Am ajuns la mijlocul campaniei electorale şi putem observa deja tematica de bază pe care se bazează mai toate partidele intrate în cursă. Este vorba de expansiunea populismului bazat pe demagogie, sau mai pe înţeles: ,,poporul controlează, ne întoarcem la popor, totul în favoarea poporului`. Populismul autoritar” este un curent aflat în plină expanisune în rândul alegătorilor din Europa şi ar putea defini fenomenul politic în următorii zece ani. Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, sau avântul unor formaţiuni de extremă dreapta din Franţa şi Germania, sunt consecinţe directe ale aceleiaşi “maladii”. Cei care împărtăşesc opinii populiste şi autoritare prezintă, în fapt, aceleaşi simptome. Nutresc sentimente anti-imigraţie, tratează cu cinism drepturile omului, au o poziţie radicală anti-UE şi se declară împotriva establishment-ului politic. Politicienii fac surfing pe creasta acestui val la modă care îi poartă spre putere, unde, odată ajunşi, sunt obligaţi să aplice, cel puţin după alegeri  promisiunile. Populismul nu a reuşit însă pe termen mediu să aducă bunăstarea promisă, nici să asigure controlul popular asupra reprezentanţilor săi. Primele măsuri aplicate pot da senzaţia unui trai mai bun din salariile mărite şi relaxarea fiscală. Destul de repede avantajele se evaporă, lucrările publice se împotmolesc. Populismul captează simpatia poporului, dar nu rezolvă problemele poporului, lovind ca un bumerang în cei prostiţi cu promisiuni aurite ca bomboanele bomboanele atârnate în pomul de Crăciun. În acest context , conform unui studiu demarat de un profesor de ştiinţe politice de la Universitatea din Essex (Anglia) menit să descopere structura peisajului politic în 12 ţări europene, printre care şi România. Iar rezultatele obţinute ar trebui să-i pună serios pe gânduri pe liderii politici de la Bucureşti, în condiţiile în care mulţi dintre aceştia s-au raliat curentului care face ravagii în Europa şi peste Ocean. Studiul britanicilor a arătat că în opt dintre cele douăsprezece ţări, aproape jumătate dintre alegători, dacă nu mai mult, au opinii autoritare şi populiste. Însă cazul României este unul simptomatic şi de-a dreptul îngrijorător. Suntem unici pe continent!

Ţara noastră este prima în topul populismului european, în condiţiile în care 82% dintre românii chestionaţi împărtăşesc viziuni populiste şi autoritare  Cercetările au descoperit însă şi o particularitate proprie alegătorului român. Dacă în majoritatea ţărilor, viziunea populistă a cetăţenilor este corelată cu sentimente profunde anti-UE, în România, în ciuda procentului covârşitor al populiştilor, toate categoriile electorale s-au declarat în favoarea Uniunii Europene, indiferent că au simpatii de dreapta sau de stânga. Prin prisma acestor lucruri şi analizând obiectiv modul în care partidele politice reprezentate în judeţul nostru îşi desfăşoară campania electorală, observ cu îngrijorare acelaşi fenomen. Dacă votantul sătmărean apreciază conducerea centrală al unui partid, prin conduita sa decentă şi profesională (hai să fiu puţin  maleabil ) şi se uită la conducerea locală şi la candidaţii puşi pe liste, rămâne pur şi simplu năucit şi total nehotărât. Vizita secretarului general al PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor în judeţul Satu Mare a avut drept scop luarea pulsului organizaţiei judeţene. Felul în care s-au desfăşurat evenimentele, mi-au adus aminte de vizitele de lucru ale dictatorului. Adică totul impecabil totul frumos şi cu oameni fericiţi care mulţumesc ,,din inimă partidului`. Şi atunci vizitele de lucru se  făceau doar la întreprinderile sau uzinele unde conducătorii erau fideli sistemului şi conducătorului. În cazul nostru vorbim de  patroni de firme susţinători fideli ai organizaţiei judeţene şi unde angajaţii nu au curajul să mişte în front, că altfel poate vor trebui să-şi caute alt job.  Şi ca să pun cireaşa pe tort  citez un fragmant din discursul preşedintei PSD Satu Mare Aurelia Fedorca:

“Ne-am întâlnit cu mii de sătmăreni, am deschis uşile, am avut foarte multe întâlniri în judeţ cât şi în municipiul Satu Mare. Le-am ascultat problemele, în mare parte sunt problemele care se pliază programului nostru de guvernare, dar avem şi probleme specifice ale judeţului nostru, care o să avem grijă ca ele să găsească rezolvare după ce o să câştigăm alegerile din 11 decembrie şi o să reuşim să facem o majoritate să ajungem la guvernare”,  Curat populism nu-i aşa? Cum e cu fiţuica de ziar tipărită cine ştie unde şi pe care membrii partidului sunt puşi să le împartă enoriaşilor la ieşirea din biserică, gest frumos tocmai în perioada postului de Crăciun nu-i aşa?

Poate vor afla domnii de la Bucureşti că mulţi membrii marcanţi ai acestei filiale au plecat de la acest partid tocmai proastei organizări şi conducerii slabe a organizaiei Citez  de la Florin Iordache aceşti ,,candidaţi buni, fie că discutăm de Ioana, Gabi, de Octav, care a fost candidatul nostru şi în mandatul trecut. Sunt nişte oameni serioşi care cunosc problemele sătmărenilor şi sunt oameni care pot veni cu soluţii.` Poate dumnealui nu ştie că ,,Octav`nu are sprijin nici măcar în comuna natală, ,,Gabi`în toate funcţiile pe care le-a avut nu-mi aduc aminte să fi făcut ceva notabil sau de remarcat. Ceea ce pot să remarc este faptul că Satu Mare este un mic oraş de provincie unde minciuna are picioare scurte şi în afară de fidelii partidului roşu, sătmărenii se gândesc foarte serios să nu meargă la vot. ,Marea simpatie“ trâmbiţată pompos va fi  urmată de o mare deziluzie, mai ales când se va vedea prezenţa la vot.

Şi cu aşa campanie ,,valul de simpatie“ va duce la un scor istoric, însă negativ.

 

Andrei ARDELEANU