După cum știm, în zona continentală a Mării Negre se derulează două proiecte de anvergură. Primul, în zona de apă adâncă, derulat de Exxon şi OMV Petrom, unde s-au descoperit reserve potenţiale de gaze de până la 84 de miliarde de metri cubi, iar al doilea, derulat de fondul de investiţii american Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas (BSOG), în zona de apă mică, care are un potenţial cuprins între 10 şi 20 de miliarde de metri cubi. În acest al doilea caz primele gaze vor ajunge la ţărm anul viitor, în timp ce, în primul caz, Exxon şi Petrom vor anunţa în acest an dacă vor lua decizia exploatării comerciale. În caz pozitiv, gazele vor ajunge la ţărm în anul 2020.

Potrivit estimărilor oficialilor de la Bucureşti, există circa 200 de miliarde de metri cubi de gaze rezerve în Marea Neagră doar pe ceea ce s-a săpat, adică cele trei perimetre deţinute de Lukoil, ExxonMobil şi OMV Petrom, respectiv Black Sea Oil and Gas.
Parlamentarii au adoptat în sesiunea extraordinară proiectul care modifică Legea offshore şi care stabileşte măsuri pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Pe 12 februarie iniţiativa a primit votul Senatului, iar pe 9 iulie a fost adoptată decizional de Camera Deputaţilor.
Printre modificările adoptate de comisie şi adoptate Camera Deputaţilor se numără şi cea referitoare la producţia de gaze care va fi tranzacţionată pe piaţa din România, care a crescut la jumătate, în loc de 30% cum era prevăzut iniţial. Un alt amendament adoptat de deputaţi, se referă la introducerea sumelor încasate din revedenţe şi impozite suplimentare, care vor alimenta fondul special creat prin ordonanţa parteneriatului public-privat. Parlamentarii au adoptat în sesiunea extraordinară proiectul care modifică Legea offshore şi care stabileşte măsuri pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Pe 12 februarie iniţiativa a primit votul Senatului, iar pe 9 iulie a fost adoptată decizional de Camera Deputaţilor. Legea offshore se află în acest moment în proces de reexaminare în Parlament întrucât preşedintele Klaus Iohannis a retrimis, joi, Parlamentului, spre reexaminare, le­gea care reglementează măsurile de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră cu niște argumente mai mult decât puerile.


Pentru a elucida ce se află în spatele acestei legi și de ce nu se dorește aplicarea ei, este oportun să publicăm scrisoarea-apel din partea col(r). prof. univ. dr. ing. Marian RIZEA, cadru didactic titular al Universitații Ecologice București și asociat al Uni­ver­sității de Petrol și Gaze Ploiești, membru al DIS-CRIFST – Academia Română:

APEL CĂTRE COMPATRIOȚI

Distinși compatrioți, iubitori de Neam și Țară! Sunt col(r). prof. univ. dr. ing. Marian RIZEA, cadru didactic titular al Universitații Ecologice București și asociat al Uni­ver­sității de Petrol și Gaze Ploiești, membru al DIS-CRIFST – Academia Română, plătitor la zi de taxe și impozite.
Fac un APEL cetățenesc disperat la toți cei ce simt, gândesc și actionează româneste!
Vreți să dăm GUVERNUL JOS??? HAIDEȚI SĂ O FA­CEM, DAR DEMOCRATIC, PRIN VOT, NU PRIN VIO­LENȚE!!! Ceea ce se întâmplă în aceste zile prin deturnarea mitingului DIASPOREI de forțe oculte interne și externe spre violență și instabilitate, este O MARE RUȘINE și O MARE PATĂ pe obrazul României CENTENARE!
În loc ca românii să se bată cu jandarmeria în stradă, mai bine ne-am uni forțele și am demonstra ferm față de încercările unora de a ne FURA LEGAL BOGĂȚIILE TĂRII. Consider că aceste turbu­lențe sunt create in mod intenționat pentru a abate atenția poporului român de la adevăratele probleme ale ȚĂRII. LEGEA OFFSHORE, votată cu chiu cu vai de aleșii neamului, intr-o formă acceptabilă, este retrimisă în Parlament de de către Președintele instigator care ar fi trebuit sa fie un mediator echidistant și apărător al intereselor României (a jurat cu mâna pe Biblie iar nerespectarea jurământului nu rămâne nesanc­ționat de Autoritatea Divină). HAIDEȚI SĂ IEȘIM ÎN STRA­DĂ și să susținem o LEGE OFFSHORE mai bună, mai în interesul românilor. Experții Academiei Române să-și spună un punct de vedere explicit despre această lege. Este inadmisibil ca vecinii noștri unguri să ne râdă în față și să ne spună că nemaiavănd industrie, noi românii trebuie să le dăm lor gazul/hidrocarburile din Marea Neagră!!!
Să cerem ferm guvernului României să renegocieze contractul cu OMV așa cum este prevăzut în HOTÎRÂREA APROBATĂ DE SENATUL ROMĂNIEI în șe­dința din 13 decembrie 2006, înclusiv renegocierea redevențelor (a se vedea in anexă Raportul pe care l-am publicat în cartea PETROL, DEZVOL­TARE ȘI (IN) SECU­RI­TATE- Ediția a II-a- Editura SIPG- București,2008).
Să cerem ferm guvernanților ca rafinăria ARPECHIM să fie răscumpărata de la OMV–PETROM și repusă în funcțiune, nu lăsată să ruginească pentru a fi tăiată la fier vechi. Este posibil ca România, care în 1989 avea în funcțiune 10 rafinării (Combi­na­tul petrochimic BRAZI, Com­binatul petrochimic PI­TEȘTI, Combinatul petrochimic MI­DIA-NĂVODARI, RA­FI­NĂ­RIA 1 Ploiești, VEGA, Rafinăria CÂMPINA, DĂR­MĂNEȘTI, Rafinăria SUPLACUL de BARCĂU, Rafinăria ONEȘTI, Combinatul Petrochimic TELEAJEN-Ploiești), acum în an aniversar CENTENAR, să nu dispunem de nici o rafinărie iar petrolul românesc să plece spre AUSTRIA?
Să solicităm conducătorilor da azi și de mâine să repornescă OLTCHIM-Rm.Vâlcea.
Să cerm aleșilor să înceapă urgent demersurile legale pentru prelua­rea combinatului de în­grășă­minte chimice care a apartinut omului de afaceri Ion Nicolaie, aflat în insolventă…
Să cerem guvernului să dezvolte rețeaua de distribuție a gazelor naturale în toată România, ca tot românul să se bucure de gazele din Marea Neagră care vor pleca prin gazoductul BRUA (cea mai mare investiție de infrastructură energetică post-decembristă) spre Ungaria și Aus­tria!!!
CĂTE LOCURI DE MUN­CĂ S-AR CREA???!!! GAZUL DIN MAREA NEGRĂ ȘI PETROLUL ROMÂNESC AR FI PRELUCRATE ÎN ȚARĂ NU DATE  DEGEABA STRĂINILOR!!!
Un alt obiectiv major este acela de a revitaliza, pe baza unor studii și strategii smart, sectorul industriei de minerit și al metalurgiei neferoaselor (aur, argint, cupru, etc.)
Am dat pe nimic, petrolul, gazele naturale, pădurile, apa, pământul apărat cu viața de străbuni, forța de muncă a plecat, mințile luminate sunt ademenite în occident, am vândut flota, am privatizat/distrus metalurgia , industria grea, chimia, cercetarea, am pus la pământ sănatatea, învățământul, industria meș­teșugărească, turismul, etc., etc., etc.
AJUNGE!!!! TREZIȚI-VĂ ROMÂNI! Vom discuta zile întregi despre mitingul însângerat din acest august încrâncenat, vom sparge televizoarele cu privirea, vom găuri fotoliile asistând la discursuri tembele ale unor asa-ziși formatori de opinie (în fapt niște pupincuriști dornici de a-și rotunji conturile), și nu vedem care sunt problemele reale ale ȚĂRII.
Legea offshore este o lege cu bătaie lungă, cu impact MAJOR asupra economiei României și a viitorului copiilor și nepoților noștri. NU STAȚI PASIVI!!! Viitorul României se hotărăște ACUM. Securitatea și independența energetică a ROMÂNIEI sunt mai importante decât luptele efemere pentru putere. ROMĂNII și urmașii noștri sunt mai importanți decăt tagmele politice aflate vremelnic și întâmplător la PUTERE!
Dacă simțiți, gândiți și trăiți românește, haideți la AC­ȚIU­NE, distinși COM­PA­TRIOȚI din țară și din afară!!!
La CEAS ANIVERSAR CENTENAR, avem datoria să ne batem pentru binele nostru și al urmașilor noștri, NU SĂ NE BATEM CA PROȘTII ÎNTRE NOI, iar adversarii să-și facă jocurile ajutați de cozile te topor și tradătorii de neam și țară.
Doamne, OCROTEȘTE ROMÂNIA.

Marian RIZEA
Ploiești, 12.08.2018,