Satu Mare pare să devină tot mai atrăgător pentru marile companii. După 4 ani de secetă, începând cu vara anului 2016, maimulte mari companii, naționale și internaționale, au investit sume enorme în Satu Mare.

Ultima mare multi-națională care va intra pe piața din Satu Mare este SOCAR, compania petrolieră de stat din Azerbaidjan. SOCAR va construi o benzinărie pe str. Aurel Vlaicu din Satu Mare, la ieșirea spre Vama Petea.

SOCAR, compania de stat din Azerbaidjan, a ajuns în prezent la o reţea de 37 de benzinării în judeţele Botoşani, Suceava, Neamţ, Iaşi, Bihor, Bistriţa, Buzău, Bacău, Vrancea, Timiş, Ilfov, Cluj, Vâlcea, Arad, Sibiu, Argeş, Bucureşti şi Braşov.

Compania a avut anul trecut afaceri de 572 de milioane de lei (127 de milioane de euro), după o scădere de şapte procente față de 2015. Profitul companiei s-a situat însă anul trecut la patru milioane de lei, dublu faţă de anul anterior. Firma a avut un număr mediu de 443 de angajaţi.

Investiții de milioane de euro

Dedeman, Lidl, Kaufland, lanţul german de supermarketuri de discount Penny Market, Dräxlmaier, Gotec, Zollner sau GP SOfa au investit zeci de milioane de euro în ultimul an în Satu Mare. Afluxul de capital vine ca urmare a deschiderii față de investitori manifestată de actuala conducere a Primăriei Satu Mare.

Proiectul mega-mall NEPI, care va demara în luna decembrie, va însemna investiții de 40 de milioane de euro.

Companii din Germania sau Italia, dar și mari firme din România sunt în discuții avansate pentru a demara investiții în Satu Mare. Singurul impediment care stă în calea companiilor este criza acută de forță de muncă.