Cererea de re-examinare a legii dării în plată a pre­şedintelui a fost amânată, marţi, de Comisia juridică şi de Co­misia de buget-finanţe, aceasta urmând să fie inclusă pe ordinea de zi a comisiilor, din nou, săptămâna viitoare. Printre amendamentele pe care le-a formulat la acest act normativ aflat la reexaminare în Parlament se numără cel prin care sintagma ,,persoană fizică” este înlocuită cu aceea de ,,consumator”.  Prin această sin­tag­mă  se exclud de la aplicarea legii profesioniștii care sunt, conform Codului civil, persoane fizice care iau credite pentru dezvoltarea de afaceri. Deci, ca să fie fără echivoc, samsarii imobiliari, dezvoltatorii imobiliari care au luat credite pentru afaceri nu be­neficiază de această lege. Darea în plată se aplică tuturor creditelor, inclusiv creditelor de nevoi personale cu ipotecă. Pentru tot ce s-a constituit ipo­tecă face obiectul dării în plată.
Marile bănci sunt în agonie. Chiar dacă, oficial, se pare că nu fac front comun, strategia a­doptată de ei, duce în aceeaşi direcţie și care pare a fi un șantaj clar: „ori legea dării în plată, ori noi”. Ameninţările sunt cât se poate de directe, primele bănci din sistem fiind dispuse să meargă până la tăierea creditării ipotecare/imobiliare, da de vor scăpa de a­ceastă lege bau-bau.
Săp­tă­mânal, mai apare câte o acţiune aproape extremă, condimentată cu înţelegerea, cu care ne-am obişnuit deja, ma­nifestată de Banca Naţională a României. Cea care, întotdeauna, a manifestat aceeaşi înţelegere şi atunci când piaţa a fost invadată de împrumuturile în franci, şi când creditul cu buletinul făcea ravagii, şi când împrumuturile în valută erau mult prea periculoase din cauza riscului de depreciere a monedei naţionale. Aşa încât nu e de mirare că BNR lasă de înţeles că are alte lucruri mai importante de făcut, iar atunci când trebuie să spună ceva, evident că este de partea băncilor. Revenind însă la sistemul bancar şi la frica de acest act normativ, situaţia pare de-a dreptul hilară. În 26 de ani de așa zisă democrație, aceste instituţii de credit au reuşit să blocheze rând pe rând toate actele normative care dădeau drepturi minime clienţilor, având bineînțeles de partea lor BNR. În acest moment, nu există nici măcar o lege funcţională care să vină în sprijinul celor care au luat bani cu împrumut. Suntem singura ţară din Europa fără o lege a falimentului personal. Cea care există la noi nu are norme de aplicare, este prost făcută şi imposibil de aplicat. Orice trans­punere a directivelor europene în legislaţia naţională s-a făcut după mult prea multe consultări și mereu cu aceleaşi bănci, astfel că rezultatul a fost tot în folosul lor.
Isteria bancherilor este de înțeles dacă privim prin prisma lor. Este pentru prima oară când simt că nu pot bloca un act normativ care ar putea să-i facă să coboare din fotoliile aurite atunci când intră un client în bancă. Întrebarea este până unde vor fi dispuse să meargă. Şi câţi susţinători de calibru vor avea. Că la o schimbare de atitudine, să fiu sincer, nu mă prea aştept. Dar la un război rece, da. Iar de arsenal nu duc lipsă.
La începutul săptămânii, la Senat, deputatul PNL Daniel Zamfir, unul dintre iniţiatorii legii privind darea în plată, susţinea că există o formă clară de presiune a băncilor referitor la acest act normativ:”Există o formă clară de presiune, pentru că ei transmit practic că nu vor în continuare să îşi asume riscul creditării. (…) Îi anunţ că la principiul de împărţire a riscului nu vom renunţa cu toate presiunile şi ameninţările pe care le vor face băncile”.
Inițiatorii legii speră ca respectiva cerere de reexaminare adresată Parlamentului de către preşedintele Klaus Iohannis pentru acest act normativ să fie adoptată de Senat până la sfârşitul lunii februarie, urmând apoi trimiterea spre promulgare.  Vom trăi și vom vedea.

Andrei ARDELEANU