Mai sunt 10 luni până la alegeri şi deja s-au anunţat patru candidaţi

Partidele politice din Satu Mare, mai ales cele din opoziţie, se află în plină fierbere în aceste zile. Se fac calcule, se anunţă candidaţi, se poartă fel de fel de discuţii. Mai mulţi politicieni locali se văd deja în scaunul ocupat de Dorel Coica. Deși mai sunt 10 luni până la alegeri, s-au anunțat deja oficial patru candidați, în vreme ce neoficial în jocuri sunt mult mai multe persoane. Cert este că începe o mare bătălie pentru funcția de primar al municipiului Satu Mare. 

Masculic și Kereskenyi de la UDMR

Dacă la PSD este deocamdată liniște aparentă, la PNL și UDMR s-au anunţat posibilii candidaţi.

Primul care a făcut anunţul a fost consilierul local Masculic Csaba. El este cel mai activ consilier local al UDMR, iar după acest anunţ a fost oarecum decăzut din graţiile conducerii.

Tot din partea UDMR s-a anunţat deputatul Kereskenyi Gabor. El a spus acest lucru chiar în faţa preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor.

Până în toamnă trebuie să avem candidatul pregătit pentru această cursă. Avem un coleg consilier care şi-a exprimat această dorinţă, d-l Maskulik. Vreau să spun că va fi o cursă şi că şi eu, subsemnatul, sunt interesat şi mă voi înscrie în această cursă. După cum ştiu eu, mai sunt doritori, şi de aceea sunt doritori şi de acea este o organizaţie puternică  pentru că mai avem în echipa noastră oameni cu experienţă în administraţie, în diferite profesii care vor intra într-o astfel de cursă“, a declarat Kereskenyi Gabor.

primarie1

Rațiu și Cozma de la PNL

Pentru alegerile locale, la PNL Satu Mare s-au înscris în cursa pentru primărie doi candidați, consilierul local Cosmin Rațiu, și respectiv consilierul județean Adrian Cozma, lista nefiind încă închisă. Cei care doresc să se înscrie în cursa internă pot să-și depună intențiile până la data de 15 iulie.

Copreședintele organizației municipale a PNL Satu Mare, Romeo Pop, a afirmat într-o conferință de presă că fiecare membru PNL este îndreptățit să-și depună în scris intenția de candidatură pentru Primăria Satu Mare. Candidatul ales pentru cursa electorală va trebui să întrunească anumite criterii de integritate și profesionalism, precum și să vină în fața sătmărenilor cu proiecte reale de dezvoltare a orașului.

Sunt deja două asemenea cereri de luare în evidență. Una este a doctorului Rațiu Cosmin și celalaltă a lui Cozma Adrian. Sunt niște criterii de integritate, sunt niște criterii de profesionalism peste care sub nicio formă nu vom trece. Vor fi niște etape, dar termenul este până în 15 iulie. Partidul va fi cel care decide cine va fi candidatul nostru la alegerile pentru Primăria Municipiului Satu Mare din 2016, dar fiți siguri că va fi o competiție acerbă și că cel mai bun va rămâne candidat. Va rămâne acel candidat care o să vină cu proiecte reale, fiindcă de povești ne-am săturat, de master-planuri, de poduri peste poduri, de centuri peste centuri și de orașul acesta care arată ca un boschetar nespălat, neîngrijit”, a afirmat Romeo Pop.

 

Adrian Cozma spune că nu face niciun pod

Consilierul județean, Adrian Cosma, a anunțat printr-un comunicat de presă că se înscrie în cursa din interiorul PNL pentru desemnarea candidatului la Primăria Satu Mare, însă nu promite niciun pod.

“Conform calendarului de acțiuni, în cadrul PNL Satu Mare a demarat perioada de depunere a intențiilor de candidatură pentru alegerile locale 2016, scrutin electoral care sperăm să ducă la o reală reformare a administrației sătmărene.

Am luat hotărârea de a mă înscrie în cursa internă pentru desemnarea candidatului la Primăria Satu Mare, considerând că doar o competiție reală, cu mai mulți concurenți poate propulsa în lupta electorală candidatul cel mai bun, cu șanse reale să aducă schimbarea în Satu Mare. Această modalitate democratică și transparentă de desemnare a candidatului va alinia la start mai mult decât persoane, o serie de proiecte și strategii capabile să aducă profesionalismul și moralitatea în administrația sătmăreană, atât de păgubită din 1990 încoace.

Sunt sătmărean și mă doare să-mi văd orașul în această situație dramatică, fără speranță, fără dinamism economic, în coada tuturor sondajelor. Nu îmi doresc să fac poduri și centuri din ,,pix” și nu o să amăgesc sătmărenii cu lucruri imposibile, dar îmi voi pune toată priceperea și experiența profesională și politică, acumulate în profesia de avocat și în postura de consilier județean, în slujba sătmărenilor. E timpul ca cei care n-au avut legătură cu trecutul nefericit al orașului să aducă un suflu nou. O administrație competentă înseamnă mai mult decât asfaltări de mântuială, paza instituțiilor sau șifonări ale banului public prin mici șmecherii edilitare. Vremea baronilor și a politicienilor autosuficienți care se proclamă aleși automat, pe cel puțin două mandate, va apune iremediabil în 2016.

Comunitatea are nevoie de profesioniști în administrație, capabili să inițieze și să susțină proiecte de dezvoltare economică, să creeze un climat prietenos mediului de afaceri, astfel încât tinerii să fie încurajați să rămână aici. Îmi pun speranța și încrederea în capacitatea colegilor mei de a analiza corect și responsabil candidaturile, astfel încât cel ales să răspundă nevoilor actuale ale comunității și mai ales să fie capabil să câștige alegerile locale și implicit funcția de primar al Municipiului Satu Mare. Evident, în situația în care se va considera că există un alt candidat mai bun, voi respecta această decizie, alăturându-mă eforturilor echipei și susținându-l fără rezerve”, a arătat Adrian Cozma, copreşedinte al TNL Satu Mare.

 

Linişte la PSD şi PLR

Înscrierile în PNL şi UDMR nu s-au finalizat încă şi n-ar fi exclus să apară şi alte noi. Problema PNL-ului este că nu are oameni cu notorietate, a UDMR-ului este că are electorat limitat. Despre pregătirea oamenilor, nu e momentul să discutăm acum.

Rămâne deocamdată un mister cine vor fi candidaţii PSD şi PLR. Primarul Dorel Coica nu spune nici că vrea un nou mandat, nici că nu mai vrea. El afirmă doar că înainte de campania electorală îşi va prezenta realizările iar sătmărenii vor putea să decidă. Şi prin PSD se vehiculează alte nume, politicieni care l-ar pune pe linie moartă pe Coica, dar şi actualul primar are suficientă experienţă politică să-şi apere interesul.

O altă necunoscută este ce se va întâmpla cu PLR-ul, recent fuzionat cu PC-ul în ALDE. Noul partid are la Satu Mare cea mai puternică filială din ţară, iar liderul Adrian Ştef, dacă nu candidează chiar el, are capacitatea şi energia necesară pentru a direcţiona suficiente voturi cât să încline balanţa spre câştigător.

Totul depinde în primul rând de realizările primarului în funcţie şi de modul în care este perceput de sătmăreni. Evident el este cel mai expus atacurilor şi acuzaţiilor deoarece a fost la butoane, nu prea mai are scuze pentru nerealizări.