Şoferii nesimţiţi sunt tot mai mulţi pe zi ce trece

Traficul din Satu Mare se transformă încet încet într-un fel de junglă. Pe zi ce trece nesimţiţi care apar sunt tot mai mulţi, nervii sunt tot mai mari iar traversarea oraşului devine un coşmar. Doar în ultima săptămână ne-au fost semnalate foarte multe abateri care nu au fost sancţionate de organele abilitate. Prin urmare, în lipsa unei intervenţii ferme din partea autorităilor cu competenţe în domeniu, situaţia scapă de sub control. Parcările neregulamentare şi depăşirile în mijlocul intersecţiei devin lucruri obişnuite la Satu Mare. Vă prezentăm doar câteva exemple concrete.

 

Obligatoriu la dreapta pe strada Horea, doar dacă se vede indicatorul

În urmă cu circa două săptămâni, autoritățile sătmărene au decis introducerea obligativității virajului la dreapta a celor care vin de pe strada Horea spre bulevardul IC Brătianu, după accidentul în urma căruia un sătmărean și-a pierdut viața. În acest sens, acolo a fost instalat și indicatorul care îi obligă pe șoferi să vireze la dreapta, iar timp de circa o săptămână, în intersecția respectivă s-au aflat și polițiștii locali care dirijau circulația pentru cei ce nu erau atenți la semn.

Astăzi, însă, mai mulți șoferi au ignorat semnul respectiv și și-au permis să vireze la stânga, lucru interzis după noile reglementări. Ce i-a determinat pe acești șoferi să își riște permisul de conducere?

Semnul nu era vizibil din cauza a două autofurgonete destul de înalte. În această situație, o mașină cu număr de Austria a luat-o la stânga. Imediat a fost urmată de o altă mașină. E foarte probabil ca șoferul autoturismului cu număr de Austria să fi fost un sătmărean care s-a întors de curând acasă și care să nu fie familiarizat cu noile reguli de circulație. Neavând posibilitatea să vadă semnul care obligă la dreapta, șoferul cu pricina a virat la stânga neștiind că este interzis.

Semnul de circulație care obligă șoferii să vireze la dreapta este așezat prea jos și nu poate fi văzut de participații la trafic dacă exact în dreptul lui este parcat un autovehicul mai înalt.

Că au văzut sau nu semnul, șoferii care virează la stânga riscă să le fie suspendat permisul de conducere. Dacă sunt prinși de polițiști că au făcut virajul ilegal le va fi foarte greu să le spună acestora că nu au văzut semnul. Așadar, șoferilor li se recomandă să circule cu atenție pe strada Horea și să vireze doar la dreapta. 

 

 

”Stranierul” șmecher de Satu Mare

Unul dintre ”stranierii” Sătmarului a vrut să arate cât de șmecher poate fi și și-a oprit mașina, în intersecția de la Burdea, cum se putea mai ostentativ. Stranierul a coborât podul înspre intersecția Burdea. Profitând de faptul că podul nu era foarte aglomerat, șoferul autoturismului VW Phaeton cu numere de Germania, s-a strecurat printre cele două benzi de circulație și și-a oprit mașina chiar pe linia continuă, în buza intersecției.

La volan era un băiat tânăr lângă care era o fată. Probabil a făcut acest gest doar ca să o impresioneze pe tânără.

Pentru un astfel de gest, în mod normal, șoferul ar fi trebuit să rămână fără permis. Dar nu a fost și cazul celui despre care vorbim.

Așa după cum se așteptau sătmărenii care stăteau cuminți la semafor, ”jmecherul stranier” a țâșnit primul încă înainte de a se face verde.

Este foarte posibil ca în Germania să se fi schimbat regulile de circulație pentru că, altfel, ar fi primit o amendă pe care, dacă o plătea, nu și-ar mai fi permis luxul de a fi venit acasă de sărbători.

Dar odată ce ajung în România, mulți dintre ”căpșunarii” sătmăreni fac exact ce vor ei, fără să le pese de Codul Rutier, de ceilalți participanți la trafic sau, cel puțin, de bunul simț. De polițiști nu are rost să mai vorbim.

 

 

Și-a parcat bolidul pe trotuarul din fața Bibliotecii Județene

Traficul sătmărean se transformă încet, într-o adevărată junglă unde fiecare face ce vrea fără să îi pese de ceilalți și fără ca organele abilitate să intervină.

Un sătmărean, posesorul unei mașini de fițe, pe care l-a durut fix în pedală de ce se întâmplă în jurul lui, și-a parcat mașina pe trotuar, chiar în fața ușii de intrare în Biblioteca Județeană Satu Mare, într-o zonă foarte intens circulată pietonal.

A stat mașina parcată în felul acesta preț de mai multe zeci de minute fără ca nimeni să intervină, cu excepția unui alt sătmărean, care a dat dovadă de simț civic, a fotografiat mașina parcată astfel și a postat poza pe ”Ai parcat ca un bou – Satu Mare”.

Dacă autoritățile nu intervin, măcar să-l facă de rușine. Dacă are așa ceva.