Se spune că dacă credem cu tărie în visele noastre, le putem realiza. Astfel s-a gândit şi Ionuţ Stancovici, reprezentantul asociaţiei “Nomad Kayak”. Astfel, cu ajutorul său şi al consiliului judeţean Satu Mare, a avut loc prima ediţie de caiac slalom pe Someş.

Sâmbătă , 28 August, am găsit-o pe Ramona Stancovici notând de zor performanţele participanţilor. Activitatea a început la ora 10 cu exerciţiile de încălzire ale participanţilor şi s-a încheiat în jurul orei 18.30 cu festivitatea de premiere.

Au participat sportivi din Austria, Ungaria, Ukraina şi România.” Au răspuns rapid la invitaţie şi au fost încântaţi să participe” ne spune Ramona. În total au fost 20 de participanţi.

caiac

Ukrainianul Dimitri Paulenko, câştigătorul categoriei de profesionişti cu timpul de 1.27 de secunde a relatat:

“Îmi place acest sport deoarece sunt în contact cu apa, cu natura. Cele mai grele obstacole le întâmpin acolo unde apa este stătătoare. În aceste condiţii trebuie să depun mai mult efort fizic pentru ca să mă deplasez. Noi sportivii de canoe ne folosim în permanenţă de curenţi iar în lipsa lor ne este greu.Cred că cel mai înfricoşător lucru pentru începători este posibilitatea unei răsturnări. Este important să înveţi cum să îţi revii dintr-o răsturnare şi să mergi mai departe. Cât despre atmosfera de aici, abia aştept ediţiile viitoare!”

Pe podium la secţiunea profesionişti au mai fost austriacul Stefan Schenk cu 1.32 secunde şi sătmăreanul Ionuţ Stancovici cu 1.37 secunde. La feminin a fost Alina Ninu cu 1.56 secunde.

IMGA0320

La secţiunea amatori şi copii concursul a fost câştigat într-un mod surprinzător de Ştefan Ninu, care a avut un timp foarte bun de 0.58 secunde. Printre amatori s-a făcut remarcat cu o prestaţie bună şi Remus Caragea:

“ Îmi place atmosfera, deşi sunt puţin obosit. M-aş fi aşteptat să vină mai multă lume. Este prima oară când particip la un astfel de concurs, este mai mult o pasiune pentru mine. Am fost cu canoe şi pe alte râuri de la noi, din Maramureş şi Oradea. Am ales să fac canoe pentru că îmi place mult apa. Ma simt liber.Este un sport nou, care nu se prea practică în Satu Mare şi merită promovat.”

Fie că au fost pentru prima oară la un concurs ori s-au mai aventurat cu caiacul , atmosfera a fost veselă, cu încurajări din partea publiculului. Duminică, sătmărenii au avut ocazia să încerce tainele acestui sport începând cu ora 11.

Ionuţ Stancovici speră ca prin organizarea concursului să atragă cât mai mulți sătmăreni. Intenţionează să deschidă o şcoală de caiac slalom în Satu Mare.

Adriana Nistor