Personal puţin, apeluri multe, ambulanţe depăşite

Serviciul de Ambulanţă Satu Mare se confruntă cu o criză acută de personal, angajaţii sunt puţini, suprasolicitaţi, ambulanţele sunt vechi, au peste 500.000 de km, în condiţiile în care trebuie să se deplaseze cu viteză la locul solicitat. Cum aceste lucruri nu ar fi de ajuns, Guvernul are în plan să le reducă veniturile celor care salvează vieţi.

Managerul Seerviciului Județean de Ambulanță, Gabriela Opriş, a declarat că este nevoie de 66 de noi angajaţi. Ea a explicat că în momentul de faţă Ambulanţa are 7 medici, 63 de asistenţi şi 67 de ambulanţieri care nu pot face faţă numărului mare de solicitări. Practic Ambulanța trebuie să fie promptă 24 de ore din 24 și să răspundă solicitărilor cât mai repede.

“Este nevoie de minimum 21 de ambulanţe ca să respectăm normarea la 10.000 de locuitori la o ambulanţă, iar la personalul operativ vorbim de 26 de asistenţi, 28 de ambulanţieri şi 12 medici”, a afirmat Opriş.

În momentul de faţă instituţia are 27 de ambulanţe, niciuna mai nouă de trei ani, care au depăşit 500.000 de km.

Pe lângă aceste aspecte, guvernanții s-au gândit să le scadă din venituri. Astfel, ei nu au mai rezistat şi au organizat o primă acțiune de protest față de propunerile guvernului PSD de modificare a legii salarizării, ei afirmând că veniturile le vor scădea.

Evenimentul se înscrie în rândul acţiunilor desfăşurate la nivel naţional.

“Este un miting de sensibilizare a Guvernului vizavi de cele trei revendicări pe care le avem, respectiv preconizarea diminuării venitului personalului operativ şi TESA începând cu 1 ianuarie 2018, lipsa de ambulanţe noi, în ultimii trei ani nu am primit nicio ambulanţă nouă iar cele pe care le avem au peste 500.000 de km, nu prezintă siguranţa pacienţilor noştri, şi cea de-a treia revendicare este lipsa personalului operativ. Personalul actual se confruntă cu greutăţi, fiind suprasolicitat pentru muncă suplimentară, nemaiavând timp liber. Totodată avem informaţii că de la 1 ianuarie nu vom mai benefica de tichete de masă”, a declarat preşedintele Sindicatului Ambulanţa Satu Mare, Adrian Andreica.

Acţiunile de protest vor continua în funcţie de negocierile cu Guvernul.