Un om de afaceri român acuză Direcția Națională a Vămilor că își bate joc de întreprinzători. Sub pretextul că există suspiciuni privind traficul de țigări, omul de afaceri este umilit în Vama Halmeu. Ionuț Talbutoc are o mică afacere cu cărbuni, pe care îi importă din Ucraina.

”La mijlocul acestui an am început o afacere împreună cu tata, să aducem cărbuni din Ucraina, având în vedere că preâul lemnului a crescut și mai ales că nu se găsește. Nu mai spun cât am investit în utilaje de facut brichete, construcții și altele, din dorința de a face o afacere prosperă din care STATUL ROMÂN ”mul­ge” în fiecare lună o gramadă de bani”, povestește Ionuț.

Tatăl omului de afaceri a fost ținut 18 ore în Vama Halmeu, după ce polițiștii de frontieră au avut suspiciuni că în camionul cu cărbuni s-ar afla ascunse țigări de contrabandă.

”Săptămâna trecută cele două camioane ale noastre au intrat în Vama Halmeu cu cărbuni. Scandal mare că domnii de la vamă nu puteau verifica dacă avem sau nu țigări. Mașinile au ajuns în vamă în jurul orei 2:00 și au fost trase separat pentru a fi verificate. Vin șefii vămii, polițiștii de frontieră și bineînțeles câine pentru a depista țigări. Asta se întampla deja a doua zi dimineața. Ajunge câinele la una dintre mașini și începe să latre ca nebunul. GATA! strigă vameșii, aveți țigări, vă descărcăm. Tata (șofer pe una dintre mașini) începe să râdă și chiar insistă să descarce mașina cât mai repede pentru a se putea porni spre casă. Totul se întinde. Nu aveau excavator, nu aveau una sau alta. Într-un final descarcă mașina și bineînțeles că nu găseștește nimic. Tata, împreună cu șoferii erau deja în vamă de mai bine de 18 ore”, relatează Ionuț Talbutoc.

Duminică, același scenariu. Cele doua mașini alea firmei au ajuns la furnizor joi seara, iar vineri dimineața încarcă. Un vameș din Ucraina a fost trimis să asiste la încărcare. Consemnează că a fost prezent, iar pe cele doua camioane ale noastre se pune SIGILIU. Ajunge în vamă la Ucraina vineri seara la ora 16:00. Nu se știe ce s-a întâmplat, însă ajunge la vama românească de la HALMEU abia du­minică dimineața. AICI SUR­PRIZĂ! Apare din nou un vameș isteț tare, care aduce din nou același câine care săpătămâna trecută a dat greș.

”Câinele latră ca nebunul la cele doua mașini. Tata îi întreabă de ce nu au scaner, care să scaneze camionele, pentru a le verifica și i se spune că au unul, dar e stricat. Câinele latră de zori și cei de la VAMĂ, chiar dacă exista sigiliu pe camioane, spun că sunt țigări și camioanele trebuie descărcate. Asta se întâmplă duminică la ora 13:00. Luni dimi­neață, atât tata, cât și soferul sunt nemân­cați, nedormiți de atâtea zile, foarte obosiți și încă nu vor ști când vor fi verificați”, mai spune omul de afaceri.

Se trezește vameșul care a adus câinele: ”Eu știu cum ați băgat țigări. Le-ați turnat în cărbuni”.

”PE BUNE? Așa te duce mintea? Sunt cărbuni scoși din pământ, cărbune brun și lignit. Controlează-mă stat român, verifică-mă, dar nu mă ține atâtea ore în vamă. Nu-ți BATE JOC de niște oameni și o firmă care contribuie la buget. Imediat ce intrăm în țară plătim TVA pentru cărbuni, plătim accize și n-șpe mii de taxe și contribuții. Și tu, STATULE ROMÂN, îți bați joc de noi. Nu ești în stare să ne verifici ca într-o țară civilizată, ca într-o țară EUROPEANĂ. Îți vine să închizi orice afacere și să pleci în lume fără să te uiâi inapoi. VĂ ROG SA PUBLICAȚI, poate se va schimba ceva…..deși nu cred!”, este apelul disperat al omului de afaceri.
Florin FARCĂU