Două festivaluri au spart mononia din oraş

Satu Mare a acceptat provocarea: a scăpat dintre hotarele fixe, monotone, și s-a transformat într-o reverie a teatrului autentic și a muzicii de stradă. TRANZIT FESzT și Festivalul Muzicii de Stradă – două evenimente care, în această toamnă, au desființat stavilele divertismentului sătmărean.

TRANZIT FESzT – fiorul și blândețea teatrului

Metamorfoza festivalului Fără Bariere a avut ca rezultat TRANZIT FESzT, festival menit să prezinte iubitorilor de teatru, și nu numai, spectacole artistice la cel mai înalt nivel.

Organizat în colaborare de către cele două secții ale Teatrului de Nord, Festivalul TRANZIT FESzT propune un dialog multicultural substanțial, la nivel teatral și de arte ale spectacolului. Evenimentul se desfășoară în perioada 14 – 24 septembrie 2017, Teatrul de Nord Satu Mare –  organizatorii principali sunt secția română și Trupa Harag György.

Nume remarcabile ale teatrului românesc și internațional au urcat pe scena Teatrului de Nord.

,,Selecția a fost făcut pentru marii creatori de teatru și pentru tânăra generație de creatori. Vorbim de regizori ca Andrei Șerban care vine pentru prima dată cu un spectacol la Satu Mare, Marcel Iureș, sunt nume foarte mari, dar sunt și creatori tineri, precum Cristi Ban care este unul dintre tinerii regizori români pe val. Festivalul este făcut în parteneriat egal cu secția maghiară a Teatrului de Nord, este un festival comun”, a declarat Ovidiu Caița, directorul artistic interimar al secției române a Teatrului de Nord.

Cu toate că, de la început și până acum, festivalul a fost fascinant, potrivit organizatorilor, cireașa de pe tort abia de acum urmează – duminică, ora 19.00.

,,Unul dintre boom-urile festivalului este o premieră destul de recentă care încă nu s-a plimbat foarte mult în festivaluri, și anume spectacolul de la Odeon a lui Andrei Șerban, Soldatul de Ciocolată, o premieră națională, o mare realizare din punct de vedere artistic”, a completat același Ovidiu Caița.

 

Marcel Iureş şi Woyzeck – senzaţionali

Cele mai impresionante spectacole de până acum au fost “Absolut” şi “Woyzeck”.

Interpretarea marelui Marcel Iureş din one man show-ul Absolut a fost de-a dreptul fermecătoare. El a interpretat singur toate persoanjele din piesa Ivan Turbincă. A fost rând pe rând, un cerşetor, Ivan, Sf. Petru, Dumnezeu, Moartea… şi pe toate le-a interpretat ireproşabil, într-o manieră personală.

Un alt spectacol cu adevărat senzaţional a avut loc marţi seara pe scena Teatrului de Nord Satu Mare. Teatrul Eugene Ionesco din Chișinău au jucat piesa WOYZECK de Georg Büchner, în regia lui Florin Vidamski.

Au fost 90 de minute care s-au scurs de parcă într-o clipă, fără niciun moment de respiro. Tensiunea din capul soldatului Woyzeck creştea în fiecare moment, atât ca urmare a experimentelor la care era supus cât şi ca urmare a gândurilor care îl măcinau, publicul simţea fiecare fiecare zvâcnire şi tresărea efectiv. Un spectacol cu adevărat captivant, ireal, cu un decor mai mult decât spectaculos (cu un laborator medical pe trei nivele pe care actorii urcau de parcă nu erau pământeni) şi cu actori nu foarte cunoscuţi la noi în ţară dar foarte foarte buni, care merită tot respectul. Jos pălăria în faţa moldovenilor!

Dacă spectatorii au înţeles talentul actorilor, care puteau să îţi transmită orice, un moment de uimire a fost cel în care în scenă a intrat un câine. În mijlocul scenei, sub lumina reflectoarelor, câinele a fugit către Woyzeck, care era întors pe jos, l-a studiat şi s-a întins lângă el acoperindu-şi capul cu o lăbuţă, iar după câtea secunde a iesit din scenă. Actor mare şi el! A fost un moment de uimire pentru întreaga sală. Deşi era întuneric în sală, se simţea cum spectatorii au rămas fără suflare. Au fost nevoie de câteva minute pentru a realiza ce s-a întâmplat, adică totul a fost regizat, câinele şi-a ştiut rolul perfect şi l-a jucat ca un adevărat actor.

Câteva momente mai târziu, câinele, aparţinând Poliţiei de Frontieră din Moldova, a intrat din nou în scenă. De data aceasta l-a prins pe Woyzeck de braţ şi s-a luptat cu el.

Despre actori, nu ştim dacă li s-au potrivit foarte bine aceste roluri sau s-au născut pentru ele.

Spectacolul Woyzeck a avut premiera în urmă cu o săptămână la Chișinău și promite a fi un succes răsunător.

 

 

???????????

Festivalul Muzicii de Stradă sau Satu Mare cel frumos

Festivalul Muzicii de Stradă – vibrație, culoare, exuberanță – s-a desfășurat weekendul trecut, cu o transformare uluitoare a municipiului Satu Mare! Clădiri pline de culoare, spații abandonate readuse la viață, mâncare savuroasă, muzică stradală, oameni joviali – o parte din ceea ce a format și predominat festivalul

În premieră a fost spectacolul nocturn de pe clădirile sătmărene, cea mai apreciată surpriză a festivalului. Proiecțiile de imagini de pe clădirile din centrul orașului i-au fascinat pe trecători, fiind pentru prima dată când orașul a căpătat o asemenea înfățișare veselă și colorată.

Spațiul amenajat pe Malul Someșului de pe bulevardul Transilvania, vizavi de Palatul Administrativ, a fost o altă surpriză creativă și frumoasă pregătită de organizatori. Transformarea bazei digului într-un loc vibrant, unde sătmărenii s-au încărcat și au trăit experiențe noi, a fost o concepție foarte apreciată de sătmăreni.

Totodată, performanțele artiștilor din au oferit sătmărenilor un gram din elixirul fericirii, transmițând tuturor o covârșitoare stare pozitivă. Pe lângă culoare și muzică de calitate, mâncarea stradală, oferită de Taco Fresh, Fries & Go, Jägermeister Caravan și Crush, le-a stimulat gurmanzilor toate simțurile.

Ediția din acest an a Festivalului Muzicii de Stradă a fost cea mai reușită dintre toate câte au fost până acum.