Încotro se îndreaptă Republica Procurorilor sub dictatura cătuşelor? Iată întrebarea care devine din ce in ce mai obsesivă dar întemeiată al omului de rând.
Ce blestem a căzut pe România că nişte procurori ajunşi politic în înalte funcţii determină viaţa politică şi economică dar şi implicit nivelul de trai al omului de rând? Să decidă cui i se va deschide dosar şi cine va fi dus cu cătuşe la televizor? Cine va fi dat jos din funcţie şi cine va fi ocolit de anchete?
Şi, culmea, orice greşeala li s-ar arăta, să nu răspundă niciodată, nici măcar cu funcţia! Credibilitatea Justiţiei române se prăbuşeşte continuu prin circul necontenit de arestări şi spectacole judiciare jenante oferite de mai marii CSM, PICCJ şi ICCJ.
Pe omul de rând, oricât l-ar încânta că vede la televizor granguri în cătuşe, nu-l ajută deloc să trăiască mai bine.
Dimpotrivă, omul de rând o duce tot mai prost pentru că din cauza campaniei anticorupţie smintite care se duce la noi, se face mai mult rău decat bine! Economia Romaniei se duce de râpă din cauza afectării grave a activităţii administraţiilor publice şi a mediului de afaceri, prin imaginea negativă care se creează prin spectacolul interminabil al cătuşelor oferit de DNA.
Aproape nimic nu se mai face de teama denunţurilor şi a DNA! Banii publici nu mai sunt cheltuiţi în interesul comunităţilor pentru că funcţionarii se tem să îşi mai angajeze vreo răspundere, ca nu cumva să se trezeasca cu dosare penale. Marii oameni de afaceri autohtoni sunt prin puşcării.
România a fost prădată în ultimii 10 ani încât la nivel de mare industrie nu mai are nimic românesc. Astea sunt rezultatele palpabile ale campaniei anticorupţie purtate cu diletantism de anumiţi procurori politici susţinuţi de găşti din serviciile de informaţii, care au născut un sentiment de teroare în întreaga ţară.
Adunătura de procurori politici care conduc marile parchete în ultimii 10 ani, ar fi trebuit să dea demult socoteală pentru marile dosare ţinute la sertar. Cele de la Revoluţie, cele privind genocidul de la Mineriade, cele privind mafiile guvernării PDL-Băsescu, care au fost ocolite de DNA cu bună ştiinţă!
Aceşti şefi de parchete ar fi trebuit să fie demult daţi afară pentru imixtiunile grosolane în alegeri, în activitatea puterilor statului şi mai ales pentru atacarea puterii judecătoreşti, pentru achitările nepermis de multe şi mai ales pentru obrăznicia de a reclama şi a acuza instanţele că dau hotărâri “ilegale” atunci când pronunţă verdicte de achitare.
Tagma asta de înalţi procurori politici mai are un pic şi îl va “devora” şi pe cel care i-a năşit în funcţii: pe Traian Băsescu! Nu că Băsescu nu ar merita. Pericolul e că asemenea procurori vor schimba mereu stăpânii, în timp ce România nu va mai putea scăpa de ei.
Câtă vreme şefii DNA îşi permit să acuze public judecătorii din România, inclusiv pe cei de la Înalta Curte, că dau achitări încălcând legea, ori să le facă plângeri şi dosare pentru că dau achitări, democraţia nu mai există!
După mintea lor, instanţele ar trebui desfiinţate şi să dea ei sentinţele, ca legea numai ei ar fi capabili să o aplice “corect”.
Campania anticorupţie din România se transformă pe zi ce trece într-un eşec lamentabil pentru că tocmai DNA este cel care, aşa cum se arată, a ţinut dosarele marilor mafii la sertar. Şi încă le mai omoară!
Dosarul Flota a fost închis imediat după ce Băsescu nu a mai fost preşedinte, într-un mod destul de  banditesc. Chiar dacă avem o Elena Udrea în arest, cu o floare nu se face primăvară!
Şi asta pentru că anticorupţia nu se poate duce mai departe cu aceiaşi procurori care au făcut anchete selective!
Anticorupţia nu se poate duce mai departe cu dosare ţinute la sertar, care ies numai după ce lumea începe să denunţe, iar în presă să apară filmări flagrante ale unor acte de corupţie. Şi în niciun caz nu poate continua cu punerea la zid a judecătorilor care pronunţă hotărâri de achitare.
Laura Kovesi a acuzat ani în şir politicienii care au comentat hotărârile magistraţilor de “atacuri la independenţa Justiţiei”, dar ea are voie să acuze public judecătorii care dau achitări că ar comite abuzuri?
Adică Kovesi are voie să critice Justiţia din care ea nu face parte? Iată unde s-a ajuns, din păcate, ridicându-se statuie unei persoane care nu se poate ridica la înălţimea funcţiei ei!
De aici, la statul poliţienesc, nu mai e decât un pas! România a greşit profund acordând procurorilor independenţă egală cu cea a judecătorilor. Printr-o greşeală a legii aceştia sunt numiţi magistraţi, deşi ei trebuiau să fie doar avocaţi ai statului, ai acuzării! Şi trebuiau controlaţi ierarhic prin ministrul Justiţiei, cum spune Constituţia şi asa cum se întâmplă în Germania şi în alte state europene, unde nu se mai ţipă că acest lucru ar constitui o imixtiune politică.
Pentru cei care pot vedea mai mult decât spectacolul zilnic al cătuşelor oferit de acest parchet, DNA s-a îndepărtat mult de ceea ce ar fi trebuit să fie.
Competenţele sale ar trebui reduse drastic şi repartizate celorlate parchete, cum era înainte până să vină Monica Macovei. Iar accentul să se pună pe calitate, nu pe cantitate.
Nu pentru dosare cu vânzări de capre, plase de cârnaţi şi violuri s-a înfiinţat DNA! Astea nu pot fi dosare cu care să teî impăunezi la capitolul mare corupţie!

Andrei ARDELEANU