Biblioteca Județeană Satu Mare și Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România–filiala Satu Mare, sub auspiciile Consiliului Județean Satu Mare, organizează luni, 15 ianuarie, cu începere de la ora 1400, în Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale.

Evenimentul intitulat „Cultură scrisă pe meleaguri sătmărene” va aduce în atenția publicului participant cărțile și publicațiile ce au apărut în decursul anului 2017 cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Satu Mare, ca urmare a derulării celor două sesiuni de selecție a proiectelor culturale și editoriale organizate în baza Legii Nr. 350 din 2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.

Tot în cadrul evenimentului se vor aduce în discuție modalitățile de promovare și valorificare a culturii locale scrise prin intermediul tehnologiei și al serviciilor furnizate de Biblioteca Județeană Satu Mare.

„În calitatea ei de instituție a cărții, Biblioteca Județeană Satu Mare se preocupă constant de creșterea, dezvoltarea, păstrarea, promovarea și valorificarea culturii locale scrise, ca parte integrantă a culturii naționale. Prin colecțiile de tipărituri și bazele de date pe care le constituie și le organizează, prin diversitatea evenimentelor culturale care aduc în prim plan cartea, scriitorul și editorul, biblioteca oferă reale oportunități de promovare a culturii locale scrise și de integrarea ei în circuitul valorilor naționale.”, sunt de părere organizatorii.

Cu acest prilej, Biblioteca Județeană Satu Mare și Asociația Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România–filiala Satu Mare, alături alte biblioteci de rang județean din țară, se alătură inițiativei bibliotecarilor din județul Sălaj și dau startul concursului național „ROMÂNIA la 100+100”. Concursul este destinat tuturor românilor și invită la cunoaștere, meditație, imaginație, creativitate.Intră în competiție toate scrierile, din diverse genuri literare (proză, poezie, eseu, teatru ș.a.), dar și lucrări din domeniul istoric, etnografic, științific, respectând, bineînțeles, tematica propusă.

„În 2018 suntem chemați să recitim paginile scrise despre drumul românilor spre Marea Unire, dar și evoluția României în perioada 1918 – 2018 și să ne exprimăm viziunea pentru următorul secol.Cum va fi țara noastră peste 100 de ani?! Ce trebuie să facem azi, mâine… pentru ca nepoții și strănepoții celor de azi să fie stăpâni și mândri în România?!”, aceasta este provocarea concursului transmisă de către inițiatori.

Creațiile cele mai inspirate vor fi cuprinse într-un volum omagial și distribuite în toată țara, prin intermediul bibliotecilor județene.

15 ianuarie, zi ce coincide în mod plenar cu data nașterii lui Mihai Eminescu, este și un bun prilej pentru a-l omagia pe cel care este poetul nostru național, supranumit și „Luceafărul poeziei românești”. În acest context, toate secțiile și filialele Bibliotecii Județene Satu Mare își așteaptă cititorii cu expoziții tematice de carte, dedicate împlinirii a 168 de ani de la nașterea marelui poet, prozator și jurnalist român.

La eveniment sunt invitați să participe oficialitățile județului și municipiului Satu Mare, managerii și directorii instituțiilor de cultură, scriitori, editori, reprezentanții asociațiilor culturale, jurnaliști, dascăli și elevi, numeroșii prieteni și colaboratori ai bibliotecii, publicul larg interesat de cultura, literatura și istoria locală.