Pe o arşiţă cumplită, cu sudoarea şiroind, careienii şi turiştii prezenţi în parcul castelului Karoly la sfârşitul de săptămână care a trecut au făcut un salt înapoi în timp devenind martorii şi participanţii la un eveniment cultural devenit tradiţional.

Desfăşurat la Carei pe parcursul a două zile, respectiv, sâmbătă 18 şi duminică, 19 iulie, Festivalul Medieval ˝Villa Karul˝, manifestare ajunsă la a treia ediţie a cuprins un program variat, de la dansurile domniţelor şi luptele cavalerilor până la jocurile şi atelierele dedicate copiilor. Nici atmosfera de spectacolul nu a lipsit, la aceasta contribuind recitalul de percuţie susţinut sâmbătă seara de Cserey Csaba, urmat de spectacolul cu foc, reprezentaţiile teatrale susţinute duminică, în limba română de către Iulia Benze și Adrian Ștefănuți în adaptarea după Ion Băieșu, „Cine sapă groapa altuia” şi în limba maghiară de către trupa „Dom Do Dom” – Centrul Cultural Carei care a prezentat adaptarea după poezia „A fülemile” de Arany János, în regia Tímeei Szolomájer.

6

Copiii, la rândul lor au fost încântaţi de diversitatea şi ineditul activităţilor special concepute pentru ei şi s-au aflat permanent în atenţia organizatorilor, aşa cum ne-a declarat într-un interviu, Bogdan Georgescu, directorul Centrului Cultural Carei.

Pentru ei au fost organizate concursuri şi ateliere lucrative (picioroange, spărgători de nuci, condusul roții, tălpi de mlaștină, moară de grâu, trasul funiei, sculptură, împletit de piele, confecționare de șiraguri de mărgele, pictură pe sticlă și lemn, origami, etc). Concursurile de alergat în sac sau trasul funiei au avut de asemenea un mare succes în rândul copiilor.

5

Luptele au fost şi ele urmărite cu mare interes, demonstraţiile ridicându-se la un înalt nivel de virtuozitate, pe alocuri dând chiar senzaţia de luptă reală.

Nu au trecut neobservate nici dansurile medievale care au înfrumuseţat pauzele dintre reprizele de luptă.

Parada cavalerilor, standurile cu efecte militare medievale, expoziţia de arme, cea de halbe de bere, demonstraţiile arcaşilor de la Corvus Regia dar şi standurile meşteşugarilor au fost tot atâtea prilejuri de a transforma un weekend oarecare într-unul de care să ne amintim cu plăcere şi pe care să îl aşteptăm şi la anul, la o nouă ediţie a Festivalului Medieval ˝Villa Karul˝.

4

 Ardud, 800 de ani de luptă şi credinţă

 

Atmosfera medievală, reconstituită cu minuţie şi talent de către Marele Lup al Ordinului Cavalerilor Lup, regizorul Liviu Pancu, s-a aşternut pentru trei zile asupra Ardudului, localitatea ce şi-a aniversat cei 800 de ani de atestare documentară. ˝800 de ani de luptă şi credinţă – 800 de ani de atestare documentară”, acesta a fost genericul Festivalului MedievArtFest, ajuns la a patra ediţe în acest an.

Duminică, 19 iulie, prima zi a festivalului a debutat cu marea paradă a ordinelor cavalereşti, urmată de ceremonia dezvelirii monumentului ˝Ardud 800˝, amplasat în faţa primăriei, ceremonie la care au participat primarul oraşului, Ovidiu Duma, el însuşi cavaler al Ordinului Lup, întreaga suflare a festivalului, un sobor de preoţi, prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, alte personalităţi. Placa comemorativă dezvelită cu acest prilej a fost realizată de sculptorul sătmărean Radu Ciobanu.

3

˝Trecutul acestor locuri trebuie să-l marcăm și să fim demni de trecutul nostru, al înaintașilor noștri și să facem ca această localitate și locuitorii ei să prospere pe timp ce trece˝, a spus în cuvântul său, primarul Ovidiu Duma.

La rândul său, prefectul județului Satu Mare, Eugeniu Avram s-a referit la cei 800 de ani de existenţă a localităţii şi a descris evenimentul ca fiind un gest de onorare a tuturor celor care au contribuit la istoria locului.

A urmat apoi, la cetatea Ardud, prezentarea ordinelor cavalerești prezente la Festivalului MedievArtFest: Ordinul Cavalerilor Lup – Târgu-Mureş, Ordinul Cavalerilor de Muhlbach – Sebeş, Ordinul Crux Alba – Ungaria, Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Ordinul Cavalerilor ArtGotica Sibiu, Cavalerii din Carpati – Deva, precum şi trupele de menestreli: Trupa Nosa, Trupa Sirius Bistrița, Trupa Terra Alba — Buzău, Truverii — Bucureşti, Corvinia – Hunedoara.

În cele trei zile de festival, în cetate şi în tabăra cavalerilor s-au desfăşurat spectacole cuprinzând demonstraţii de lupte, dansuri medievale, muzică medievală, prezentări de arme.

1

Cu ocazia acestui eveniment, reprezentanţii primăriilor oraşelor Ardud, Sebeş, Sighişoara şi Târgu-Neamţ au semnat Hrisoavele de Cooperare Culturală, documente ce vor sta la baza organizării în comun a unor evenimente culturale asemănătoare, care să pună în valoare patrimoniul istoric al localităţilor respective şi să contribuie la afirmarea identităţii lor cultural-istorice şi care să contribuie la dezvoltarea turismului în aceste zone.

˝E o mare fericire ca am reuşit ca sub o formă artistică să punem, practic la aceeaşi masă rotundă trei consilii, trei primari, printr-o manifestare cultural-artistică medievală. ceea ce e mare lucru că se mai întâmplă şi, cu atât mai mult cu cât au înţeles că atunci când s-au asociat şi când şi-au dat mâna pentru a realiza un eveniment comun, nu a mai contat nimic altceva, culorile politice au dispărut şi au ieşit la suprafaţă iubirea de medieval, iubirea de istorie, iubirea de strămoşi şi iată, prin noi, iubirea faţă de arta medievală. Festivalul de la Ardud e o componentă a rebrenduirii oraşului, unde am pus de asemenea umărul. Este vorba despre proiectul ˝Ardud, oraş medieval˝˝, a spus în cadrul interviului acordat Pieţei Sâtmărene, regizorul Liviu Pancu.

 

Iată cum, în două localităţi ale judeţului, prin grija unor oameni cu viziune şi prin implicarea autorităţilor şi a locuitorilor, patrimoniul istoric şi cultural al zonei poate fi valorificat, aşa cum ar trebui să se întâmple peste tot acolo unde înaintaşii au lasat urme ce merită a fi preţuite şi promovate.

 

Cezar Petrovici