Este cel mai scump post de până acum, spun cu năduf, creştinii care au început, de câteva zile, curăţirea trupească dinainte de Paşte. Fructele din piețe sau magazine costă de două ori mai mult, au ajuns chiar și la 160 de lei/kg Să nu vă speriați, aceste fructe sunt la acest preț pentru cei cu salarii de bugetari, care au ajuns datorită programului de guvernare PSD duble vis-a vis de cei angajați la privat. Din păcate legile fiscale din această țară au fost făcute numai pentru bugetari. Nu vreau să par tendențios, dar acesta este adevărul crunt. Atâta vreme cât angajatul de la privat nu are niciun ajutor sau sprijin din partea statlului, decalajul dintre bugetar și privat va fi și mai mare decât în prezent care a ajuns la o diferență de 36%. Se pare că acest lucru nu interesează pe cei de la guvern, din contră când văd lipsă la buget majorează taxele privatului. Așa am ajuns ca în pieţe sau în magazine să găsim foarte puţine legume şi fructe autohtone așa că importăm. Importăm de la mere, gutui şi prune uscate, până la pătrunjel şi mărar. Iar dacă mai sunt şi ecologice, prețul este pe măsură. Fructele de pădure, de pildă, au ajuns 160 de lei kilogramul. Cei care sunt învăţaţi cu fructele de pădure, afine, mure sau zmeură, puse din vară la congelator, se uită de două ori la etichetă dacă vor să le cumpere proaspete. Portocalele au ajuns la 7-8 lei kilogramul. Iar când strugurii sunt 17 lei, pofticioşii cumpără doar o parte dintr-un ciorchine. De fapt, strugurii, pe care îi producem şi noi, nu ştim să-i păstrăm până-n iarnă, iar acum costă cât un fruct exotic, numit Jack Fruit. Merge la post, deşi i se spune “fructul de carne”, pentru că acesta e gustul, când este pus pe grătar. cumpărătorii sunt nedumeriţi, nici plăcintarul nu e românesc, ci brazilian. Şi e 7 lei. Zacusca ar costa mai puţin dacă aveam vinete la congelator., cele spaniole costă dinn păcate 10 lei.
Tot cam mult, de fapt de două ori mai mult ca înainte de post, costă şi verdeaţa.
Cine vrea ca postul să-i aducă beneficii maxime foloseşte doar fructe şi legume ecologice. Cu unele excepţii, cum sunt ridichile şi ceapa verde, aceste produse sunt importate. Materia primă pentru o oală zdravănă de ciorbă sună în felul următor: păstârnac 12 lei, ardei roşu 10 lei, galben 4 lei, cartofi, ţelina, morcov, în total, cam 80 de lei.
”În general, produsele ecologice au un preţ mai mare decât cele convenţionale, deoarece şi costurile de producţie sunt mai mari”, spune reprezentantul unui magazin.
Cine are un buget redus şi vrea să ţină post, aplică lecţia cumpătării şi ia din pieţe şi magazine legume şi fructe româneşti.”
Care ar fi o rețetă mai pe placul buzunarului? Câțiva cartofi mari, măsline, porumb, ulei de măsline, sare si piper după gust. Cantitățile necesare pentru această rețetă au un preț total de aproximativ…4 lei! Cartofii, copți timp de 40 de minute, la 180 de grade se pasează cu puțin ulei de masline. (Cred totuși că uleiul nostru de floarea soarelui este ceva mai ieftin și e tot așa de gustos)
Dispar carnea și ouăle, cheltuielile rămân, însă, la fel de mari. Asta, desigur, dacă nu suntem chibzuiți. Noi suntem aici cu sfaturi prețioase! (Vreți să credeți că amărâtul de pensionar nu este chibzuit?)
Soia inlocuieste carnea. Stim, deja, asta. Este, intr-adevar, singura varianta??
“Soia, sau tot ce inseamnă legume înrudite: linte, fasole verde, fasole boabe, mazăre și așa mai departe, ne aduc un raport proteic important, de care avem nevoie în această perioadă!”, spun nutriționiștii. Hai mai lăsați vrăjeala! Cei care am trăit în era Ceaușescu suntem lămuriț! Cu ce oferte vin supermarketurile?
17 lei costa kilogramul de soia nepreparată. Un kilogram de carne este mai ieftin. Iată un alt exemplu: tofu afumat, în loc de brânză sau cașcaval: 41 de lei pe kilogram, mai mult de 3 ori decât brânza autohtonă!
Dacș mizați numai pe astfel de produse, din raioanele hipermarketurilor, veți cheltui mai mult în post decât în perioada obișnuită.
Dacă mergeți zi de zi la piață sau la magazin, o să descoperiți de fiecare dată că mai aveți nevoie de câte ceva, iar cheltuielile cresc. Prin piețe, prețurile la fructe și legume cresc dintr-o dată, chiar inainte de post. De ce? Vânzătorii știu că au parte de mai mulți clienți decât în alte perioade. Și la toate acestea trebuie musai să adăugăm sprijinul primarului și al consiliului local Satu Mare care a venit în sprijinul micilor producători autohtoni mărind taxele la mese ( care nu erau nici până acum justificate având în vedere că nu s-a făcut nicio investiție în favoarea producătorului local) și la care s-a adăugat și mărirea taxei de parcare de la doi lei la patru lei /oră la parcările din jurul pieței nr 1 .De râsul curcilor! Pe o partea străzii 2 lei, pe cealaltă parte 4 lei în jurul pieții! Se pare că așa dorește administrația locală să vină în sprinul supermarketurilor care sau înmulțit ca ciupercile după ploaie într-un oraș mic de provincie, cu o populație de nici 80.000 de locuitori. La nici 9000 de locuitori avem un supermarket!
AA