Începând de ier, fumătorii nu vor mai putea să-şi aprindă ţigara în restaurant, în bar, în club sau în orice spaţiu public delimitat de doi pereţi şi care are acoperiş. Aşa spune legea antifumat, care a intrat în vigoare ieri 17 martie.
Patronii de baruri, restaurante, cluburi nu sunt deloc mulţumiţi de situaţie, unii dintre ei se aşteaptă ca afacerea lor să aibă de suferit și afirmă categoric că se face discriminare. Dacă ești fumător nu înseamnă că ești ciumat și să fi aruncat în stradă, trebuie să fie loc pentru toată lumea.  Dacă analizăm din punct de vedere economic legea antifumat, putem constata foarte simplu ți ușor că va face o gaură în cifrele de afaceri ale IMM-urilor de aproximativ 12-13 miliarde de lei, după cum  precizează repre­zentanţii micilor afaceriști din România. Totodată, numai pentru prima lună de aplicare a acestei legi, circa 100.000 de agenţi economici vor primi amendă, estimează oamenii de afaceri.
Legea antifumat va avea efecte devastatoare asupra afacerilor din România, pe termen scurt, iar reprezentanţii IMM-urilor se tem că unele businessuri nu vor putea face faţă acestei legi şi vor fi nevoite să îşi tragă obloanele.  Inițiatoarea legii deputatul PSD  Aurelia Cristea, sunt ferm convins că nu s-a gândit deloc  la consecințele negative ce vor rezulta în urma aplicării acestei legi. Proiectul de lege susținut în parlament de dânsa argumentând că în România  80% din populație sunt nefumători,  nu iese nicicum la socoteală, nici dacă numărăm  și noi-născuții!   Iar stimabili aleși ai neamului fiind în ajunul sărbătorilor de iarnă, plictisiți și neatenți ca de obicei, au votat legea  așa cum s-au obișnuit până acum și anume votând fără să știe ce votează. Dovada cea mai clară este că nici președintele de partid  Liviu Dragnea, nu a știut de inițiativa colegei de partid!
Oameni buni, gândiţi-vă că în România avem 90% microîntreprinderi, care au în medie 1,5 salariaţi, iar acestea nu au re­sursele necesare pentru a face faţă noilor condiţii. Sunt firme de   supravieţuire, la care câteva sute de lei contează şi, dacă vor fi închise, asta va însemna nişte solicitanţi suplimentari la ajutorul de şomaj şi asistenţă socială! Ce se va întâmpla în practică: un haos general!
În primul rând, având în vedere că vine vremea caldă, că vom vedea şi mai multe terase întinse pe spaţii şi mai mari, acestea fiind singurul loc public unde se va mai putea fuma, adică în spaţiu deschis. În al doilea rând, după părerea mea, va crește  consumul de tutun și asta pentru că românul este tentat să facă tocmai ce nu este voie. Cred că terasele vor fi asaltate şi vom fuma mai mult, deoarece dacă ai prins un loc la terasă chiar și tu care fumai mai puțin până acum vei  aprinde ţigară după ţigară El se aşteaptă ca în funcţie de efectele pe care le vom vedea, legea să mai fie modificată pe viitor. O soluţie pentru fumători ar fi ca legea să fie amendată pe viitor, pentru a fi ceva mai per­misivă întrucât în această formă, este  considerată a fi una dintre cele mai stricte din Europa.
Deputatul Aurelia Cristea, cea care a iniţiat legea antifumat, spune însă că nu există nicio modalitate de ocolire. Practic, după gândirea dânsei, legea se aplică peste tot unde este spaţiu public închis, adică delimitat prin doi pereţi. Chiar dacă este vorba de un club privat, numai simplul fapt că sunt angajaţi care lucrează acolo înseamnă că acel club este loc de muncă pentru respectivele persoane, ori fumatul este categoric interzis în spaţiul închis considerat a fi loc de muncă! Ce va urma? Va fi ceva de care ne-am obișniut deja.  Și anume:
La noi, prevenirea unor dezastre nu face parte din politica autorităţilor. Una dintre problemele autorităţilor din România este că sunt reactive.
Orice activitate reactivă generează acţiuni heirupiste care, la rândul lor, duc la o creştere a corupţiei. Legea antifumat are efecte bune pe termen lung, dar pe termen scurt şi mediu va avea efecte proaste.
Din cele aproape 450 de miliarde de lei cu cât contribuie întreprinderile mici şi mijlocii la PIB-ul României, multe procente  se vor pierde din cauza Le­gii antifumat.
În concluzie: Un fum tras într-un bar te poate costa cel puţin 10 pachete de ţigări, dacă ţi se va face reclamaţie!

Andrei ARDELEANU