Dacă tot va să vină ceasul dreptății și la Satu Mare, atunci musai trebuie să se facă vorbire și despre unele privatizări, strigătoare la cer.

Unii și-au însușit ilegal spații care nu au fost niciodată ale lor, folosindu-se de mai multe tertipuri.

Recentul scandal de la Casa Meșteșugarilor ne-a readus în minte o escrocherie uriașă.

E drept, în perioada interbelică a existat o asociație cu acest nume.

După revoluție, niște inși puși pe căpătuială, au reînființat o asociație cu același nume și au câștigat în instanță imobilul cu pricina, evaluat la mai multe milioane de euro, fără să scoată din jeb nici măcar un bănuț!

Asta est ca și cum ne-am schimba numele în Rockefeller și imediat am deveni moștenitorii accestuia!

Acum Primăria a renovat acel spațiu, iar inșii aceia au acum o clădire de toată frumusețea.

Dacă ai avea curajul să spui ceva, imediat te vor amenința cu judecata. Că doar au o sentință judecătorească valabilă! Imorală dar valabilă!

Alt caz de furăciune, fără ca măcar cineva să clipească cineva, este sediul Federalcoop Satu Mare.

Cică prin anii 80 Cooperația de consum ar fi cumpărat acest imobil din Centrul Vechi de la statul român.

Atâta doar că statul român nu a fost niciodată proprietarul legal al acestei clădiri, pentur că a luat-o cu japca, astfel că, cel puțin în noile condiții de după Revoluție, acea bizară vânzare ar fi trebuit să devină nulă de drept. Ar fi trebuit dar n-a devenit!

Nulă de drept dar din păcate, nu și de fapt! Nu se știe prin ce toxice combinații, clădirea este astăzi a Federalcoop Satu Mare care încasează la ora actuală sume fabuloase din chirii de la Biblioteca Județeană și de la nenumărate firme.

O altă clădire căzută pradă nemernicilor este și cea a hotelului ”Dacia”, construită de Primăria SatuMare, din fonduri proprii, la începutul secolului XX.

Prin ce procedee halucinante a putut trece o clădire proprietate publică, în mâna unor afaceriști veroși, iată o întrebare sortită să rămână retorică!

De ce Primăria municipiului Satu Mare nu a făcut niciun efort să-și recupereze o clădire emblematică, care îi aparținea de drept, nimeni nu știe!

Unde mai pui, că actualul proprietar, cumpărător de bună-credință, ca să fim cinstiți până la capăt, nu mai are bani ca să o renoveze, astfel că, imaginea altădată, emblematică a Sătmarului a ajuns o ruină jalnică!

Valoarea retrocedărilor dubioase la Satu Mare se ridică la zeci de milioane de euro și se pare că nimeni nu este interesat să facă puțină lumină în aceste cumplite tenebre!

Dacă s-ar rejudeca toate aceste porcării, din prima, judecătorii ar trebui să dea peste o mie de ani de pușcărie, și atunci strada Mileniului – unde se află Penitenciarul – și-ar merita pe deplin, (re)numele!

 

Dacă nuai cablu TV și internet și te apucă pandaliile să-ți bagi, ai pus-o!

Fosta RDS, actuala DIGI este un exemplu infam de lipsă de respect față de clienți.

Și acum vom povesti pățania noastră directă, pe pielea și nervii noștri!

Pasul unu: ne prezentăm la firmă. Nimeni nu ne spune că fostul RDS e acum DIGI. Nicăieri nu există un astfel de anunț!

Te dumirești după o jumătate de ceas și intri. Stai la coadă. Ajungi la o duduiță și semnezi un contract!

O să fii sunat. Ceea ce se întâmplă. După vreo două săptămâni. Tipul de la cablu spune că este în fața porții casei tale. E ora 10 dimineața. Printr-un miracol ești acasă.

Dacă nu erai, ghinion! Mai așteptai o lună încheiată. De ce nu se sună din timp? Mister absolut. Ori un management cât se poate de defectuos la DIGI Satu Mare.

Băiatul te branșează șmecheros pe cablul vechi, pus de o altă firmă. Semnezi că lucrarea s-a făcut. Acolo scrie că ți-au pus 40 de metri de cablu. În realitate au fost 10! Nu-i nimic! O să plătești tot, numai să te vezi cu cablu!

Ceva vezi. Câteva programe. Restul o să vină pe un modem. Unde e modemul? Trebuie mers personal după el.

Dar internetul? A, păi peste vreo două săptămâni!

Te duci iar la DIGI. Duduița spune că să vii la 10, că atunci vin casierele. Au somn greu femeile ăstea!

O coadă îndelungă și cu toate că sunt două ghișee, unul este închis din motive care ne scapă.

Mai stai la un rând. Păi nu au venit încă actele de instalare, să vii mâine!

Altă coadă, alți nervi, de data asta, a doua zi! Nici vorbă de modem! Acela trebuie comandat! Dar de ce nu s-a comandat la încheierea contractului? Și ce firmă e aia care nu are pe stoc niciun modem?

Și de ce ți s-a spus ieri să vii astăzi, dacă știau bine că nu au nici un modem? Nu-ți răspunde nimeni!

Ți se spune să ai răbdare, ce mama dracului? O să primești un mesaj când să vii! Spui că vei lua legătura cu șefii ei ca să faci reclamație! Casiera, acră și boccie, dă din mână, lehamitisită! Du-te unde vrei, că tot aia e!

Nu-ți vine să crezi că poți fi batjocorit în halul acesta! Zilele trec, nici un mesaj!

Dacă cel de sus ți-ar lua în seamă blestemele, DIGI acesta ar arde demult în focurile iadului. Deocamdată, arzi tu…

Desigur, coșmarul DIGI..tal nu s-a încheiat. O să mai vină și alte dușuri reci…

Dacă ar trebui să facem un clasament, cu siguranță că cablul lui DIGI este de departe cea mai mizerabilă dintre ele!

 

Mâna rece a DNA se întinde tot mai necruțătoare înspre marginile țării, acolo unde se află și mirificul județ Satu Mare.

Printre cei înspre care este orientat degetul acuzatorilor se află și câțiva primari, cunoscuți ca niște cai breji șiasta nu de ieri de azi, ci poate deja de vreo două decenii, în cazul unora.

Dacă primarul din Cămărzana a fost debarcat pentru că era capul unei rețele de contrabandiști, în rest, lucrurile nu prea s-au mișcat din motive pe care nici măcar nu le putem intui.

Hunțutul de primar din Păulești, Ioșka care fură cloșca, se pregătește de bye -bye, după cum mărturisește el însuși, dar e mare bai cu niște terenuri de a căror împărțire și distribuire cât se poate de dubioasă, nu ar fi tocmai străin.

Necazuri sunt și pe la Odoreu, unde niște consilieri din tabăra primarului nu mai sunt de acord să-i înghită acestuia toate gheșefturile, mai mult sau mai puțin penale, și amenință cu dezvăluiri senzaționale.

Nici la Acâș lucrurile nu sunt în ordine, după cum tot postează de-a surda, un revoltat de prin Unimăt.

La Viile Satu Mare, numai printr-o minune, unii edili se mai află în libertate. Dacă luăm de bune reclamațiile venite chiar din interiorul Primăriei, atunci este clar că și acolo vom spune nu peste multă vreme: ”A ruginit primaru-n Vii!”

Nici la Certeze nu este pace printre pădurile rase de pe fața pământului dar ancheta se pare că bate pe loc!

Liniște nu a fost, nu este și nici măcar nu va fi, nici la Carei, unde acuzele aduse dintr-o tabără sau alta, sunt extrem de grave, atunci când n usunt pur și simplu penibile.

La Batarci este un circ continuu, la Porumbești este război pe față, la Hodod așijderea, la Medieș este o revoluție…stradală în zona Potău, iar la Craidorolț, unii chiar coc ceva.

Și stați bine, că încă nu suntem nici măcar în an electoral!

Să vedeți colo înspre primăvară, câte petarde și fumigene vor întuneca cerul, ziarele și micile ecrane!

Lupta pentru putere este surdă și oarbă dar nu este mută. De aceea țipetele, urletele și imprecațiile vor fi iară la mare modă!

După marea isterie colectivistă, un bun pretext pentru a face vâlvă și zarvă, toată lumea strigă schimbare, dar după cum se vede, nu prea ai pe cine schimba cu altcineva, așa că la vremuri noi, tot noi și așa mai departe…

 

Edilii e dili!