În ultimul timp asistăm la nişte chestii cât se poate de bizare, venite din zona ceţoasă şi mimetică a unor ONG-uri şi cluburi.

Dacă o instituţie organizează un eveniment, hop şi ele, se ţin ca râia de capră, şi sponsorizează acţiunea cu o căcărează de câţiva lei, numai ca să-şi facă publicitate.

Dacă o acţiune implică nişte cheltuieli de, să zicem, 10.000 de lei, hop şi ”sponsorii” cu o sută, două de lei.

Normal, astfel apar pe afişe, sunt trâmbiţaţi prin media, mă rog, tot tacâmul publicitar.

Cum era de aşteptat, unele instituţii care organizează manifestări de mare anvergură, refuză să colmateze evenimentul cu aceşti sponsori extrem, dar extrem de ”generoşi”.

şi atunci să te ţii, ce imprecaţii şi invective cumplite vor urma. Cine are curajul să refuze magnanina generozitate a unor ilustre personulităţi locale?

Este ciudat că aceşti gândaci nu se bagă niciodată să susţină vreo acţiune care are şanse să rămână anonimă!

Leul ăla amarât dat de nişte… ”lei„, trebuie trâmbiţat şi cucurigat ca să se audă până în cer.

Dar uite că ne-am săturat de fariseismul acesta, de paravanul umanitar care pute de la o poştă a interes politic şi nu vom întârzia să-i prezentăm pe aceşti profitori publicitari.

Dacă vrei să faci un bine şi ai un ban de prisos, apoi fă-l, fără niciun tam –tam, pentru că în felul acesta, vulgarizezi un gest care s-ar vrea a fi la urma urmei, unul umanitar!

O altă categorie de făcători de mari manifestări, sunt amatorii. Aceştia anunţă cu surle şi trâmbiţe, că urmează să organizeze cel mai cel eveniment din întrega istorie a Sătmarului, sau cel puţin din ultimul anotimp şi etichetează evenimentul cu ditirambi uluitori.

Evenimentul este încă departe, nimeni nu ştie ce va fi, dar organizatorii deja bat toba mare.

În lumea virtuală ei laudă aceste evenimente, de parcă ar fi nişte străini emoţionaţi de frumuseţea unui eveniment…viitor.

Unii cred că au aterizat aici în satu mare…cu proşti.

Nu-i chiar aşa, băieţaşi! De curiozitate, ne-am dus pe la evenimentele voastre, la marile festivalurile stradale cu audienţă de trotuar, unde sufla vântul şi al propriu şi la figurat, la festivaluri în valuri şi în general, nu am văzut decât un mare fâs!

Nu păcăliţi pe nimeni dar chiar pe nimeni! Probă şi audienţa jenantă de care se bucură manifestările voastre.

”Restart Satu Mare”? Perfect. Dar atunci trebuie să dăm neapărat un viguros ”DELETE” acestor imposturi!

 

Câteva putregaiuri din mafia pădurilor sătmărene au început să fie tăiate din rădăcinile lor periculoase, de către Poliţie.

Familia unui mare grangur din Certeze, şi anume Vasile Ciorbă, zis Tilicaru, plus nişte acoliţi, au fost deja legaţi.

Adevărul e, şi este destul să răsfoiţi doar publicaţia noastră din ultimii ani, că pădurile Oaşului au fost pur şi simplu devastate fără urmă de milă.

Toate acestea nu ar fi fost posibile fără directul sprijin al unor inşi de pe la silvic, ori chiar din poliţie.

Orb să fii, şi tot ai fi văzut cum sunt despuiate dealurile Oaşului, cum nu rămâne creangă pe creangă!

Am scris cu îndârjire despre distrugerea pădurilor din zona Bixadului, ori a Cămârzanei. De cel puţin un deceniu încoace, am tot tras semnale de aalrmă despre dezastrul de la Bixad, am demontat cu precizie cumplitul mecanism mafiot de jefuire a pădurilor dar nimeni nu a luat în seamă reclamaţiile noastre deşi în porcăriile acestea erau implicaţi, primari, consilieri locali, poliţişti, chiar şefi de post.

O tăcere glacială s-a lăsat peste toate aceste puncte fierbinţi, astfel că ţara Oaşului va ajunge încet,… ”Deşertul Oaşului”, un spaţiu semiarid, din care au plecat deja animalele sălbatice, iar oamenii sunt şi ei, din ce în ce mai puţini.

Din avion ai putea avea imaginea halucinantă a unor munţi şi dealuri bărbieriţi pe jumătate.

Pe partea românească sunt nişte formaţiuni muntoase pur şi simplu pustii, iar pe versantul celălalt, din Ucraina, pădurile sunt verzi şi dese ca peria.

Putem noi spune orice despre ţara vecină dar să ştiţi că acolo infracţiunile silvice sunt pedepsite extrem de aspru, şi aşa au fost salvate pădurile din Zakarpatia.

Poate că la noi deja, este mult prea târziu. O catastrofă ecologică planează şi deasupra Negreştiului.

Din cauza defrişărilor ticăloase, au urmat masive alunecări de teren, astfel că apele râului Tur au fost deviate din matca lor şi curg acum peste un drum forestier, şi gândiţi-vă că din râul acesta este alimentat cu apă oraşul Negreşti Oaş!

La scara întregului judeţ asistăm la un masacru fără precedent şi plămânul verde al viitoarelor generaţii este transformat de pe acum, într-un munte lugubru de cenuşă.

Dacă organele abilitate ar continua acest război cu asasinii pădurilor, ar avea parte de nişte surprize uriaşe.

Dar dacă mafioţilor nu le-a fost milă de pădurile noastre, oare cui ar putea să le fie milă de ei?

 

De vreo doi ani şi ceva încoace, mai exact din campania alegerilor locale din 2012, s-a ridicat prin Sătmar o trupă, pe cât de mică pe atât de zgomotoasă de la PRM, ca să câştige alegerile.

Normal, nimeni nu s-a mirat prea tare, că doar caracteristica principală a unui partid ca PRM, este tocmai zarva şi vâlva, urletele şi ameninţările tribale.

Sătmărenii nu i-au luat în serios pe peremişti, deşi apăreau în sondaje cu procente ameţitoare, aşa că zavergiii ăştia nu a făcut nici măcar 5 %, pragul minim de a accede în consiliul local.

Unii poate că ar fi vrut să ajungă băieţaşii ăştia în consiliu şi astfel spectacolul ar fi fost asigurat.

După eşec, pruncii zburdalnici nu au stat niciun perţ să analizeze de ce au pierdut, aşa că repede s-au mutat, cu căţel cu purcel şi cei câţiva susţinători, tocmai la PDL.

De parcă nu ar fi avut şi aşa, destule necazuri, vechii pedelişti au simţit că le fuge pământul de sub picioare, iar Băbăşan s-a impus iară şi a candidat la Camera Deputaţilor.

Iarăşi degeaba, dar credem că omul începuse să se obişnuiască şi cu traseismul politic dar şi cu rateurile.

După eşecul electoral din toamna lui 2012, scandalurile din PDL au ajuns la o cotă periculoasă, iar atunci, Sergiu şi-a mai mutat odată gaşca, de data asta la FC.

şi ce să facă Sergiu la Forţa Civică? Păi ce ştia să facă el cel mai bine! Să candideze! şi ce ştia şi mai bine? Să piardă, bineînţeles!

La urma urmei, ai fi putut să crezi că şi luzăraiul politic poate deveni un hobby, dar jocurile politicii, curvă ca de obicei, au vărsat Forţa Civică, înapoi în PDL!

Astfel, Sergiu este acum oficial, membru al…PNL, că şi PDL s-a dat între timp peste cap şi a năpârlit de pielea portocalie, ajungând acum galben sadea!

Între timp, a ieşit la iveală un lanţ întreg de scandaluri ale clanului gălăgios, cu tot felul de afaceri şi ţepe, desfăşurate în foarte multe judeţe din România.

Desigur, având în vedere numărul uriaş de baleturi făcute pe la o groază de primării, este încă aproape imposibil să se stabilească valoarea pagubelor provocate, mai ales că nişte bani s-au scurs şi prin niscaiva off-shore-uri.

Povestea este departe de final, dar pentru ca Sergiulică şi gaşca, să rămână în graficul traseist ar trebui să-şi inventeze ei înşişi un partid numai al lor, din care să nu aibă cum să mai dezerteze. Nici măcar în vreun off shore, dintr-o insulă din Mediterana sau Caraibe!

 

Oaş şi pădurere!