Aeroconului” – termen care nu există în dicționarul explicativ al limbii române – putem doar să-i bănuim înțelesul semantic din cele două cuvinte care îl alcătuiesc: aer și con. Și ca să aibă noimă căutarea noastră, am putea să inversăm respectivele cuvinte și să citim: con de aer. Dar ce este un con de aer? Nimic. În fapt, „Aeroconul” asta și este: o iluzie. Poemul epic cu același titlu, din care se inspiră compozițiile aflate pe simeze, vorbește despre un adolescent îndrăgostit lulea de o colegă de clasă, care, aidoma lui Don Quijote, ajunge să suprapună realităților înconjurătoare plăsmuirile minții sale înfierbântate. Construcția planetariului, aflat în drumul spre locuința fetei iubite, i se pare visătorului puber un sân imens, iar pe prostituata supraponderală Mița o confundă cu însăși Muza (poeziei), în ale cărei mreje este prins cu ușurință, având parte astfel de o experiență copleșitoare, de asemenea hiperbolizată, convertită într-o viziune cosmică. Con, sân, cupolă, boltă, sunt, așadar, elementele de limbaj plastic, cu simbolistica aferentă, ce se regăsesc frecvent în pânzele artistului, pânze realizate în maniere de inspirație suprarealistă, expresionistă, cubistă.

Născut la 8 septembrie 1977, Dan Marius Cosma este absolvent al Facultății de Arte Vizuale și Design a Universității din Oradea, promoția 2001, și a vernisat până în prezent expozițiile personale „Crucișorul în imagini idilice” (Biblioteca Județeană Satu Mare, 2013), „Reflecții mărunte” (Galeria de Artă a U.A.P Satu Mare, 2016) și „Flori, gânduri, amintiri” (Galeria de Artă a U.A.P. Satu Mare, 2017).

Expoziția poate fi vizitată până în data de 28 februarie 2018 la Galeria de Artă situată în Piața 25 Octombrie, nr. 5, din municipiul Satu Mare.