Un consilier judeţean spune că se iniţiază “un cult unui nepotrivit”

Cel mai bun fotbalist pe care l-a avut Sămarul, Didi Prodan, este atacat şi după moarte. Consilierul județean Kereskenyi Sandor, tatăl primarul Kereskenyi Gabor, nu este de acord ca stadionul Olimpia să poarte numele lui Didi Prodan, spunând despre acesta că a fost un jucător care ”s-a descurcat cum a putut”.

”Ovidiu Ioanițoaia care totuși este un expert în materie, a scris foate clar că era de tipul lui Gennaro Gattuso, deci un fotbalist care, cum să zic, a jucat cum a putut. În ceea ce privește capacitățile sale morale și intelectuale, despre asta am putea vorbi foarte mult.  Nu cred că ar trebui să inițiem totuși, să cădem în această greșeală oarecum ridicolă, dacă nu impardonabilă, să inițiem un cult unui nepotrivit. Nu știu dacă ați înțeles ce am vrut să spun!”, a declarat Kereskenyi Sandor.

Fostul președinte al Consiliului Județean, Adrian Ștef, i-a răspuns, considerând că Prodan merită acest lucru.

”Cred că este un fotbalist care ne-a reprezentat cu cinste pe noi pe sătmăreni, a și făcut investit în fotbal, în pepinieră, are investiție chiar de a crește tineri, de a-i pregăti, eu chiar cred că merită! Eu chiar cred că în amintirea acestui mare fotbalist nu mă interesează cine ce vorbește din afara județului, pe mine mă interesează cum îl vedem noi, sătmărenii. De la București se vede altfel județul. Noi sătmărenii dacă îl considerăm un mate fotbalist, îi punem numele”, a spus Ștef.

De altfel, și actualul președinte, Pataki Csaba, a este de acord cu ideea schimbării denumirii stadionului, el subliniind că acest lucru ar trebui făcut o dată cu unele investiții.

 

Primarul încearcă să se scuze

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a intervenit, într-o postare pe contul său de Facebook, în scandalul legat de declarațiile făcute de tatăl său, Kereskenyi Sandor, în ședința Consiliului Județean, legat de atribuirea numelui Daniel Prodan stadionului Olimpia.  

Redăm integral declarația făcută de primar:

”Daniel Prodan este fără îndoială cel mai mare fotbalist sătmărean din istorie. Prin performanțele pe care le-a obținut, prin numărul de selecții în Naționala Românei, prin faima echipelor la care a evoluat în cariera lui. 
Personal, consider că Satu Mare nu are un stadion pe măsura numelui Daniel Prodan. Nu mi-aș dori ca numele lui Daniel Prodan să fie asociat cu o ruină.

Iar, ca să pun capăt dezbaterilor pornite după declarațiile tatălui meu în cadrul ședinței Consiliului Județean, voi fi foarte tranșant.

Tatăl meu face parte dintr-o generație în care fotbalul spectacol era mai prezent decât în ziua de azi. El a crescut cu fotbaliști de creație, de care Satu Mare nu a dus lipsă: Gabi Both sau Viorel Hețeganu, în anii ”70, ori Gábor Gerstenmájer în anii ”80. Poate de aceea îi preferă în dauna unor jucători de forță, precum Didi Prodan sau Tiberiu Csik. Eu îi admir pe fotbaliștii puternici, combativi, care pun osul la bătaie, care dau totul pe teren.
Cert este că niciun fotbalist sătmărean nu s-a apropiat de performanțele lui Didi Prodan, chiar dacă altele erau vremurile înainte de 1989. Să dea Dumnezeu ca în viitorul apropiat sau mai îndepărtat Satu Mare să dea un fotbalist de talia lui ”Tătuca”.

Cât despre inteligența lui Didi Prodan, un fundaș care reușește să-i anihileze pe Batistuta sau Asprilla, este cu siguranță un fotbalist și un om foarte inteligent. 

Nu aș vrea să vă dau promisiuni deșarte, că vom construi un nou stadion, că vom cumpăra noi machete pe care să le prezentăm opiniei publice și apoi să nu facem nimic. În momentul de față, în România se construiesc stadioane noi la Craiova și Arad, după cele din Cluj și București. Urmează modernizarea stadioanele Dinamo, Steaua și Rapid pentru a pregăti Euro 2020. Rămân orașe mari ca Timișoara, Iași, Constanța sau Oradea fără stadioane moderne, astfel că șansele ca Satu Mare să obțină finanțare sunt destul de mici.

Dar, deocamdată ne mulțumim cu ce avem, poate vom găsi resurse financiare măcar să consolidăm stadionul.

Nu sunt de acord cu demagogia celor care își fac acum campanie pe spatele fostului mare internațional, începând cu fostul președinte al Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef. Au condus Olimpia mai bine de 4 ani, dar nu i-au dat nici măcar o funcție onorifică lui Daniel Prodan, chiar dacă din postura de președinte al Consiliului Județean Satu Mare aveau această putere. Aceleași persoane au pus Olimpia pe butuci, printr-un management defectuos, prin achizții fictive de echipamente și cafea. Iar acum vin și ne dau lecții de morală.

Aștept opiniile sătmărenilor, a căror voință suntem datori să o respectăm!”

 

Familia Prodan, dezgustată

Familia Prodan a reacționat, după ce numele lui Daniel Prodan a fost pângărit de către consilierul județean Kereskenyi Sandor, tatăl primarului din Satu Mare.

Ciprian Prodan (37 de ani), fratele lui Didi, nu are liniște, de când memoria fratelui său a fost întinată de către Kereskenyi Sandor. A reacționat dur inclusiv internaționalul Florin Gardoș, sătmărean get-beget.

”Voi anunța că familia Prodan nu are nevoie de niciun gest de recunoștință din partea factorilor locali. Nu mai vrem ca numele Prodan să fie dat stadionului sau peluzei… Noi îl vom avem mereu în sufletul nostru pe Didi, iar numele bazei «Rania», pe care el a construit-o în Satu Mare, la el acasă, va purta numele «Baza Sportivă Daniel Prodan». Aici, și-a făcut muzeul echipei naționalei, aici va fi onorat așa cum trebuie. Nu mai vrem alte discuții”, a declarat Ciprian Prodan, pentru ”Libertatea”.

Didi Prodan a decedat pe 16 noiembrie, la vârsta de 44 de ani, suferind un infarct, în timp ce urmărea la televizior un interviu acordat de Gică Popescu, colegul lui de generație.