La Satu Mare candidează maramureşeni, un frizer din Bucureşti, un preot

Unii fac politică pentru bani, alţi fac politică pentur funcţii, alţii fac politică doar să încurce lucrurile. Puţini sunt cei care chiar cred cu adevărat că rolul politicii este cu totul alta. Aşa se poate explica faptul că unii dintre candidaţii la parlamentare din judeţul Satu Mare sunt achetaţi de DNA, alţii sunt oameni de afaceri, iar alţii s-au înscris doar ca să se bage în seamnă sau să încurce lucrurile.

11 partide au depus liste la Biroul Electoral de Circumscripţie Satu Mare pentru alegerile din 11 decembrie. În total sunt peste 100 de candidaţi, unul mai grozav ca altul. Marile partide, cu mici excepţii, au mers cu persoane cunoscute, în vreme ce partide de care nu a auzit nimeni au depus liste în ultimul momentul, departe de ochii presei, cu persoane diin sudul ţării.

Primul partid care a depus lista a fost UDMR. La Senat pe loc eligibil este Turos Lorand, licenţiat în administraţie publică, fost membru al CNA. La Camera Deputaţilor, lista este deschisă de consilierul local Magyar Lorand, iar al doilea este deputatul Erdei Istvan.

La PNL, pe primul loc la Camera Deputaţilro este deputatul Romeo Nicoară, secondat de psihologul Emilia Enătescu. La Senat, lista este deschisă de viceprimarul Adrian Albu. Judeţul Satu Mare “sccapă” astfel de deputatul Andreea Paul, care nu a fost susţinută în urmă cu patru ani nici de liberalii de la ea de acasă din Sălaj.

ALDE şi-a scos la înaintare toate persoanele cunoscute, în speranţa că astfel Ovidiu Silaghi mai prinde un mandat de parlamentar. Lista la Camera Deputaţilor este deshcisă de Ovidiu Silaghi, după care urmează Adrian Ştef şi mai mulţi primari. La Senat, prima pe listă este managerul Spitalului Judeţean, Marcela Papici.

La PSD, după o mică ruptură, s-au clarificat lucrurile, mizează pe tineri. Prima poziţie la Camera Deputaţilor este ocupată de consilierul judeţean Ioana Bran, de doar 31 de ani, urmată de deputatul Octavian Petric. La Senat primul, și cel care are cele mai mari șanse, este fostul secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, fost subprefect, viceprimar al municipiului Satu Mare și director al APIA Satu Mare.

Până aici cel mai probabil sunt partide care vor da parlamentari, ceilalți s-au înscris doar ca să încurce socoteli sau să se bage în seamă.

Partidul România Unită îl are candidat la Camera Deputaţilor pe fostul consilier judeţean PSD Vasile Ciocan.

Partidul Ecologist Român a depus o listă cu maramureşeni, unii inginer, un teolog, un agent de pază.

Partidul România Mare s-a propus la Senat pe Daniel Bumb din Baia Mare, iar la sunt doi instalatori angajaţi la agenţi de vânzări, Pop Denis Ionel şi Hosu Vasile Marius.

Partidul Noua Românie merge pe mâna actorului Nicolae But la Senat și a lui informaticianului Andrei Paşca la Camera Deputaţilor.

Foarte mulți ingineri și arhitecți a propus Uniunea Salvaţi România. La Senat, prima pe listă este Anca Maria Sabou iar la Camera Deputaţilor Mihai Racu din Cluj.

Cea mai colorată listă este a Partidului Alianţa Noastră România, listă care cuprinde cu persoane din Bucureşti și județe din Moldova sau sudul țării. La Senat prima este Daniela Sima, contabilă din Bucureşti, urmată de Ionel Chircu – inginer din Buzău, Trandafir Marin – frizer în Bucureşti. La Camera Deputaţilor lista este deschisă de Petrică Bulmagă – jurist din Botoşani, după car urmează Mihaela Neagoe – inginer din judeţul Olt, Ion Motea  – student din Mehedinţi şi alţi candidaţi din, Vaslui, Buzău şi Bucureşti.

Calcule

Calculele arată că la Senat un post de senator va fi ocupat de UDMR iar al doilea de PSD. Depinde însă de cum vor evolua lucrurile în campanie electorală. N-ar fi exclus nici să ia PNL al doilea post de deputat. Totul depinde şi de scorul ep care îl face UDMR la nivel naţional, adică dacă trece de pragul de 5%, altfel riscă să nu intre în parlament şi să fie surprize pe liste.

La Camera Deputaţilor, din cele 5 posturi, UDMR va ocupa două, unul îl va ocupa PSD, unul PNL. Soarta celui de-al cincilea deputat este neclară. Totul depinde de scorul la nivel naţional al partide. Şase au atât PNL cât şi PSD sau ALDE.