Presa britanică denigrează din nou România

 Cazul din Carei prezentat în publicaţia britanică The Sun drept o exploatare a minorilor, s-a dovedit a fi o făcătură ordinară. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare, au stabilit, în urma unei anchete, că nu nu este nici vorba despre aşa ceva, copiii neavând nici măcar absenţe de la şcoală.

“În urma verificărilor de la faţa locului, cele relatate de presa internaţională, de ziarul The Sun, nu se confirmă. Nu se pune problema unei exploatări prin muncă a copiilor, ba din contră! Nu trebuie să intervenim. Protecţia Copilului o să lucreze mai departe pentru consilierea acestor copii şi ai familiei, având în vedere sunt supuşi indirect la o formă de abuz emoţional”, a declarat Mariana Dragoş, directorul DGASPC Satu Mae.

Mama copiilor a povestit cum s-a întâmplat totul. La ei s-a prezent un jurnalist şi un traducător care le-au spus că vor să facă un material de promovare a acestor jucării. Ei au regizat pozele, dar a ieşi cu totul altceva.

“Aceşti copii frecventează şcoala, nu au absenţe, merg la şcoală, chiar când ne-am deplasat la faţa locului erau la şcoală. Deci chiar nu se pune problema de a munci 13 ore”, a subliniat Mariana Dragoș.

Singura care munceşte la acele ouă kinder este mama copiilor, pensionată pe caz de boală.

 

DIICOT intră pe fir

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a început urmărirea penală in rem, pentru fapta de trafic de minori, în sensul exploatării prin muncă forţată, în cazul copiilor folosiţi la ambalarea jucăriilor din ouăle Kinder. Cei doi copii care apar în materialul difuzat de cotidianul britanic The Sun vor fi audiaţi în prezenţa unor psihologi şi a unor reprezentanţi ai DGASPC Satu Mare, scrie  News.ro.

Oficiali ai DIICOT au anunţat, miercuri, că a fost începută urmărirea penală in rem în această cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de minori, dosarul fiind în lucru la Biroul Teritorial Satu Mare.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că în această cauză procurorii verifica dacă părinţii copiilor care apar în materialul cotidianului The Sun i-au traficat pe aceştia, în sensul exploatării prin muncă forţată. Potrivit surselor citate, cei doi copii vor fi audiaţi în prezenţa unor psihologi şi a unor reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare.

Timea Jurj, femeia din Satu Mare care şi-ar folosi copiii pentru a ambala jucării din ouă Kinder, a declarat, după ce cotidianul britanic The Sun a publicat un articol pe această temă, că totul este o înscenare şi că i s-ar fi promis că soţul său va primi un loc de muncă în Marea Britanie.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare şi Inspectoratul Teritorial de Muncă fac anchete în cazul familiei care şi-ar folosi copiii pentru a asambla jucării din ouă Kinder şi a celor două firme care i-ar plăti pe părinţii acestora, în urma articolului publicat în cotidianul britanic The Sun.

Reprezentanţii Romexa SA, una dintre firmele al căror nume apare în materialul cotidianului The Sun, susţin că această activitate se realizează ”doar prin terţe persoane juridice care lucrează în secţii organizate” şi că nu are ”vreun indiciu cu privire la desfăşurarea de activităţi ilicite de către firmele prestatoare”.

Jurnaliştii The Sun susţin că familiile sărace de români muncesc până la 13 ore pe zi în propriile locuinţe pentru a asambla jucăriile mici de plastic, care se găsesc în interiorul ouălor Kinder. De asemenea, copii români cu vârste de doar şase ani participă la această muncă extenuantă în schimbul unei plăţi modice, echivalentă cu doar 22 de penny pe oră. Pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, o familie primeşte în jur de 20 de lei româneşti, echivalentul a doar 3,77 de lire sterline. Produsele sunt ulterior transportate la fabrica Ferrero din localitatea Carei. Intermediarii vând ouăle asamblate în schimbul a 80 de penny pe bucată.