Dublul omor al bietelor gemene descoperite într-un tomberon de cartier a mai zguduit încă odată opinia publică sătmăreană, de parcă nu am fi avut parte de atâtea şi atâtea nenorociri.

Este foarte ciudat că ancheta bate pasul pe loc, ca să fim totuşi eleganţi, iar cercul de suspecţi se pare că este harta României.

Ne amintim de nefericitul eveniment din toamna anului trecut, când actriţa Gabriela Dorgai a fost asasinată cu sălbăticie, la 200 de metri de sediul Poliţiei.

Am primit atunci asigurări ferme că prinderea criminalului este o chestiune de zile, dar uite că au trecut şase luni, iar ucigaşul dă cu tifla întregii Poliţii.

Desigur, moartea închide definitiv existenţa cuiva, şi odată şi ea dosarul de urmărire penală, dar viaţa (celorlalţi) merge înainte, iar cea a poliţiştilor, în special, are un curs foarte senin, presărat de remarcabile succese şi avansări extraordinare în grad.

Se pare că măsura incompetenţei o dă totuşi, aroganţa miliţienească, de care am avut şi noi parte la Sâmbra Oilor.

Cu toate că aveam ecusonul de ”Liberă Trecere” oficial, pe domnii polimiliţieni nu i-a interesat deloc acest amănunt, (atunci la ce Dumnezeu se mai fac aceste ecusoane, dacă ele nu contează pentru demnii urmaşi ai lui Garcea. Poate că nu au reuşit să descifreze toate literele!)

Cerem pe această cale în mod public prefectului judeţului să analizeze plângerile tot mai dese, vizând comportamentul de multe ori mitocănesc al unor poliţişti!

Dacă s-au comportat cu noi în halul acesta, care, de bine de rău, iată mai şi putem riposta prin presă, imaginaţi-vă cam cum vorbesc lombrozienii ăştia cu oamenii de rând, cu necăjiţii ţării acesteia, cei care, bieţii de ei, prin sudoarea lor le asigură salariile mai mult decât îndestulătoare!

Poate că ne-am săturat domnule prefect ca să plătim direct din buzunar nişte indivizi numai ca să ne insulte şi să ne jignească. Totuşi, în ce ţară trăim?

Am văzut şi recentul caz de la Halmeu, unde un tânăr a fost maltratat dar nu mai avem nevoie de niciun comunicat din ăla, scris într-o chineză infiorătoare, ca să ştim că defapt, fără urmă de dubiu, cel bătut a fost de vină!

Nu ştiu cât va continua acest lanţ de abuzuri puternic pigmentat cu o incompetenţă patentă dar lucrurile nu pot rămâne aşa. Trăim într-o ţară liberă şi astfel de porcării ar trebui să fie curmate pe vecie, iar cei vinovaţi, să fie pur şi simplu daţi afară din Poliţie!

 

Problema cerşetorilor din Satu Mare este deja una absolut de nesuportat. Cohorte întregi de oameni ai străzii apelează la mila publică într-un mod insistent spre agresiv, iar Centrul Nou şi cel Vechi se află pur şi simplu sub stare de asediu.

Prinzând de veste că în Sătmar este trai pe vătrai, regimente întregi de cerşetori veniţi de aiurea îşi fac nestingheriţi veacul în urbea de pe Someş!

Toată lumea îi vede, numai vajnica noastră Poliţie locală se pare că nu îşi permite să îi deranjeze prea mult.

Containerele de la blocuri sunt luate sistematic cu asalt, scormonite până în străfunduri, că doar aşa au fost descoperite şi fetiţele gemene înjunghiate, iar mizeria pe care o lasă aceşti homleşi, este una de-a dreptul apocaliptică.

Pe bună dreptate, directoarea de la Direcţia de Protecţia Copilului, Mariana Dragoş, spune că instituţia ei nu poate face aproape nimic în acest sens, oricum marea majoritate a acestor indivizi ai nimănui, nu fac obiectul acestei instituţii, fiind majori, dar atunci de ce nu acţionează Poliţia locală pentru a reduce dimensiunile galopante ale acestui dizgraţios flagel?

Este evident că dacă sistematic, angajaţii de la Poliţia locală i-ar urmări pe cei care apelează la mila publică, numărul acestora ar scădea cât se poate de repede.

Dar uite că s-a dat sfoară în ţară, iar inşii aceştia care au un înalt grad de periculozitate socială, şi încercaţi să nu le daţi pomană, ca să verificaţi această afirmaţie, au ocupat pur şi simplu tot oraşul.

De la cei 12 cerşetori depistaţi în aceeaşi perioadă a anului trecut, am ajuns acum la 136.

Se dau amenzi, se scriu rapoarte dar cu toate acestea, numărul cerşetorilor îl concurează acum pe cel al ”pensionarilor” de la Curtea Miracolelor a lui Victor Hugo!

Lasând gluma la o parte, oare despre ce oraş european am mai putea vorbi, în care fojgăie cerşetorii mai ceva ca pe lângă templele budiste din India?

Se pare că acest aspect nu-i deranjează decât pe trecători, ori ăştia, până anul viitor când se vor organiza alegerile locale, chiar că nici nu contează, nu-i aşa?

 

Gâlceava electorală a început deja cu un an mai repede decât campania electorală. Bătaia cozii peştelui se dă în jurul postului de primar al municipiului Satu Mare, pentru că oricum, preşedinţia Consiliului Judeţean pare a fi amanetată de voia şi sforile viitorilor consilieri judeţeni.

ştef îşi joacă deja cărţile şi probabil că încearcă marea cu degetul ca să vadă ce reacţie pot stârni tot felul de supoziţii.

Ceva mai alertat, Coica se teme de o răsturnare internă şi, pe fondul nemulţumirii generale, să fie trădat de propriul partid.

Poate de aceea şi-a intensificat drumurile înspre Bucale, unde stă îndelung de vorbă cu Guvernul, pentru a se pune bine cu conducerea centrală a PSD, aşa, la o adică!

Nici udemeriştii nu se simt prea bine, oricum, conducerea judeţeană nu mizează pe cei mai vizibili consilieri locali ai săi, celebrii Masculic Csaba şi Butka Gergo.

Planul cel mare este legat de preşedinţia Consiliului Judeţean, unde mizează pe o alianţă locală cu PNL dar deocamdată există prea multe necunoscute aşa că liderii stau în jurul unei cafele, sau pălinci, după caz, şi croiesc de zor, tot felul de planuri măreţe, mai mult sau mai puţin iluzorii.

Problema presantă este cea legată de candidatura la Primăria muncipiului Satu mare, oraş în care UDMR are aprope jumătate din alegătorii săi, din întreg judeţul.

Se fac liste, se avansează nume, iar umbra eşecului usturător din 2012, când a fost suficient ca două partide româneşti să se alieze, pentru a le nărui toate speranţele, planează neiertător peste capetele actualilor lideri.

PNL are destule bătăi de cap cu cele patru tabere existente în partid, care ţin morţiş fiecare să conducă, aşa cum numai ele ştiu, noua formaţiune.

La organizaţia de femei a început ”Războiul amazoanelor” unde penelistele şi pedelistele au trecut de la bătaia cu poşete, la păruiala mediatică.

Primarii din teritoriu sunt extrem de nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă şi se întreabă deznădăjduiţi, dacă vor avea parte de vreun sprijin pentru proiectele lor, singurele capabile să le mai asigure un nou mandat.

Poate că în acest context destul de sumbru, pe sediul organizaţiei muncipiale PNL de pe bulevardul Vasile Lucaciu din Satu Mare, a păarut o firmă mare de culoare neagră.

Nimeni nu le spune băieţilor ăstora, că totuşi, negrul nu este o culoare care să-ţi dea speranţe şi nimeni nu votează aşa ceva? Firma asta întunecoasă s-ar potrivi de minune la un mic magazin de pompe funebre cu preţuri rezonabile.

În traducere liberă asta înseamnă că de cîte ori apare PNL, văd negru în faţa ochilor! Interesant mesaj!

Chiar, nu a mai rămas niciun ins cu puţină viziune pe acolo, care să impiedice astfel de inadecvări politico – funerare? Sau – subliminal – peneliştii sătmăreni vor să insinueze vreun mesaj de final?

 

Pene (şi) lei negri