Micro 17 arată ca după bombardamente

 Cartierul Micro 17 arată efectiv ca după bombardamente. Parcă toți politicenii și-au bătut joc de el. Fosta conducere a primăriei s-a apucat să demoleze garajele lăsând în locul lor dezastru. Actuala conducere în loc să pună în aplicare contractele deja încheiate pentru modernizare, s-a apucat să le atace în instanţă. Cei care au de suferit sunt sătmărenii.

Parcările neterminate din cartierul Micro 17  din municipiul Satu Mare oferă locuitorilor din zonă o priveliște dezolantă. Garajele au fost dărâmate încă de pe vremea primarului Coica, au fost făcute fotoplanuri, iar o parte din curțile blocurilor din cartier au fost amenajate, până la un moment dat. 

În alte curți, însă, nu s-a făcut nimic. Au venit alegerile, s-a schimbat conducerea Primăriei Satu Mare, iar proiectele vechii conduceri în ceea ce privește amenajarea parcărilor în Micro 17, Carpați I și Carpați II nu au continuat. 

Astfel că acum, acele parcări la care nu s-a lucrat deloc arată ca și o mlaștină: mocirlă, băltoace de apă murdară. 

”Așa arată parcările neterminate, de fapt neîncepute, din Micro 17. Fosta conducere a Primăriei nu a mai apucat, iar actuala conducere nu vrea, să amenajeze aceste parcări. Acum curțile blocurilor arată ca niște mlaștini, cu mocirlă și băltoace. Niște crocodili și pești Pirahna mai lipsesc”, a spus un sătmărean, vădit deranjat de cum arată curtea blocului său. 

Partea neplăcută este că pentru amenajarea acestor parcări care nici măcar nu au fost începute, Primăria Satu Mare nu a alocat fonduri, sau cel puțin așa se arată în proiectul de buget pe anul 2017 aflat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Satu Mare. Sunt alocate fonduri pentru extinderea iluminatului public pentru parcările care au fost deja amenajate din aceste cartiere. 

 

 Cum a rămas Micro 17 fără parcări

Cartierul Micro 17 a rămas și fără garaje și fără parcări amenajate, cartierul fiind plin de băltoace cu apă și noroi. Primarul Kereskenyi Gabor a răspuns întrebărilor cu privire la situația din cartier, explicând cum s-a ajuns aici și ce şanse sunt să se rezolve situaţia cât mai repede.

Kereskenyi a explicat că fosta administraţie a împărţit lucrarea din cartier în 13 contracte mai mici de câte 100.000 de euro, pentru 13 curţi interioare, pe care le-a atribuit unei societăţi comerciale, evitând astfel organizarea unei licitaţii. Persoanele care au semnat atunci au refuzat să semneze din nou pentru viza de control financiar preventiv, astfel că s-a ajuns în instanţă. Kereskenyi a declarat public că are mari dubii cu privire la aceste întrebuinţări directe, însă în prima fază a pierdut în instanţă.

“Suntem în momentul de faţă în instanţă. În prima fază am pierdut procesele, urmând ca să decidă Tribunalul. Dacă câştigă acele firme care ne-au dat în judecată putem să începem lucrările. Actuala conducere a municipiului a avut semne de întrebare şi dubii în ceea ce priveşte încredinţarea directă a acelor contracte şi fracţionarea unor sume de 1,3 milioane de euro în 13 bucăţi de câte 100.000 de euro. Noi dorim în continuare să facem acest lucru. Nu am iniţiat o nouă procedură de achiziţie pentru că aşteptăm sentinţa finală, dacă vom avea în mână sentinţa, dacă câştigăm în instanţă atunci va trebui să scoatem la licitaţie deschisă acele lucrări, dacă pierdem vom avea în mână o sentinţă cu care se pot începe din martie lucrările”, a spus edilul.

Cu alte cuvinte, dacă primăria pierde procesul, s-ar putea să înceapă lucrările de amenajare a parcărilor în acest an iar dacă va câştiga procesul urmează să fie organizată o nouă licitaţie, care înseamnă timp.

Ciudat este modul în care unele persoane din Primărie au semnat documentele pentru încheierea contractelor respective iar după venirea noii conduceri au refuzat să semneze in nou.

Primarul a explicat că acest fenomen este aproape peste tot, funcţionarii se feresc să semneze acte, fiind o problemă generală în toate instituţiile.

“S-a refuzat viza de control financiar preventiv la aceste contracte de către persoane care anterior au semnat acest lucru. Noi am trecut să luăm act de acest lucru şi am procedat ca atare. De aceea am ajuns în instanţă”, a precizat Kereskenyi. 

 

Nemulțumiri tot mai multe

Situația dezastruoasă din oraş se resimte şi în alte zone. Mai mulţi sătmăreni au pus mâna pe lopată și roabă și și-au astupat cu ce au putu gropile din stradă. Este vorba despre strada Maria din Satu Mare, unul dintre cei care a organizat “mişcarea” fiind Călin Borşe, el find şi cel care a pus fotografiile pe facebook. Efectiv nu se mai putea circula pe strada respectivă.

“Vecinii de pe strada Maria din Satu Mare. Au dat dovadă de solidaritate şi au pus mâna la treabă”, a scris acesta.

Un cunoscut i-a semnalat acestuia să riscă să fie amendat pentru fapta sa.

“Mâine vine primăria şi vă amendează”,  a scris bărbatul, căruia Călin Borşe i-a răspuns în stilul său: “Îi asteptăm cu drag”.

“Fară politică aici pe stradă avem oameni harnici si nu avem nevoie de politicienii”, a mai scris Călin Borşe.

Locuitorii de pe str. Maria din Satu Mare au probleme de fiecare dată când plouă mai puternic. Apa bălteşte pe drum şi nu pot intra în locuinţe.

De altfel, zona pare cam uitată de conducerea municipalităţii. Drumul a fost plin de gropi şi nimeni nu i-a băgat în seamă, până când mai mulți vecini s-au adunat, au pus mâna pe lopată şi roabă şi au umplut gropile de pe stradă cu ce au avut la îndemână. Desigur că “reabilitarea” nu va dura mult, dar este totuşi mai bune decât să îşi rupă maşinile.