Tradiționala competiție de câini, Internațional Dog Show,  a adus la Satu Mare minunate exemplare canine din 18 țări. Evenimentul a crescut foarte frumos în ultimii ani la Satu Mare, însă un detaliu a dat bătaie de cap participanților, și anume faptul că stadionul Someșul era plin de căpușe. Unul dintre concurenția  descoperit nu mai puțin de trei căpușe pe un câine. Astfel, după ce Satu Mare a fost foarte bine privit ani la rând de crescătorii de patrupede din Europa, acum riscă să se aleagă cu imaginea ştirbită.

 

În prima zi a competiției CAC și CACIB s-au înscris circa 1.000 de câini. Din nefericire, singurul inconvenient al concursului a fost prezența căpușelor pe stadionul Someș, insecte care s-au găsit atât pe patrupede cât și pe oameni.

La evenimentul organizat de Asociația Chinologică Română Satu Mare, au fost înscrişi câini din 18 de ţări: 240 din România, 171 din Ungaria, 97 Polonia, 35 Slovacia, 19 Ucraina, 15 Cehia, 12 Franța, 7 Serbia, câte 5 din Austria și Italia, câte 3 din Elveția, SUA și Thailanda, 2 din Olanda și câte unul din Irlanda, Grecia și Letonia. Competiţiile au fost arbitrate de 12 arbitri internaţionali.

Câinii, actorii principali, au venit antrenați, pregătiți, cosmetizați pentru cele două competiții și obținerea certificatelor de aptitudini. Spre deosebire de stăpânii lor, plini de emoții și mai agitați decât animalul de companie, câinii au așteptat pașnici intrarea în ring, lăsându-se mângâiați, fotografiați și îmbrățișați de copiii spectatori.

Ca și noutate, sătmărenii au avut ocazia să vadă un exemplar de câine golaş de Mexic standard, proprietarul fiind din Ungaria, dar câinele este achiziționat din Rusia.

 

Un Pointer Englez, marele câștigător 

Expoziția internațională de câini CACIB 2016 Satu Mare s-a încheiat duminică, ocazie cu care s-a desemnat câinele Supreme Best in Show, un Pointer Englez originar din America pe nume Zensu Mousetrap Heart, proprietarul fiind din Brazilia.

Ultima zi a expoziției a avut succes, a avut parte de vreme însorită, mult public și competiții finale, atât pe grupe de câini cât și Supreme Best in Show.

Noutatea din această expoziție internațională a fost parada handlerilor în port popular. Astfel s-au înscris în cursă handleri din România, Ungaria, Rusia, Franța, Polonia, Japonia și Cuba.

Potrivit președintelui Asociației Chinologice din România, Cristian Ștefănescu, ceea ce s-a urmărit în acest concurs este atât relația dintre handler și câine, armonia cuplului cât și costumul cât mai original și autentic al handlerului. ”Noi vom ține cont de aceste aspecte iar concurenții merită toate aplauzele pentru felul în care s-au prezentat”, a declarat Cristian Ștefănescu.

În urma deliberării juriului, Monica Kiss, care a reprezentat Franța, s-a clasat pe locul 3, Deac Andrei din România a fost pe locul 2 și Szabo Istvan din Ungaria a câștigat parada handlerilor în costum popular.

Best in Show Baby a fost desemnat un exemplar din rasa Akita Japonez, iar titlul de Best in Show Puppy a fost acordat unui Saint Bernard. Best in Show Veteran a fost desemnat un ciobănesc australian.

Best Junior la International Dog Show 2016 a fost câștigat de un extraordinar exemplar din rasa Cocker American.

La categoria Cel mai frumos câine al zilei de la International Dog Show au intrat în competiție toți câinii situați pe locurile I din grupe, iar câștigător a fost declarat exemplarul din rasa Terrier Tibetan.

La competiția Supreme Best in Show au intrat în competiție cei mai frumoși câini din expozițiile celor două zile de concurs. Toți arbitrii din concurs au desemnat și ales cel mai frumos câine al competiției.

Astfel, titlul de Supreme Best in Show a fost câștigat de un Pointer Englez, un câine în vârsta de 5 ani, din America, pe care îl cheamă Zensu Mousetrap Heart.

 

Cel mai frumos câine din Satu Mare, un border collie

Un border collie a fost desemnat cel mai frumos câine din judeţul Satu Mare, într-o probă specială din cadrul International Dog Show.

În competiţie au intrat toţi câinii care în cele două zile ale concursului au fost câştigători pe grupe.

După ce arbitrul a solicitat concurenţilor să efectueze repetate ture în ring, cel mai frumos câine din Satu Mare prezent a fost desemnat un minunat exemplar din rasa border collie, o cățelusă de un an de zile pe nume Amorella, premiul fiind oferit de candidatul UDMR la primăria Satu Mare, deputatul Kereskenyi Gabor. Cățelușa câștigătoare aparține lui Turos Lorand, membru în Consiliul Național al Audiovizualului.

Pe locul doi s-a situat un dalmaţian iar locul 3 a fost câştigat de un labrador retriever.