Zilele de toamnă sunt asociate de multe ori cu începutul anului şcolar, un prilej minunat pentru a oferi flori. Printre cele mai îndrăgite bijuterii vegetale ale toamnei se numără crizantema, o floare absolut spectaculoasă prin varietatea cromatică şi a soiurilor. Originară din Asia, aceasta este considerată un simbol al spiritului nobil. Crizantema este una dintre cele mai frumoase plante de toamnă, o floare delicată şi impunătoare totodată.

La sfârşit de octombrie crizantemele şi panseluţele în floare,invadează pieţele, semn că se apropie Ziua Morţilor. Deşi la origini Ziua Morţilor este o sărbătoare catolică, ea a fost adoptată şi de ortodocşi, luterani sau unitarieni.

Flori cu suflet sau flori de sezon în octombrie crizantemele şi-au făcut apariţia şi în pieţele sătmărene. Între multitudinea de comercianţi cu flori aduse din afară sau preluate de la mari cultivatori din alte judeţe am întâlnit la Piaţa Mare din Satu Mare şi producători autohtoni. Nu mică mi-a fost mirarea când imediat de la intrarea principală a pieţii, privirea mi-a fost atrasă de de o expunere spectaculoasă de crizanteme de toate culorile şi soiurile  adaptate ţinuturilor noastre. Abordând vânzătoarea am rămas fără cuvinte când am aflat că am de a face cu un mic producător autohton de flori tocmai din…Ţara Oaşului mai precis din Gherţa Mare! Iată că mitul cum că oşenii sunt numai producători de pălincă sau căpşunari se pare că a ajuns de domeniul trecutului.

Familia Bene din Gherţa Mare, nr. 302, are un lot de cîteva zeci de arii pe care cultivă flori  în funcţie de sezon. Crizantemele şi panseluţele familiei Bene sunt ca un coş de toamnă făcut din flori cu suflet. Adică cu sufletul lor, pentru că sunt crescute de ei. Le-au plantat, le-au udat, le-au cântat, s-au luptat cu intemperiile şi cu dăunătorii. Bineînţeles că dragul de flori creşte foarte mult atunci când lucrezi cu flori sau verdeţuri crescute de tine. Chiar şi clienţii apreciază acest lucru. Tot timpul anului ei produc flori şi plante în ghiveci. Primăvara familia Bene vine la piaţă cu lalele, zambile, ghiocei, primule, apoi cu răsaduri de legume, iar vara aduc muşcate, petunii, begonii sau plante aromate: cimbrişor, oregan, busuioc. Pământul special şi ghivecele sunt achiziţionate de la producători români, cu toate că au un preţ ceva mai mare faţă de import şi care duc la un preţ de producţie ceva mai mare. După doar trei ani de când familia Bene are acestă îndeletnicire priveşte cu speranţă la viitor, când, poate piaţa florilor va fi mai clară şi producătorii autohtoni vor fi deosebiţi de intermediarii şi speculanţii de flori. Aşa să fie.

SB