Vremea se răceşte, dar cantitatea de fructe şi legume de la piaţă nu scad nicidecum. În farfurie, Începutul sezonului rece vine cu o explozie de culoare şi cu multe vitamine.

Fructele şi legumele de sezon au o cerere foarte mare şi trebuie să fie accesibile ca preţ, pe când cele extrasezon, fiind importate şi având o cerere de piaţă mai mică, sunt şi mai costisitoare. De asemenea, cumpărând produse de sezon, sprijini producţia locală. Fructele şi legumele de sezon au un gust nemaipomenit atunci când le consumi în sezon, incomparabil mai bun decât atunci când le mănânci extrasezon. Explicaţia este simplă: pe întreg parcursul anului poţi găsi în supermarketuri fructe şi legume de vară, de pildă. Acestea sunt cultivate în sere sau importate din alte ţări. Fructele şi legumele cultivate în natură şi mângâiate de lumina soarelui sunt mult mai gustoase decât cele de import sau crescute în sere.

Acum că sezonul cald s-a încheiat, zilele sunt mai scurte, aerul este mai uscat şi vântul din ce în ce mai rece. Este adevărat că organismul este programat să se adapteze schimbărilor de anotimp, însă nu o poate face fără sprijinul unei alimentaţii echilibrate. Deci, toamna nu este doar anotimpul în care se numără bobocii, ci şi anotimpul în care trebuie să-ţi întăreşti imunitatea şi să-ţi pregăteşti organismul pentru sezonul rece. Mama natură s-a gândit la toate şi a fost darnică, iar toamna ne oferă legume şi fructe care abundă în vitaminele, mineralele şi antioxidanţii de care organismul tău are nevoie. Iată câteva fructe şi legume de sezon, care nu trebuie să-ţi lipsească toamna asta din alimentaţie şi pe care gospodinele din sătmar le pot găsi la Piaţa Mare (Nr.1) în această săptămână:

vinete 3-4lei/kg (la sac 2,5lei/kg), ardei, gogoşari 3-4llei/kg, capia 4lei/kg, castraveţi 4lei/kg (la sac 3lei/kg), ceapă albă 2lei/kg, ceapă roşie 3lei/kg, varză 2,5-3lei/kg, fasole verde boabe 10-12 lei/litru, ardei iute 10lei/kg, sau 1leu bucata, ardei semi-iuţi 4 lei /kg, roşii 2-3 lei/kg conopida 5 lei/ kg, cartofi 1,25(de Nisipeni) la 2lei/kg în rest, zarzavaturi gulie, ţelină 3lei/bucată, mocovi 3lei/kg, pătrunjel 6lei/kg, hrean 6lei/kg, fructe: struguri 5lei/kg, pere 3-4lei/kg, piersici 5lei/kg, prune 4lei/kg, pepene galben 5 lei/kg, roşu 2lei/kg

SB