Odată cu sosirea primăverii şi dezgheţarea apelor din judeţul nostru, că a fost zi sau a fost noapte, au început să mişune dând târcoale apelor de pe cuprinsul judeţului, in care se ştie că este peşte, tot felul de persoane, mai mult sau mai puţin aflati în legalitate, pentru a prin­de acest peşte.
Dacă aceştia ar fi fost în legalitate nu arfi fost nici o problema, numai că în destul de multe cazuri ştiute sau ne­ştiute de organele abilitate, a­ceştia nu numai că nu sunt în legalitate, dar şi folosesc scule de pescuit strict interzise prin lege, cum ar fi plase, prostovoale, crâsnice, etc.
Într-o noapte al acestei pri­măveri în timp ce se aflau de pază la Pescăria Adrian paznicii auzind lătrat de câini în partea dinspre râul Tur al pescăriei au descins intracolo şi au dat peste un grup de bărbaţi necunoscuţi de etnie rromă, care braconau cu o plasă pe colţul unuia din la­curile amenajate, dar care s-au îndepărtat de lac la sosirea paznicilor abandonând plasa în apă, pe care au recuperat-o paznicii.
După ce plasa a fost luată de către paznici, care erau inferiori numeric, grupul de braconeri piscicoli i-au ameninţat şi agresat verbal să le dea plasele înapoi, dar fiind refuzaţi dreptrăzbunare au devastat o rulotă, un panou electric de comandă şi casa pompelor.
Pescăria de la Adrian este un domeniu privat unde se creşte peste pentru consum şi se produc icre de sturion, care se vînd către consumatori, fiind o afa­cere privată în care sunt investite şi fonduri Europene şi efortul proprietarului, pentru ca să func­ţioneze o afacere profitabilă în judeţ, numai că aceasta în mod repetat este ,,călcată” de braconieri care fură peştele, iar aia sunt întotdeauna în grup, de­păşind numeric pazniciicare nu sunt înarmaţi să poată face uz de armă în mod legal pentru somarea şi prinderea acestora în flagrant.
Acest lucru l-ar putea întreprinde Poliţia din zona, prin des­fă­şurarea unor acţiuni de prin­dere în flagrant, dar până în prezent poate nu au avut timp nici pentru acţiune, dar nici pentru rezolvarea ultimului caz de acest gen,care a avut loc la Pescăria Adrian. Aspecte de braconaj sunt şi în alte zone ale judeţului, de exemplu în zona com. Moftin-Doba (vezi foto), unde se află râul Homorod, care este în administrarea ANPA.
Şi acesta este afectat de ,,vi­rusul braconajului”, numai că in aceasta zona a judetului la solicitarea repre­zen­tanţilor ANPA se efectuează acţiuni pe linia de combaterea braconajului, iar lu­crătorii din Jandarmerie şi Poliţie răspund solicitării de a acţiona în acest sens.
O asemenea acţiune comună a avut locîn data de 17.05.2015, ocazie cu care au fost depistate mai multe persoane pescuind ilegal, cărora li s-a aplicat sancţiuni contravenţionale, dar s-a întocmit şi un dosar penal unui ce­tă­­ţean din cartierul Baltă Blondă, al Mun. Satu Mare, pentru braconaj cu plasa şi ame­ninţarea controlorului ANPA.
Dosarul se află în lucru la Postul de Poliţie Doba, a cărui lucrători au dat dovadă de solicitudine la cererea controlorului ANPA, deplasându-se la solicitare în sprijinul acestuia. Oare sa deducem ca statul, in acest caz ANPA, este prioritar in fata organelor statului comparativ cu domeniul privat?
Opinăm că unitatea de mă­sură în aplicarea legii şi nivelul de solicitudine ar trebui săfie unitară şi egală indiferent de locul unde aceasta este încălcată dacă fapta afectează cetăţeanul, întrucât organele abilitate pentru aplicarea ei sunt plătite dintaxele contribuabililor.

Popa Doru