STENOGRAME

 Ioan Liviu Tăut, fost adjunct al Poliţiei Satu Mare, anchetat pentru fapte de corupţie, va ajunge în curând în faţa judecătorilor care-i vor decide soarta. Ofiţerul este acuzat că a ajutat un afacerist să scape de mai multe dosare penale primind în schimb mai multe bunuri de o valoare modestă. Stiripesurse.ro a prezentat înregistrările convorbirilor dintre Liviu Tăut și omul de afaceri Tarr.

Între anii 2013- 2014, pe vremea când era al doilea om din Inspectoratul Judeţean de Poliţie, chestorul Ioan Liviu a beneficiat de lucrări de reparaţii la o casă a socrului ofiţerului în valoare de circa 17.000 de lei.

În mai 2014, chestorul a mers la un control medical în Ungaria, investigaţii pentru care afaceristul a scos din nou bani din buzunar. Adjunctul IPJ Satu Mare şi-a făcut şi reparaţiile la maşină cu banii omului de afaceri şi chiar a luat de la farmacia soţiei acestuia medicamente fară ca să le plătească. Acum, pentru aceste favoruri, Ioan Liviu Tăut, Ioan Şaitoş şi Atilla Csongor Tarr au fost trimişi în judecată pentru dare şi luare de mită şi favorizarea infractorului.

Conform organelor de anchetă, din discuție rezultă cu claritate faptul că inc.TĂUT i-a creat impresia interlocutorului său despre faptul că modalitatea în care cercetările urmau să fie efectuate în dosarul respectiv depind într-o manieră covârșitoare de ”bunăvoința sa”, în sensul că acesta dispune de autoritatea necesară asupra ofițerului de caz pentru ca acesta să-i urmeze instrucțiunile: ”lasă că va clarifica”, ”putem s-o și mai lungim, dar eu zic și să scăpăm odată de…”.

Procurorii arată că în data de 31.03.2014, Tăut Ioan Liviu îl invită pe Tarr Attila Csongor la sediul I.P.J. Satu Mare, pentru a încerca să facă „treaba aia”, acesta referindu-se la faptul că la acea dată, Serviciul de Investigare a Criminaliății Economice avea în lucru cauza penală nr.244/P/2013, privind pe Tarr Melinda și Tarr Attila Csongor, în care se efectua urmărirea penală relativ la infracțiunea de evaziune fiscală. Din datele puse la dispoziția DNA – Serviciul Teritorial Oradea de către DIICOT- Biroul Teritorial Satu Mare, care efectuează cercetări în dosarul penal cu nr. 38/D/P/2013, a rezultat împrejurarea că la percheziția domiciliară efectuată la SC Tarr Const SRL Livada a fost identificat și ridicat un înscris olograf care conținea date dintr-un material informativ înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare la data de 30.07.2013 și care a stat la baza sesizării din oficiu, în dosarul nr.244/P/2013 al Parcehetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare. Acest înscris conține informațiile din dosar și obiectul cercetărilor, relevând practic elementele pe care urma să se contruiască acuzarea în cauză. Există suspiciuni că acest înscris ar fi fost scris ori dictat de către funcționari din cadrul I.P.J. Satu Mare, respectiv: Saitos Ioan – ofițer de caz, Roman Mircea – șeful SICE, ori Tăut Ioan Liviu – adjunct al IPJ Satu Mare, toți în relații apropiate și cointeresate cu Tarr Attila Csongor.

În perioada august-septembrie 2013, prin intermediul societății SC TARR CONST SRL, inculpatul Tarr Atilla Csongor a dispus furnizarea unor materiale de construcții pentru imobilul deținut de socrii săi inculpatului Tăut, în localitatea Roșiori, județul Satu Mare, lucrările fiind executate de SC LEONARD CONST SRL Agriș Satu Mare, această societate fiind interpusă de omul de afaceri menționat pentru a evita probarea unei legături cu adjunctul IPJ Satu Mare, costul lucrărilor executate fiind suportate în realitate de TARR CONST SRL. Reținem că valoarea lucrărilor executate de SC LEONARD CONST (materiale de construcție+manoperă), dar suportate de SC TARR CONST, se ridică la suma de 17.405 lei ( a se vedea în acest raportul de expertiză+suplimentul de expertiză), fără ca beneficiarii lucrării (socrii numitului Tăut Liviu) să plătească în realitate aceste lucrări.

La data de 20.02.2014, Tăut s-a întâlnit cu Tarr, ocazie cu care i-a dezvăluit că dosarul 244/P/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare a avut ca și punct de pornire o notă informativă trimisă de S.R.I. către unitatea respectivă de parchet, iar procurorul de caz s-a sesizat din oficiu față de Tarr Csongor, respectiv Tarr Melinda, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, în baza acelui document. În continuare, Tăut îi transmite interlocutorului său că va discuta cu polițistul ce instrumentează acel dosar, și anume cu inculpatul Șaitoş Ioan, cu privire la acel dosar penal, asigurându-l totodată pe Tarr că polițistul respectiv va face un referat prin care va propune o soluție favorabilă soților, Tarr replicându-i că nu mai are la cine să apeleze în acest sens, cu excepția interlocutorului său : ”Acuma numa’ tu, dar dacă…Nu mai am la cine!”. În schimbul acestui serviciu, inculpatul Tăut i-a pretins lui Tarr să suporte atât contravaloarea unui autoturism second hand marca Ford Ka, ce urma să fie achiziționat de Tăut din străinătate, cât și cheltuielile ocazionate cu aducerea autoturismului în țară, respectiv cu înmatricularea acestuia, estimând cheltuielile respective la suma de 1.000 de euro, solicitare care a fost acceptată instantaneu de către agentul economic:

”Tăut Liviu: – Csongor, am eu o rugăminte acuma, da’ n-aș vrea să mă înțelegi greșit.

Tarr Csongor: – Zi tu liniștit.

Tăut Liviu: – …(neiteligibil, se aude un fâsâit, posibil să fi dat drumul la robinetul de apă-n.n.) mașina de serviciu s-o parchezi în fața blocului, nu…! Da’ nici cu Audi n-aș…. Că parchezi la garaj și până scot mașina, până….

Tarr Csongor: – Îi o oră. Deci, 20 de minute.

Tăut Liviu: – Aș cumpăra o mașină din asta mică sau nu știu ce….

Tarr Csongor: – De doi lei.

Tăut Liviu: – De doi lei, pe rol de bicicletă, merge de la serviciu, vine acasă, merge la tenis, vine acasă… Și am vorbit cu un prieten, cu Ghiță, cu Savu(?)nu-l știi tu pe ăla. Are pe Lucian Blaga. No, alea de…

Tarr Csongor: – Îhî. Ce vrei să-mi spui?

Tăut Liviu: – Și am vorbit, nu știu ce… Mă sună ieri, coincidență.

Tarr Csongor: – Îhî.

Tăut Liviu: – Eu, am zis că m-oi mai uita, dar nici n-aș da… că am dat pe aia 16.800, pe Audi și încă sunt dezechilibrat în balanță. Știi?

Tarr Csongor: – Îhî.

Tăut Liviu: – Și Tavi și ăștia, că nu mă duc la… la schimb, că nu-i bună pentru că…. Nu pot. Nu pot!

Tarr Csongor: – Hâmm.

Tăut Liviu: – Nu pot.

Tarr Csongor: – Dacă nu poți, vin eu și te ajut eu.

Tăut Liviu: – Nu pot! Să mă duc acuma să cheltui 100 de milioane și io-s pe card cu minus (nr.- fapt care se coroborează cu extrasele de cont bancare ale inculpatului TĂUT) . Înțelegi?

Tarr Csongor: – Îhî.

Tăut Liviu: – No, și mă sună ieri, zice: ”mai vrei mașina?” Zic, da, dar… Un ”Ford K ”! Și îmi dă bonus…. La 300 și ceva de euro, adusă acasă îi 600 și ceva, cu înmatriculatul, poate 1.000 de euro. Înțelegi? Dacă poți și dacă… Dar te rog să… să nu interpretezi.

Tarr Csongor: – Rezolvăm.

Tăut Liviu: – Să nu crezi…! Dar….

Tarr Csongor: – Deci, eu mă simt atât de deschis și atât de sincer spre tine, ăăă și deschis…

Tăut Liviu: – Că pe urmă… Nu-i zice…

Tarr Csongor: – Deci, noi, de relația mea cu tine nu știe nici tata! Te rog să… Deci, nimeni! N-are… n-are… n-are rost, nici frate-meu, nici nimeni! Că cine ne vede, calculează cum calculează, dar eu nu spun, nu mă dau mare, tac din gură. Încerc să fiu în banca mea, nu 100%, 111% că… că astea-s vremuri, nu te avantajează nici pe tine, nici pe mine și…și asta este!

Tăut Liviu: – Ceea ce nu-i normal! Într-o societate normală, într-o lume normală nu-i normal să….

Tarr Csongor: – Nu-i normal, dar…

Tăut Liviu: – Să nu ai tu prieteni, să nu… Stai un picuț! Ce, neapărat facem …

Tarr Csongor: – Geșeft.

Tăut Liviu: – Geșeft, prostii?! Deci dacă… (Se face un moment de liniște-n.n.)

Tarr Csongor: – No, ca și rezolvat.

Tăut Liviu: – Și mai ziceam că poate la vară… la vară, la primăvară, nu știu ce, când nu am tenis mai margem la Baia Mare, merg la Recea, mai sap trandafirii, mai nu știu ce? Știi?

Tarr Csongor: – Da, și cu aia mergi repede, n-are consum.

Tăut Liviu: – Păi, îs 58 de kilometri.

Tarr Csongor: – De aia zic că ăsta… Da, îi ca și rezolvată.

Tăut Liviu: – Maișină mică, consum mic, știi?

Tarr Csongor: – De aia zic, consum mic, parchezi oriunde. Fata noastră, farmacista…

Tăut Liviu: – Și nu-i O.K. ?

Tarr Csongor: – Îi mulțumită. O zis că de trei ani sau de patru ani umblă tot așa la serviciu, la farmacia cealaltă, mai nu știu ce și…

Tăut Liviu: – Și eu cu Audi nu… L-aș avea, dar așa până mă duc la garaj, până deschid, până nu știu ce…

Tarr Csongor: – Na, păi îi și un stres, umblă să parchezi și să mai înconjoare, să mai… Și eu, na, uite, ăsta are 240 și ceva de mii de kilometri, m-am gândit să-l schimb, numai’ aș schimba-o și n-aș schimba-o… M-o luat ăștia cu ochii albaștrii, dar… în puii mei.

Tăut Liviu: – Iară’ nu-i normal! Adică eu am… îs banii mei, nu pot să fac ce vreau?!”

Fiind audiat în legătură cu acest aspect, inculpatul Tarr a admis faptul că cadrul acelei discuții cu Tăut Ioan Liviu, acesta i-a spus că intenționează să-și achiziționeze un autoturism Ford Ka, ale cărui costuri de cumpărare, transport și înmatriculare se ridică la circa 1000 euro, dar că se afla în dificultate financiară, însă în ciuda faptului că acesta l-a rugat să-l ajute cu achiziționarea autoturismului respectiv, Tarr a arătat că nu a interpretat această cerință ca fiind o pretindere un unui folos necuvenit, astfel încât nu l-a asigurat pe Tăut că va plăti costul achiziției acelui autoturism. De asemenea, inculpatul a mai menționat că în cadrul aceleiași discuții, Tăut i-a relatat că, raportat la documentele pe care le deținea și pe care i le prezentase, privitor la relațiile comerciale ce făceau obiectul dos.244/P/2013, că dosarul respectiv reprezintă ”un disconfort psihic” și că în timp lucrurile se vor rezolva, oferindu-se să discute cu ofițerul de caz Șaitoș.

Ulterior,Tăut a achiziționat acel autoturism Ford Ka nr.identificare WFOBXXWPRBD22443, an de fabricație 2003, de la cetățeanul italian Circosta Reno, prin intermediul numitului Risco Vasile (cetățean român stabilit în Italia), contra sumei de 300 de euro, autoturismul fiind adus în țară pe trailer (cost transport 300 de euro), fiind depozitat în curtea unui atelier cu profil de service auto, cu sediul în Satu Mare, care aparține martorului Coțan Gheorghe, după care a fost înmatriculat la data de 02.04.2014, valoarea timbrului de mediu fiind de 1.001 lei. Pe cale de consecință, costurile prognozate de inc. Tăut cu privire la achiziționarea autoturismului mai sus indicat, au fost confirmate în bună măsură, cu excepția timbrului de mediu.