În luna decembrie anul trecut fabrica Electrolux Satu Mare trebuia să sărbătorească 20 de ani de la data cumpărării unităţii de producţie de la Samus. Dar iată că în loc de sărbătoare grupul internaţinal Electrolux şi-a dat ,,arama pe faţă”.

În luna decembrie ar fi trebuit să se semneze noul contract colectiv de muncă, însă, negocierile dintre conducere şi sindicalişti au eşuat.

Creşterea salarială pentru care luptă sindicaliştii nu se află în acord cu ceea ce este dispusă să ofere conducerea, masa negocierilor fiind în acest moment, mai degrabă un loc al orgoliilor, decât al compromisurilor.

Nemulţumirile muncitorilor din Electrolux vin de la faptul că patronatele nu accperă o creştere salarială. Sindicali?tii au cerut o creştere salarială de 11%, bazat pe prognoza INS, însă conducerea a propus creştere salarială de zero, însă au oferit un bonus de prezenţă de 2,5%.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, s-a aflat vineri în municipiul Satu Mare pentru a-şi susţine colegii în rezolvarea conflictului de muncă dintre conducerea companiei Electrolux şi sindicatul SAMUS, pe marginea contractului colectiv de muncă. Conflictul nu a fost stins prin conciliere, Bogdan Hossu a cosiderat că întâlnirea de vineri nu a dus decât la o tergiversare a lucrurilor.

Angajaţii din cadrul Electrolux Satu Mare au declanşat conflictul de muncă prin Sindicatul ”Samus”. Muncitorii s-au pronunţat penru greva generală, iar sindicatul Samus a notificat conducerea fabricii despe declanşarea conflictului de muncă. Apoi acest conflict de muncă a fost înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Din acest moment este doar o chestiune de timp până ce va fi declanşată greva generală, iar consecinţele se anunţă a fi unele cât se poate de serioase. În următoarele zile, se vor aduna semnături de la membrii de sindicat pentru a organiza, în prima fază, o grevă de avertisment, iar dacă nu va avea rezultatele aşteptate, în mai puţin de două săptămâni vor declanşa grevă de avertisment.

Andrei Ardeleanu