În acest an, în bugetul de la Ministerul de Transporturi, este prevăzută o sumă de 13 milioane de euro pentru lucrările de la Șoseaua de Ocolire a municipiului Satu Mare.
În luna decembrie 2018, prezent la Satu Mare, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga, a dat asigurări că Șoseaua de Ocolire a municipiului Satu Mare va fi terminată în prima jumătate a anului 2020. Bugetul Ministerului Transporturilor a crescut în acest an cu aproximativ 55%, asta teoretic, având în vedere că bugetul pe anul 2019 încă bate pasul pe loc. Pentru a beneficia de acești bani mai este cale lungă. În primul rând de zile bune, PSD, Alde, UDMR, nu reușesc să ajungă la un numitor comun în ceea ce privește bugetul anului 2019. Deocamdată, Romănia bate pasul pe loc și se lucrează pe bugetul anului trecut. Este bine și așa având în vedere rezultatele economice și financiare ale anului care a trecut. Dar, atâta vreme cât Președintele țării nu validează numirile miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării din noiembrie anul trecut, mai credem că directorul CNAIR o să poată să-și țină cuvântul când nu are șef?
Or fi deștepți așa ,,ziși„ analiști politici din Capitală care se con­sideră deștepții Națiunii Române, iar provincia, adică noi cei și din Satu Mare, este proastă, idei gen (Pieleanu, Chireac, Nistor, Na­zare, etc) pe care îi vedem pe ecranele televiziunilor națio­nale.
Oameni buni, vă rog să nu ne îmbătăm cu apă rece! Eu, mi-am pus întrebarea dacă mi-aș lăsa copiii mei să studieze la uni­ver­sități unde profesori sunt Nistor sau Pieleanu și care de­z­in­formează încontinuu opi­nia pu­blică care nu se gândesc decât la afacerile politice ale partidului, sau financiare ale fie­căruia? Răs­punsul este categoric NU! Săt­măreni nu vă lăsați influențați de aceștia. Domnilor, provincia nu este proastă! Pro­vincia a dat și dă pe cei mai buni specialiști ai țării, însă când ajung la ,,Centru”, aveți grijă, ve-ți fi desființați de ,,acești super-eroi” că , doar sun­teți din provincie, deci proști!
Hai să vedem în varianta opti­mistă parcursul bugetului țării:
Să zicem că în sfârșit partidele politice din coaliție ajung la un numitor comun (PSD, ALDE, UDMR) și bugetul ajunge în Parlament.
Începe circul și spectacolul! PNL, USR și acoliții săi vor începe spectacolul foarte bine regizat de a bloca tot, cu fel de motive puerile, dar toate în scopul de a bloca activitatea guvernului . Dacă totuși bugetul va trece de parlament, ,,Gică Contra” Președintele țării va începe să blocheze aprobarea bugetului prin mijloacele cu care ne-am obișnuit deja! (retrimiterea la parlament, sesizarea CCR, are sau nu pălărie, etc) Nu știu dacă ,,elita Bucureșteană”va citi aceste rânduri, dar ce pot să spun în final este că nu vom primii acești bani nici la sfârșitul anului 2019 cu toate promisiunile directorului Narcis Neaga! Iar centura de ocolire va fii terminată undeva în viitor! În realitate cauzele sunt următoarele dacă cităm vice-primarul sătmarului Albu:
,,Licitația pentru studiile cadastrale nu a fost adjudecată, astfel că sătmărenii au rămas cu terenurile luate, dar fără banii pe care ar fi trebuit să îi încaseze. În lipsa studiului, spune Albu, solicitat de cei de la CNAIR, oamenii nici nu își vor primi banii. La cum arată situația, aceștia vor avea de așteptat cel puțin încă un an de zile!
“Nu s-a adjudecat licitația pentru studiile cadastrale și nu se pot acorda despăgubirile.
Iar faptul că nu și-au primit banii nu a fost singura nemul­țumire a sătmărenilor care au fost expropriați. Aceștia au spus anul trecut că sumele ce le revin sunt mai mici decât cele de pe piața imobiliară. În plus, nici comunicarea cu autoritățile nu a fost una eficientă, de cele mai multe ori aflând din presă ce se întâmplă cu proiectul de centură a muncipiului Satu Mare”
Așa că ,,No Coment”!
Andrei Ardeleanu