Hotelul Dacia, un simbol al orașului Satu Mare, stă să se prăbușească. Actualii proprietari, familia Tânțaș, spune că nu are bani pentru a reabilita hotelul, dar, celpuțin deocamdată, nu vrea să se despartă de clădire. Ar face-o, dar suma pe care o cer este foarte mare, de peste 4,5 milioane de euro. Pentru că eventualul cumpărător ar avea nevoie între 6-10 milioane de euro pentru a-i readuce strălucirea de altădată.

Țânțaș a vrut să renoveze Dacia cu muncitori necalificați

Cum s-a ajuns la această situație rușinoasă pentru municipiul Satu Mare? După ce a plătit în 2006 peste 5 milioane de euro pentru a cumpăra hotelul, familia Tânțaș s-a gândit să-l reabiliteze și s-a apucat de lucru. Planurile erau mari: reabilitarea urma să se finalizeze într-un an. Doar că robinetul cu bani s-a închis după ce principala firmă a familiei, Beny Alex, a pierdut contractele de comercializare de energie electrică.

Lucărările s-au sistat brusc în 2009 și de atunci nu s-a mai făcut mare lucru. Iar, hotelul este acum într-o avansată stare de degradare.

Pentur distrugerile provocate, ”patriarhul” familiei, Vasiel Tânțaș ispășește acum o pedeapsă de un an de închisoare. Speră ca la sfârșitul acestei luni să fie eliberat condiționat, după ce a făcut 4 luni de pușcărie.

În 2007, Vasile Ţânţaş a devenit acţionarul majoritar (99,97%) al Hotelului Dacia, imobil ce face parte din categoria monumentelor istorice. În urma cererilor formulate, la data de 23 decembrie 2008, SC Dacia SA obţine autorizaţia de construcţie pentru executarea lucrărilor de construire pentru „Consolidarea, restaurarea, reamenajarea interioară”. În baza acelei autorizaţii, în 5 ianuarie 2009, SC Dacia SA încheie un contract de antrepriză cu o societate autorizată de Ministerul Culturii.

În aceeaşi zi, aceasta din urmă a încheiat cu o societate din Negreşti Oaş, societate deţinută de Vasile Ţânţaş un contract de subantrepriză, având acelaşi obiect. În baza acestui contract toate lucrările realizate la clădirea Hotelului Dacia au fost efectuate de muncitori necalificaţi, rezultă din probatoriul administrat. Persoane necalificate au intervenit şi asupra unor părţi din imobil, intervenţii care au contribuit la degradarea clădirii.

Potrivit procurilor care l-au trimsi în judecată și apoi au obținut condamnarea omuluid e afaceri din Negrești-Oaș, în toamna anului 2009, Vasile Ţânţaş, invocând probleme financiare, a dispus sistarea lucrărilor la imobilul Hotel Dacia. Din acel moment nu s-a mai efectuat nicio intervenţie asupra imobilului. Autorizaţia de construcţie a fost prelungită cu încă un an până în data de 23 decembrie 2012, fără însă ca proprietarul să ia măsuri de conservare.

În 24 februarie 2012, reprezentanţii primăriei şi ai altor instituţii s-au deplasat la Hotelul Dacia şi în prezenţa directorului Vasile Ţânţaş au constatat că o bună parte a clădirii este deteriorată datorită infiltraţiilor de apă de ploaie.

În rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare sunt enumerate elementele degradate. „Se poate concluziona că principalele elemente de degradare mai sus expuse se datorează atât unei intervenţii defectuos efectuate asupra imobilului, dar şi ca urmare a neluării măsurilor de conservare”.

DNA a intrat pe fir

„Cu exepţia Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare care s-a sesizat din oficiu şi a unei amenzi administrative aplicate de Inspectoratul de Stat în Construcţii, restul instituţiilor abilitate, în special Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional al judeţului şi Primăria municipiului au avut o atitudine pasivă, de toleranţă a acţiunii de degradare a Hotelului Dacia, de către inculpatul Ţânţaş Vasile cu toate că aveau la îndemână o serie de pârghii legale pentru a stopa distrugerea Hotelului Dacia.

Astfel respectivele autorităţi s-au limitat la constatarea degradăii în timp (2010-2015) a Hotelului Dacia, şi a-l notifica pe proprietar – inculpatul Ţânțaș Vasile să ia măsuri de conservare. Deşi aveau soluţii oferite de Legea 422/2001, respectiv aplicarea unor amenzi contravenţionale consistente ca urmare a neluării de către inculpatul Ţânțaș Vasile a măsurilor de conservare, funcţionarii din aceste instituţii şi-au încălcat cu ştiinţă atribuţiile de serviciu, cauzând prin neaplicarea amenzilor un prejudiciu la bugetul de stat concomitent cu obţinerea unui folos patrimonial pentru inculpat.

Pentru aceste considerente apreciez că există indicii de săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu de către funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Cultural al judeţului şi Primăriei, infracţiune a cărei cercetare aparţine DNA astfel încât se impune disjungerea cauzei şi declinarea competenţei sub aspectul acestei infracţiuni la DNA Serviciul teritorial Oradea”, se arată în rechizitoriu.

Parchetul a dispus disjungerea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu şi declinarea competenţei în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Oradea. Astfel, persoane din  fosta conducere a Primăriei Satu Mare, dar şi de la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional din cadrul Prefecturii judeţului Satu Mare ar putea fi cercetate pentru abuz în serviciu.

Milioane de euro în conturile familiei Țânțaș

Procurorii spun că simpla susţinere că nu a avut bani, nu îl exonerează pe Vasile Ţânţaş de răspunderea penală, în condiţiile în care s-a stabilit că în perioada 2010 – 2013, societatea lui a înregistrat profit contabil, care a fost repartizat în dividende, iar suma netă ridicată de Ţânţaş a fost de 3.306.700 lei. Apoi, în faţa procurorilor, Ţânţaş a recunoscut că din vânzarea unei staţii Peco a obţinut aproximativ 1.000.000 de euro, „în realitate suma fiind mai mare”.

Primăria a închis ochii

Dacă organele abilitate ar fi respectat dispoziţiile Legii 422/2001, care prevede amenzi usturătoare, Primăria Satu Mare ar fi putut să reintre în posesia clădirii dacă proprietarul acesteia Vasile Ţânţaş nu le-ar fi achitat. La un calcul simplu rezultă că de-a lungul timpului, proprietarul Hotelului Dacia ar fi putut fi sancţionat cu amenzi în valoare totală de cel puţin 500.000 de euro, doar dacă ar fi fost sancţionat cu amenda minimă prevăzută de lege.

Dacia va deveni biserică penticolstală

Vasile Tânțaș așteptă acum să fie eliberat pentru a finaliza negocierile cu un pastor penticolstal american. Se pare că are deja pe masă o oferăt de 4,5 milioane de euro, Hotelul Dacia urmând a se transforma în biserică penticolstală.