Cum a fost piata imobiliara in 2018?
In 2018 “Piata imobiliara” a fost mai activa decat in 2017, cu un numar mai mare de tranzactii imobiliare pana prin luna septembrie. Ca in fiecare an lunile de top in vanzari au fost iulie si august. Preturile imobilelor au crescut in 2018 cu cca 5%- 10% fata de 2017 si chiar cu 15% , atingand petul cel mai mare in august. Au fost cresteri mici de pret la imobilele vechi situate in cartierele Solidaritatii, Micro 14, Micro 15 si cresteri mai mari de pret in zona centrala, Carpati 2 si mai ales in Micro 16 si Drum Careiului din cauza dezvoltarii comerciale in acesta zona( noul mall). Si in prezent preturile cerute sunt prea mari si nu reflecta valoarea reala de piata. Raportul dintre cererea si oferta de locuinte a influentat in mod direct pretul acestora, ori luna august a fost cea mai activa luna din punct de vedere al cererii, cu cei mai multi potentiali cumparatori acestia fiind romanii plecati la munca in strainatate. Chiar daca s-a observat o tendinta tot mai mare a acestora de a cumpara imobile in tarile in care muncesc, inca mai sunt doritori care sa investesca “acasa”- in Romania in imobile generatoare de venit, usor de inchiriat de tip: apartamente, spatii comerciale sau in locuri de casa. De prin septembrie, octombrie piata imobiliara a inceput sa stagneze din cauza acestor preturi marite la proprietatile imobiliare. A inceput sa apara interes pentru cumpararea de case la tara, insa doar in localitatile mai apropiate de Satu Mare In satele indepartate preturile sunt foarte mici, influentate de lipsa cererii pentru acestea.

Care au fost categoriile de cumparatori si ce imobile au dorit?
Au fost prezente pe piata imobiliara doua mari categorii de cumparatori:- persoane singure sau familii care au apelat la credite imobiliare in vederea cumpararii de apartamente sau case cu destinatie de locuinta – si o alta categorie de cumparatori din strainatate sau localnici cu cash care au investit in apartamente, spatii comerciale, birouri pentru utilizare proprie sau cu scopul de a le inchiria. S-a observat ca cei cu cash au fost in avantaj si de cele mai multe ori au reusit sa negocieze putin preturile imobilelor.
Cumparatorii s-au orientat catre locuintele noi( apartamente si case), pentru locuri de casa cu utilitati, pentru imobile situate in zone cu utilitati si acces usor la mijloace de transport in comun, in apropiere de zonele comerciale, astfel a crescut cererea pentru apartamente in zona centrala si in Micro 16, pentru casele situate in apropiere de centru, dar si pentru cele din zona periferica.
Care sunt tendintele pe piata imobiliara in 2019?
Apar semne de stabilizare a pietei imobiliare. Preturile imobilelor vor stagna cel putin in prima parte a anului deoarece puterea de cumparare a romanilor este mai mica. Persoanele fizice cu venituri mai reduse vor accesa mai greu un credit pentru cumpararea unui imobil din cauza deciziei luate de Banca Nationala de scadere a gradului de indatorare a acestora. Cumparatorii sunt mai tot cumpatati si mai atenti la investitiile pe care le fac. Ei prefera imobile de calitate, localizate in zone bune, la un pret corect si cat mai noi. De aceea vom observa in viitor o diferenta de pret mult mai mare intre apartamentele noi si cele vechi. Clientii nu se grabesc, incearca sa negocieze, asteapta preturi mai mici si amana momentul cumpararii preferand sa stea in chirie. Cererea pentru chirii a crescut in ultimele luni.
De ce sa apelezi la Agentia Imobiliara Maria ?
-De 14 ani oferim clientilor nostri servicii de calitate.
– Din anul 2008 oferim si servicii de evaluare a proprietatilor imobiliare. Avem angajat evaluator menbru ANEVAR care anual urmeaza seminarii de pregatire profesionala continua.
– Oferim consultanta si suport clientilor nostri in vanzarea, cumpararea sau inchirierea de imobile.

MIRELA HUDAC
– Agentia Imobiliara Maria