Știm prea bine că ni s-a dus vestea de cârcotași, mai ales atunci când vine vorba despre suava noastră Poliție, care nu prea ratează vreo ocazie de a-și da cu stângul în dreptul.

Dar dezvălurile făcute de liderul de sindicat al IPJ Satu Mare, Cosmin Andreica, depășesc orice imaginație!

Acum începem să înțelegem de ce se petrec atâtea bâlbe, de ce dosare grele rămân cu autori necunoscuți.

Sugestiv, chiar dacă oarecum anecdotic, este și numărul dispoziției șefului IJP, 666/23.03.2015, doar se știe că diavolul nu este ascuns doar în cele trei cifre fatidice, ci și în detalii, prin care se stipulează că programul anchetatorilor este de la ora 8 la 16, în rest, ce se mai întâmplă, Dumnezeu cu mila.

Liderul de sindicat ne sfătuiește foarte prietenos, că ar fi cazul să avem grijă noi înșine de viața și bunurile proprii, deoarece poliția sătmăreană este pe stand by!

Știm prea bine coane Cosmine, cam cum stă treaba cu activitatea efectivă a poliției și scriem de ani de zile pe această temă dar vorba aia, câinii latră, iar caravana unei lejere iresponsabilități trece mai departe, fără nicio problemă.

Avem crime terifiante nerezolvate, cum este cea a actriței Gabriela Dorgai sau cazul gemenelor strangulate și aruncate la tomberon dar, în oglindă, suntem amețiți cu rapoarte și bilanțuri triumfaliste, de zici că Sătmarul este cel mai sigur loc din lume.

Semnalul de alarmă tras de liderulde sindicat al polițiștilor ar trebui să pună pe gânduri niște factori repsonsabili, pentru că deja a fost întrecută orice limită.

Spargerile de locuințe, furturile, violențele de tot felul se manifestă în ultima vreme, cu o furie demențială.

Neputința Poliției derivă exact din incapacitatea organizatorică a șefilor actuali care se pare că nu prea au timp să eficientizeze această activitate.

Tot Cosmin Andreica spune că munca polițistului s-a birocratizat excesiv. Mai toți stau pe la birouri și toată ziua scârța – scârța, rapoarte, dosare, hârțoage, în vreme ce afară, în stradă lucrurile au scăpat pur și simplu de sub control.

Nu știm cum se va încheia toată această tevatură dar situația este de o gravitate fără precedent.

Dincolo de scuze și acuze, rămân, patibular, atâtea și atâtea cazuri de crime și alte infracțiuni grave care nu-și vor găsi soluționarea, poate niciodată.

Între Garcea și Pristanda, portetul robot al polițistului de la 2015 se află mai mereu, într-o periculoasă și hilară pendulare care nu poate prevesti nimic bun!

 

Există un loc în județul Satu Mare unde recenta lipeală UDMR – PNL nu va funcționa niciodată. Este vorba despre municipiul Carei, unde cele două tabere se păruiesc de ani buni.

În ciuda îndemnurilor de la județ, de reconciliere, de pace măcar aparentă, se pare că lucrurile au ajuns deja într-un punct în care nimic nu mai poate fi reversibil, decât cu condiția ca liderul Ilie Ciută să fie îndepărtat de la conducerea filialei careiene a PNL.

Din păcate pentru urzitorii acestui plan, ideea nu prea poate fi aplicată pentru că asta ar însemna probabil, dispariția PNL în Carei, așa că onor conducerea liberală sătmăreană are destule bătăi de cap în ceea ce privește alianța sau mezalianța de la Carei.

Pe de altă parte, nici UDMR nu-și poate permite să-l urecheze prea tare pe primarul Kovacs Jeno, asta pentru că el este acum cel mai proeminent edil ales al UDMR, din întreg județul.

După ce udemeriștii au pierdut aproape mai totul în 2012, doar primarul Kovacs a mai spălat cumva onoarea udemereauăi, așa că nu te poți atinge de el, nici măcar cu o floare, respectiv tulipanul, măcar că mulți dintre lupii tineri din UDMR Satu Mare nu prea îl agrează, tocmai pentru că este atât de intransigent.

Dar luptele pentru supremație internă în cele două partide pomenite mai sus, sunt departe de a fi tranșate, chiar dacă afară nu prea respiră mare lucru.

La PNL se pare că dominanta este cea a vechiului PDL care nu va accepta niciodată să-i privească pe peneliști, altfel decât ca pe niște rude sărace.

Romeo Nicoară nu reușește nici pe departe să se impună, oricum grijile lui politice și domestice sunt departe de Satu Mare, așa că prelungitul său interimat seamănă mai degrabă cu o agonie, decât cu o construcție politică reală.

Cel mai mare paradox este acela că în noul PNL, toată lumea este dezamăgită și nemulțumită, mai abitir, vechii liberali care constată cu stupoare că au căzut într-o capcană din care habar nu au cum vor mai ieși!

Nici vechii pedeliști nu sunt mai fericiți, iar unii primari – și nu numai – spun că merg la ședințele de partid cu un nod în stomac și – pe cât posibil – încearcă să nu mai participe la aceste adevărate încercări ale nervilor.

În UDMR, războiul generațiilor este necruțător, iar factorul biologic își spune pur și simplu cuvântul.

Seniorii, sau ”bătrânii„ cum sunt etichetați de către tinerii ireverențioși, pierd teren pe zi ce trece, iar semnele unei păci durabile sunt tot mai palide.

Tinerii șefi vor – fără doar și poate – să-i elimine pe cei vechi dar nu o fac încă de teama de a nu pierde din electorat.

Unii dintre noii lideri spun că mai au răbdare exact un an, după care va urma marea curățenie, când vor fi aruncați peste bord, mulți dintre cei care reprezentau emblema udemeristă în județ.

 

Am fost și noi la amărâtul ăla de miting, desfășurat vinerea trecută, organizat de noul PNL, tributar după cum se vede, al unor vechi metehne.

Se pare că băieții ăștia, rătăcitori prin ceața politichiei la plezneală, habar nu au care sunt regulile minimale de organizare a unei astfel de manifestări.

Miloși din fire cum ne știți, le dăm acum o primă lecție, gratuită, despre cum se face, și mai ales cum nu se face un miting, deși ceea ce au făcut ei în fața Palatului Administrativ este o perfectă ilustrare a celei de a doua opțiuni.

  1. Nu faci miting chiar în ziua în care moțiunea de cenzură a Opoziției cunoaște o asemenea umilitoare înfrângere. Asta este prostie în stare agregată!
  2. Nu faci miting de protest împotriva Guvrnului, tocmai când acesta reduce TVA de la 24% la 9% pentru produsele alimentare de bază, și dublează alocațiile petnru copii. Asta se numește inadevcare, sau mai pe șleau spus, un grav autism politic, de cea mai pură extracție.
  3. Nu faci miting, vineri la ora 13,00 la 32 de grade, când efectul este aproape de zero!
  4. Nu faci miting pe uriașul platou din fața Consiliului Județean, când știi bine că nu te poți baza pe mai mult de câteva zeci de activiști de partid, aduși și ăia, mai degrabă cu sila, ori mînați de interesul unei viitoare funcții, decât de bunăvoie!
  5. Nu faci miting folcloric pentru că riști să cazi în derizoriu, așa cum s-a întâmplat și de data aceasta, când niște fătuțe deghizate în oșence și un individ cu antecedente penale grave, deghizat în ceteraș, se dau într-un trist spectacol, în care oșencuțele cu pricina, citeau versurile acelea chinuite, de pe telefonul mobil, iar ceterașul pune mâna pe megafon cerând, într-o limbă românească abruptă și plină de anacolute, cinste și dreptate, uitând de proprii săi ani de pușcărie!

 

Deocamdată credem că este suficient atât! Despre celelalte chestii, numai de bine! Deocamdată…

 

Țâpurașu și Ocnașu