DNA a început această săp­tă­mână cu cererea de urmărire penală împotriva lui Gabriel Oprea. Un dosar, să zicem mai amplu, în care se vorbeşte în principal despre folosirea co­loanelor oficiale în mod ilegal.  Nu o dată, nu de două ori sau accidental. Ci de 1.600 de ori. Adică, domnul Gabriel Oprea, în calitate de vicepremier, a folosit ilegal coloana oficială de câteva ori pe zi (cam de 5 ori pe zi), în fiecare zi a mandatului său. Lucrurile s-au succedat rapid, cererea a ajuns la Parlament, Oprea le cere colegilor săi să voteze în favoarea procurorilor. Ce e interesant aici este însă altceva. Şi anume faptul că nimeni nu s-a impacientat pentru faptul că vicepremierul folosea ilegal coloana. Nici şefii Poliţiei, nici şefii Poliţiei Rutiere, nici cei de la Serviciul de Protecţie şi Pază. Nici nimeni dintre cei care cel puţin formal ar fi avut atribuţii în acest domeniu. Servilism? Frică? Ce îi face pe cei din sistem să nu reacţio­neze? Să nu sesizeze neregulile, ilegalităţile, să nu pună la îndoială deciziile superiorilor, să nu aibă puncte de vedere? E, probabil, o problemă de mentalitate pe care nu reuşim să o depăşim. Mai mult însă, ministrul de Interne i-ar fi asigurat coloană oficială şi procurorului general, care nici el n-ar fi avut dreptul ăsta. Lor li se alătură și Biserica Orto­doxă Română. Cea mult pre­ţuită şi veşnic pomenită de credincioşii români. Aflăm că şi BOR, în frunte cu Patriarhul Daniel, folosește nişte coloane oficiale cu girofar. Drept răspuns la aceste acuzaţii, BOR răspunde că aceste privilegii au fost utilizate pentru „transportul moaştelor”. Mă întreb: secole de-a rândul, cum au venit moaştele acestea la noi fără girofar? Fără scandal? Fără coloană oficială?  Şi nu e ca şi cum aceștia  ar fi făcut ceva secret. Nu, oamenii aceștia folo­seau coloanele oficiale în văzul lumii, dimineaţa, la prânz şi seara.  Reapariţia genului acestuia de scandal îmi dă imaginea clară a evoluţiei noastre. Sau mai precis a involuţiei și ne aduce aminte de guvernarea Năstase. Una cu rezultate bune, creştere economi­că şi aderarea României la NATO. Dar mă­cinată de câteva aroganţe şi acuzaţii de corupţie.
Democraţia românească, pu­ternic impregnată cu apucături balcanice, generează nonstop astfel de subiecte şi dezbateri.
Această acțiune a DNA a precedat însă lansarea raportului MCV care preamărea activi­ta­tea Codruței Kovesi, per­for­mera luptei anticorupție. Ca atare, raportul MCV este salutat de Executiv ca un mare succes al reformei din sistemul juridic din România. Ministrul Justiției a reținut doar remarcile pozitive din evaluarea făcută de la Bruxelles în privința procurorilor din Marile Parchete și Înalta Curte. Perioada de analiză este însă anul 2015, când la Guvern, zece luni, s-a aflat altă echipă, adică echipa Ponta și ca atare, meritele sunt în mare ale ministrului tăcut și aproape invizibil  Cazanciuc!  Ministrul Justiției vine la țanc să comenteze din Palatul Victoriei succesele din MCV, dar când este presată de ziaristul insistent să discute despre cazul Nițu, se scuză pueril că  tocmai fusese plecată la Amsterdam, deci nu putea să-l protejeze, nici măcar de formă, pe șeful Ministerului Public care a mers cu viteză, având un avantaj față de ceilalți participanți blocați în trafic.
Discuțiile despre dosarul ,,Gi­rofar” acoperă însă cu totul raportul Transparency International asupra corupției, difuzat în același timp cu raportul MCV. Acest raport prezintă însă partea goală a paharului luptei anti­corupție și care plasează România în zona de cod portocaliu, pe locul 58 în lume, sub țări precum Ghana, Cuba și Kuweit, și puțin deasupra Oman, Senegal, Turcia, Africa de Sud. Niciuna dintre aceste țări nu are în schemă un Parchet anticorupție! Progresele noastre sunt nesemnificative, câștigând doar două puncte în ultimii patru ani în evaluarea raportului. Grecia, egala noastră în clasament, a câștigat zece puncte, tot fără DNA. Dacă adăugăm și luptele pentru impunerea turului doi la alegerile locale pricepem de ce Oprea nu avea voie cu girofar. În niciun fel nu era în legalitate!
A încălcat legea fostul vicepremier? Să plătească! Și-a tras foloase personale? Să plă­tească! Dar asta nu e justiție! Un act de justiție, trebuie să fie egal pentru orice cetățean! Or justiția selectivă de la noi lucrează nu pentru îndeplinirea misiunii ei fundamentale, care să asigure unei societăți dreptate, echitate, dezvoltare armonioasă, ci lucrează pentru sistemul strâmb de jocuri, uneltiri și încrengături politico-securiste. De ce în lumea demnitarilor plini de foloase personale de tipul celor încasate de Oprea nu intră și sepepiștii cu care doamnele Ghica și Hăi­neală plecau în vacanțe în străinătate? Sau, coloana amplă și încăl­că­toare de reguli de circulație a lui Băsescu nu-i aduce și lui foloase personale printre care timp câștigat la fel cu acuzația adusă lui Oprea? Mă întreb când citesc aceste știri născătoare de confuzii cine are interesul să ducă România la groapă definitiv și iremediabil?
Andrei ARDELEANU