La mulţi ani sătmăreni! Atât. Urarea tradiţională ,,să aveţi un an mai bun” devine utopie în contextul în care nu anul, ci omul trebuie să fie mai bun. În acest context, cum putem aprecia  această calitate, când vorbim de edilul sătmărean care, în cârdăşie cu consilierii săi locali, acum la început de an 2018 în loc de o urare de bine ne-a urat aşa: ,,taxe şi impozite mărite”. De ce s-a ajuns aici? Sătmărenii trebuie să ştie adevărul. Adevăr care este ascuns în spatele lozincilor, comunicatelor, menite să prostească sătmărenii. Să le luăm pe rând:

Începem cu noua legee a salarizării care a dus la formarea unei noi clase cea a ,,bugetarilor de lux”: primarii Ronâniei .Cu salariile aflate la mâna consilierilor aleşi, primarii au ajuns ca în oraşe şi comune cu un număr scăzut de oameni, să obţină lefuri mai mari decât în altele mai populate. Revista Capital a centralizat şi creionat cel mai complet şi reprezentativ tablou al salarizării în primării.

Dacă iniţial era de aşteptat ca Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, să aibă cel mai mare salariu din ţară, primarul de la Alba Iulia, Mircea Hava, a demonstrat că mereu se poate mai mult. Salariul lui brut: 16.313 lei pe lună (12.265 de lei net/lună), este cu aproape două mii lei peste indemnizaţia lunară a edilului-şef al Bucureştiului.! Un salariu similar celui al primarului Gabriela Firea încasează şi fostul premier Emil Boc, primar al Clujului. Suma: 14.500 lei brut pe lună. Salarii de primari de sector, în cuantum de 13.050 lei, au şi primarii din Bistriţa, Zalău, Suceava, Botoşani sau Satu Mare. Da, primarul nostru se clasează pe un loc 4 la egalitate de ,,puncte” (venit) cu aceşti primari, depăşind primarii marilor oraşe ca Iaşi sau Timişoara. După primar urmează bineînţeles modificările salariale ale angajaţiilor din subordine că aşa se cuvine nu? Astfel  secretarul municipiului, arhitectul-şef, administratorul public sau directorii executivi vor fi remuneraţi fiecare cu aproape 10.000 de lei/lună brut. Urmează şefii de servicii şi şefii de birouri, cu salarii situate între 7.000 ?i 8.000 de lei brut, dar şi unii consilieri juridici vor lua peste 4.000 de lei/lună brut.

O altă motivare în susţinerea măririi taxelor, după părerea primarului este şi decizia celor de la PSD aflaţi la guvernare şi majoritari în Parlament de a nu modifica cota de 41% la 67/ a sumelor care rămân la primării în urma colectărilor  de taxe şi impozite. Se pare că tot PSD-ul este vinovat şi de reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%!

Aşa că punând ,,batista pe ţambal”, pentru a acoperi gaura din bugetul local

ca urmare a măririi lefurilor, s-a hotărât majorarea taxelor şi impozitelor sătmărenilor care în majoritatea lor i-a ales. Aşa că începând cu 1 ianuarie 2018, sătmărenii vor plăti mai mult, după cum urmează:

-de la 0,1 % la 0,12% în cazul contribuabililor persoane fizice la clădirile rezidentiale,

-cu 50% la impozitul pe teren în cazul terenurilor situate în intravilan, în alte categorii decât terenuri cu construcţii

-cu 20% în cazul impozitului asupra mijloacelor de transport.

-dublarea preţului tichetului de parcare în zona A, unde nu vor mai fi eliberate abonamente gratuite, dar şi dublarea taxei de parcare în cartiere. Mai mult decât atât, începând de anul viitor, vor fi ridicate maşinile parcate ilegal.

Astfel taxa de parcare în Zona A va fi de la 2 lei/oră  la 4 lei/oră. Dublate vor fi şi tarifele pentru rezervarea unui loc de parcare în cartiere, acolo unde sunt amenajate parcări, de la 80 de lei, în prezent, la 150 de lei. Dacă anul trecut s-a acordat 900 de tichete gratuite de parcare  în acst an nu se va acorda niciun tichet gratuit de parcare cel puţin pentru Zona A (zona centrală). Sunt foarte curios ce soluţii va găsi primarul pentru angajaţii primăriei care parchează cu maşinile proprii pe aproape toată lungimea bulevardului Transilvania din faţa primăriei. Vor plăti taxa de parcare aici fiind zona A, sau pe şest vor beneficia de gratuitate? Vor fi amendaţi de administratorii de parcări, ca oricare cetăţean care nu are tichet de parcare?

Aş fi foarte mirat, întrucât aceşti ,,bravi” angajaţi ai parcărilor sunt tot angajaţi ai Primăriei. Corb la corb nu-i scoate ochii nu-aşa?

Pentru cei care vor lua abonament de parcare în cartiere, cu 150 lei, acolo unde sunt amenajate parcări, pe lângă taxă va începe o luptă zilnică pentru un loc de parcare având în vedere numărul mic de locuri de parcare vis-a-vis de numărul celor care vor avea abonamente. Va fi haos dar ce mai contează, banii să vină!

În ultimul rând trebuie să vorbim şi de taxele mult mărite din pieţele sătmărene, taxe mult exagerate pentru condiţiile ce oferă administratorii acestor  pieţe. Aşa că în loc să obţină venituri prin mărirea taxelor, vom găsi mese goale fără o mare parte din micii comercianţi autohtoni care anul trecut, timid au încercat să revină în pieţele sătmărăne cu produse naturale authtone. Vom găsi doar alimente import deloc ecologice şi sănătoase. Primăria a omorât deci şi micii agricultori  autohtoni.

La toate aceste situaţii trebuie să amintim şi de nemulţumirea taximetiştilor, care sunt obligaţi să plătească taxe dublate de parcare şi care vor fi obligaţi să-şi mărească tarifele cu riscul de a pierde o parte din şi aşa puţinii clienţi pe care îi aveau.

Nu aşa se va redresa economia sătmarului domnule Primar. Pentru a impune mai întâi dă facilităţi celor care vor să producă plus-valoare. Niciodată metoda constrângerii  nu este mai bună ca metoda convingerii.

Ar fi indicat că atât primarul cât şi consilierii săi să se pună în situaţia  contribuabilului simplu, sau al micului întreprinzător sătmărean care a fost şi până acum sufocat de impozite şi taxe, care trebuie să suporte noi biruri, sătmăreni, care din păcate foarte mulţi, nu realizează venituri într-un an comparabil cu venitul primarului pe o lună.

Andrei Ardeleanu