Decizia CCR privind ilegalitatea interceptărilor efectuate de SRI în dosare de drept comun, a venit ca să îndrepte lucrurile  în jocul numit “câmp tactic”. Vino­vații principali sunt cei  care au condus SRI. Știau că în legea de funcționare a SRI acest serviciu nu are dreptul să intercepteze în dosare de co­rup­ție. Le-au plăcut însă ju­căriile. Au combinat joaca abu­zivă cu marile parchete în ciuda condamnărilor României la CEDO pentru încîlcarea dreptului la viața privatî și la un proces echitabil. Jocul lor s-a numit “câmp tactic”, iar la DNA se dă­dea pretutindeni de știre că toate dosarele sunt fă­cute “cu sprijinul SRI”. Aceste comunicate de presă erau toate aprobate de Laura Ko­vesi, care s-a făcut că nu cunoaște (sau nu a vrut)  legea de func­țio­na­re a SRI. Decizia CCR de acum nu a venit decât să îndrepte lucrurile, însă vinovații din SRI și DNA ar trebui trași la răs­pundere. De ce SRI a efectuat interceptări in dosare de co­rupție, desi Legea 51/1990 și 14/1992 îi limita com­petențele doar la infracțiuni de siguranță națională? Cum de nu l-a oprit DNA? Ba dimpotriva i-a fost complice!
Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care Klaus Iohannis ar trebui să taie capetele binomu­lui. Imunitatea absolută inven­tată Președintelui României în decembrie 2014 la CCR, nu-l va apăra pe Klaus Iohannis de un eventual dosar penal, pentru că ea, imunitatea, nu se poate aplica retroactiv. Să ne amintim de fostul premier Victor Ponta care a fost trimis în judecată în timp ce era premier, fără să i se ridice imunitatea ministerială, întrucât faptele penale priveau activitatea lui de avocat cu opt-nouă ani înainte. Teoretic, Klaus Iohannis ar putea fi agățat oricând pentru isprăvile lui imobiliare de la primărie.
Mă întreb oare actualul pre­sedinte a învățat din greșelile trecute? Mai ales din greșeala ca­pi­tală făcută de Victor Ponta, care avea 80% din puterea parlamentară și 100% pe cea guvernamentală și a dat-o din mână ca un începător, deși putea distruge tot sistemul ticăloșit. La începerea mandatului de premier, Victor Ponta întâi a declarat că nu o va numi pe Kovesi șefă la DNA, pentru ca în urma unor “negocieri mizerabile” cu Traian Băsescu, să revină după câteva zile să o propună pe Kovesi la șefia parchetului anticoruptie. În final a ajuns victima înscenărilor acestui parchet, pentru o mizerie de acuzație privind o așa zisș evaziune fiscală de vreo 50.000 lei din urmă cu 9 ani…
Pentru DNA mai important a fost dosarul lui Ponta și alte asemenea mizilicuri, decât su­tele de plângeri penale, vizând fraude de mi­liarde de euro aduse bugetului de stat, formulate de Curtea de Conturi și Corpul de Control al primului ministru. Scopul a fost atins. Guvernul Ponta a fost dat la o parte, cu tot cu partid. Regrete târ­zii pentru Ponta  că a acceptat să facă acel pact de coabitare cu Bă­ses­cu și să o numească pe Kovesi la DNA, însă și-a făcut-o cu mânuța lui!
Mă tem că  pe Klaus Iohannis îl așteaptă aceeași soartă dacă o va reinvesti pe Kovesi așa cum vor Băsescu și Macovei! În acest fel mă tem că Iohannis nu-și va termina mandatul, așa cum se zvo­neș­te intens pe o grămadă de canale. Și că locul lui va fi preluat de Laura Codruta Kovesi, care deja ține discursuri politicianiste și e dată de mulți cu șanse la Pre­șe­dinție. Semn că se pregă­teș­te și este antrenată de cineva.Vi se pare o idee utopică ca România să fie condusî de Kovesi președinte și Băsescu premier? Mie nu! Câtă vreme nu se res­pectă nici măcar Raportul MCV din 2016 care a invitat România să facă concurs transparent pentru numirile în funcțiile de șefi de mari parchete, așa cum s-a procedat la șefia DIICOT, pu­tem să o punem în ramă pe mult lăudata Kovesi, despre care Traian Bă­sescu a spus la începutul acestui an că e copila lui de suflet, alături de generalul SRI Florian Coldea și șefa ICCJ Livia Stanciu. Președintele Klaus Iohannis este presat să accepte sin­- gura nominalizare care i se oferă prin ministresa macovistă de la Jus­tiție, Raluca Prună. Creația lui Traian Băsescu și a Monicăi Macovei  îi este băgată pe gât Pre­ședin­telui României ca s-o nu­mească încă 3 ani ca pe singura solutție salvatoare. Este conștient presedintele Klaus Iohannis în ce se bagă dacă o va reinvesti pe Kovesi? Sau nu are incotro? Iohannis este pe cale să-și piardă casele din Sibiu. Suspect este cum ANAF nu a început încă execu­tarea silită a imobilelor din Sibiu peste care statul a redevenit proprietar. La Antenele din Trustul Intact a știut să dea na­vală! Să nu uităm că “Prima Doamnă” și soa­cra nu au imunitate! Îmi pare că tare a miroase de șantaj!
Andrei ARDELEANU