Printr-un comunicat de presă, PSD se laudă cu finanțările atrase în județ, prin programele guvernamentale și europene, dacă însă privim cu atenție în jurul nostru, nu putem spune că am evoluat prea mult în guvernarea pesedistă. Vorbim de poduri peste Someș, când nu s-a realizat niciunul și tot despre finanțarea celui de-al treilea pod vom discuta și la anul viitor, probabil centura va fi gata, ne tot luptăm cu fi­nanțarea ei de ani buni și despre pod o să mai vorbim, campanii electorale mai sunt și vor mai fi. Majoritatea investițiilor la nivel local au venit însă din sectorul privat.

Redăm în continuare comunicatul PSD:
„Guvernul PSD finanţează în județul Satu Mare circa 340 de proiecte în valoare de peste 500 milioane de euro, din fonduri guvernamentale și europene, în domenii ce vizează dezvoltarea locală durabilă precum sănătate, educaţie, apă şi canalizare, energie electrică, infrastructură rutieră și turism.
„Alocarea de fonduri fără culoare politică, cu sprijinul consilierilor locali, parlamentarilor și miniștrilor PSD care reprezintă interesele locuitorilor județului Satu Mare la București, aduce în județ sume importante, care sunt cheltuite pentru dezvoltare locală în vederea asigurării unui trai decent pentru toți sătmărenii și a unui climat investițional atractiv pentru localitățile din județ”, a precizat preșe­din­tele PSD Satu Mare, Aurelia Fedorca.
Astfel, Programul Național de Dezvoltare Locală 1 și 2 (PNDL), considerat cel mai bun program de investiții din ultimele trei decenii, inițiat de Liviu Dragnea și implementat în perioada 2015 -2020 de Guvernul PSD, finanțează în județul Satu Mare investiții în valoare de peste 300 milioane de euro. De asemenea, prin Compania Națională de Investiții (CNI), aflată în subordinea MDRAP sunt derulate investiții în valoare de peste 6,5 milioane de euro

Centura Careiului – finalizată, Centura Sătmarului – în lucru

Din fonduri europene – prin programele POIM, POR, POCU și POCA –sunt finanțate 93 de proiecte în valoare de circa 210 milioane de euro. Cel mai mare proiect realizat de Guvernul PSD prin Compania Natională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) este Centura de Ocolire a Municipiului Carei, finalizată la sfârșitul anului 2018. Aceeași instituție derulează și proiectul Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare care cuprinde și al patrulea pod peste Someș, aflat în execuție, pentru care s-au alocat peste 403 milioane de lei. De asemenea, prin Programul Operațional Regional sunt finanțate 78 de proiecte, atât investiții publice cât și private.

Trei noi poduri cu impact major
pentru județul Satu Mare

Un alt proiect mult promis de toate partidele este realizat acum de Guvernul PSD prin PNDL II. Este vorba de construirea celui de-al treilea pod peste râul Someș în municipiul Satu Mare – aflat în faza de licitație. Tot prin PNDL II va fi construit podul care va lega Țara Codrului de Țara Oașului – între Cărășeu și Potău – aflat în contractare.
Nu în ultimul rând, Guvernul PSD finanțează și construirea podului peste râul Someș între orașul Seini și comuna Pomi – aflat în execuție – care va uni zona Codru, Oaş şi Maramureş.
După implementarea tuturor acestor proiecte, doar prin PNDL județul Satu Mare va avea 89 drumuri și străzi modernizate, 54 de noi sisteme de canalizare și alimentare cu apă, 51 de unități de învă­ță­mânt construite ori eclarant te și modernizate și 21 de unități medicale renovate și dotate. Totodată, vor fi construite 16 noi poduri și podețe, 7 clădiri publice vor fi construite, iar un sediu de primărie va fi reabilitat termic.
Un număr de 5 localități vor beneficia de sisteme de iluminat public modernizat și extins, iar investiții majore au fost realizate și în ceea ce privește dezvoltarea turismului de iarnă la stațiunea Luna Șes. Nu în ultimul rând, prin CNI se construiesc șapte așezăminte culturale și două săli de sport.Peste 200 mil. euro pentru modernizarea drumurilor
Important de menționat este faptul că infrastructura rutieră a județului Satu Mare beneficiază prin PNDL de 215 milioane de euro pentru modernizarea și efectuarea de reparații eclara la 20 de drumuri județene, 69 drumuri comunale și străzi din județ, dar și construirea a 16 poduri și podețe.
Cea mai mare finanțare prin PNDL pentru infrastructura rutieră a județului Satu Mare a fost alocată pentru modernizare DJ 193A: Satu Mare (DJ 193)- Amaţi – Ruşeni – Tătărăşti – Necopoi – Homorodu de Jos – Homorodu de Mijloc – Homorodu de Sus – Solduba – Hodişa – Socond – Răteşti (DN 19 A), km 0+000 (0+900) km 49+124 (49+099) prin CJ Satu Mare, și se ridică la suma de 128,388,728.00 lei. Execuția a început, însă lucrările au fost întrerupte temporar din cauza constructorului. Sperăm să fie reluate cât mai curând pentru ca cetățenii de aici să poată circula în condiții civilizate!
Una dintre cele mai importante investiții realizate este legată de modernizarea drumului județean Tăşnad-Cig-Eriu Sâncrai-Craidorolţ-Pişcari-Terebeşti-Gelu-Mădăras, investiție în valoare de 83.281.646,00 lei, finanțată prin PNDL 1.
”Toți primarii, inclusiv cei din opoziție, recunosc că PNDL este un program foarte bun cu care dezvoltăm localitățile. Peste tot pe unde mergi în județ vezi un drum proaspăt asfaltat, un dispensar în execuție, o grădiniță în reabilitare, o rețea de apă nouă. Lucrurile se mișcă și rezultatele se văd”, a declarat președintele PSD Satu Mare, Aurelia Fedorca.”

Ce s-a realizat totuși în această perioadă?

Printre obiectivele finalizate și în curs de finalizare, în județ ne putem lăuda cu finanțarea construcțiilor de cămine culturale ,în timp ce la începutul anului 2019 Satu Mare mai avea 23 de unități de învățămînt cu toaleta în curte!
Compania Naţională de Investiţii (CNI) finanțează, în perioada 2016-2019, în localitățile Gerăușa, Ardud, Solduba, Moftinu Mare, Moftinu Mic, Negrești-Oaș și Tarna Mare din județul Satu Mare construirea a șapte centre culturale, în valoare totală de peste 4.5 milioane de euro.
CNI, aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a finanțat în județul Satu Mare, în perioada 2016-2019 construirea a șapte centre culturale (asezaminte culturale/ case de cultură) în valoare totală de peste 21.5 milioane de lei, care urmează a fi predate beneficiarilor, etapizat, până în anul 2020, în corelare cu durata de execuție. Este vorba despre cinci cămine culturale, două asezăminte culturale și o casă de cultură.
Din această categorie, cel mai mare obiectiv de investiție aflat în implementare prin CNI, în această perioadă, în judetul Satu Mare, este reprezentat de construirea unui Centru Multicultural în orașul Negrești-Oaș, în valoare de peste 3 milioane de euro, urmat de construirea Casei de Cultură cu 400 de locuri din orașul Ardud, în valoare de 670 de mii de euro.
În județul Satu Mare, în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social, în perioada 2016-2019 sunt derulate următoarele investiții ce vizează construirea, reabilitarea sau modernizarea următoarelor centre culturale:
Camin cultural – Geraușa – obiectiv de investiție recepționat în 2017 – valoare totală 819.915.19 lei
Casa de cultura cu 400 de locuri – Ardud, str. Ardudul Mic nr. 16 – obiectiv în implementare în 2019 – valoare totală 3.189.997,63 lei
Asezământ cultural – sat Solduba – obiectiv de investiție recepționat în 2019 – valoare totală 863.172,14 lei
Camin cultural – Moftinu Mare – obiectiv de investiție recepționat în 2016 – valoare totală 740.914,07 lei
Camin cultural – Moftinu Mic – obiectiv de investiție recepționat în 2016 – valoare totală 833.463,66 lei
Asezamant cultural – Negrești-Oaș – obiectiv în implementare în 2019 – valoare totală 14.684.965,11 lei
Cămin cultural – Tarna Mare – obiectiv de investiție recepționat în 2017 – 498.341,08 lei
Fonduri guvernamentale de peste 300.000 de euro în comuna Orașu Nou, județul Satu Mare, prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), program coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Admi­nistraţiei Publice. Fosta clădire a școlii din Prilog Vii, comuna Orașu Nou, județul Satu Mare, va fi transformată în SALĂ DE FESTIVITĂȚI, datorită proiectului de investiții aflat în derulare prin PNDL I (2015-2019), în valoare de 110,147.27 lei.
În concluzie: Promisiuni multe, reali­zări puține. Se pare că s-a adoptat sloga­nul: „Nicio localitate fără cămin cultural modern” Despre modernizarea școliilor și analfabetismul din ce în ce mai vizibil, poate în alte campanii.
A.A.