Ne întoarcem iarăși, la misterioasa poveste a furtului moaștelor Sfântului Haralambie de la muntele Athos, blasfemie înfricoșătoare în care au fost amestecați – până-n gât – și niște sătmăreni de-ai noștri.

Până la urmă s-a dovedit că preoții acuzați nu avut nicio vină, iar făptașii sunt doi pelerini din grup, Serafim și Bogdan, absolut întâmplător, viețuitori ai straniului schit de la Prilog Vii, acolo unde face pe starețul, popa din Mesteacăn!

Ambii făptași au primit pedeapsa minimă: Serafim, patru ani cu executare dar cu posibilitatea suspendării pedepsei pe cauțiune, și atunci vă dați seama că va fi foarte repede eliberat, deoarece pe filiera aceasta, banii au curs întotdeauna gârlă, iar Bogdan, trei ani cu suspendare. Adică, zero barat!

Și acum, să vedem un pic, cine estedefapt, bizarul băiețaș călugăr, Serafim!

Serafim, cel care a șmanglit sfintele moaște de la mănăstirea Mega Spileo, este un soi de călugăr fals care nu a fost binecuvântat de episcop.

Totuși, ”călugăria” lui a fost săvârșită de ieromonahul Sava de la Suceava, iar naș de călugărie i-a fost monahul Teodot.

Părintele Metode Sava, care a slujit la Biserica tuturor Sfinților din Antilești, comuna Preutești ,județul Suceava, a fost dat afară în 2014 din preoție, adică răspopit, fiind acuzat de mai multe ilegalități care nu i-au mai putut fi iertate.

După acest scandal de pomină, cuviosul Sava a dispărut fără urmă, ca să apară, iată, ca nănaș al unui călugăraș. Popă fals, finul călugăr așijderea!

Schitul privat, un soi de paraclis mixt cu hramul Sfântului Daniil Sihastrul, este condus de preotul Emanuel Oros din parohia Mesteacăn și o doamnă, Maria Molnar, despre care nimeni nu are habar ce hram poartă, atât la propriu cât și la figurat!

Din câte știm,acest locaș ascuns în umbra pădurii trebuia desființat până la 1 martie.

Iată că a trecut de atunci o lună și jumătate iar episcopia nu s-a învrednicit să aducă la cunoștința opiniei publice, ce măsuri au fost luate în acest sens.

Este greu de crezut că până la urmă, cei doi novici, Serafim și Bogdan, ar fi acționat de capul lor!

La fel de ciudat este și schitul acela clandestin unde viețuiesc de-a valma, bărbați și femei, împotriva oricăror canoane bisericești, păstoriți de ”făcătorul de minuni” de la Mesteacăn, alături de o cucoană despre care nimeni nu știe să fi dus vreodată o viață monahală!

Plutesc încă destule mistere peste acest scandal și se pare că nimeni nu ar fi avantajat de deconspirarea acestui caz, nemaiîntâlnit în analele bisericii ortodoxe!

 

Fără îndoială că nici candidatura uneperistului Oprea la primăria Sătmarului nu are cum să iasă din sfera lucrului degeaba făcut dar dacă ne amintim cine este defapt omul, mai bine zis, fratele cui, poate că această suspectă aruncare în valuri, nu va fi tratată ca un simplu înec.

Habar nu am ce l-ar putea recomanda pe domnul Opriș la primărie, poate sondajul acela, făcut la mnealui în bucătărie, poate faptul că pare a fi detonantul unui scandal care a scos din arenă, unul din greii Sătmarului, amintiți-vă doar de unde a pornit totul, în toamna lui 2014, când au fost difuzate niște interceptări politice absolut nimicitoare, care, apoi, nu peste foarte multă vreme, și-au și făcut efectul scontat.

Să spunem că cineva, prezent în sala mare de ședințe a Palatului Administrativ din Satu Mare, le avea cu interceptările, ca să nu zicem mai mult!

Desigur, toate acestea rămân strict în zona speculațiilor, deși sunt unii care deja știu mai multe despre acest interesant personaj, destul de insignifiant (cel puțin politic), la o repede privire.

Este evident, cel puțin din declarațiile sale, că excelența sa este foarte departe de o rezolvare reală a problemelor, bașca, mai vrea să fie și președintele Consiliului Județean, în baza principiului ”doi în unu”, dar – parcă vedem! – n-a fi nici unu!

Faptul că Opriș candidează peste tot, este dovada vie a subțirimii acestei formațiuni politice aflată într-o profundă stare comatoasă, după decapitarea lui Gabi Oprea și Nicu Onțanu, doi generali de nădejde, sau cum ar spune un scriitor celebru, ”generalii unei armate moarte”!

Nu avem apoi cum să nu-l credem pe cuvânt pe domnul Oprea că nu are nici un fel de presiune din partea partidului, căci, la urma urmei, ce presiune ar putea face vidul?

La drept vorbind, sunt câteva formațiuni politice prin Sătmar, doar cu numele, care fac mult zgomot pentru nimic, pe care nu le-a văzut nici soarele vreme de patru ani și acum, că tot a dat colțul ierbii, ies ca muștele la bâzâit, doar – doar vor smulge câteva voturi, acolo!

Unele dintre acestea au mai multe litere în denumire, decât membrii din întreg județul dar asta nu e o problemă pentru visătorii candidați care vor, cu orice preț, să salveze acest oraș și județ și să arate apoi ce știu ei să facă!

Noi vom urmări cu mare atenție spectacolul oferit de piticii politicii și știm că nici de data asta, buturuga mică nu va răsturna carul mare, iar planurile oprișiene de după, se vor sfărâma tragic, de impenetrabilul gard la procentului de 5%, necesar pentru a accede în orice structuri administrative.

Se estimează că toate partidulețele acestea, mai mult sau mai puțin ridicole, vor scoate împreună în vară, poate 5%, un rest de voturi risipite, cu care marile partide se vor scobi nițel între dinții listei de consilieri și poate, unul mai norocos, va mai câștiga un loc de consilier local sau poate județean, la redistribuire, pe spinarea acestor naivi incurabili.

Din păcate, nu avem parte încă de un candidat pitoresc care, chiar dacă nu va face voturi, măcar să înveselească puțin această campanie electorală, cvasi – funerară!

 

Marile noastre sindicate se pregătesc iar, de un mega protest împotriva limitării salariului minim, sau așa ceva.

Să știți că ori de câte ori liderii noștri sunt puși de la centru să organizeze câte un miting de acesta, pe te miri ce subiect, aceștia trec prin situații extrem de dificile.

Chiar dacă au mii și mii de membri, la o adică, toți liderii nu adună împreună, mai mult de o mână de oameni, în fapt, lideri și liderași de prin fabrici, instituții și uzine.

Hai să nu-i acuzăm acum pe șefii sindicatelor sătmărene de dezorganizare, se știe prea bine că Sătmarul nu are – pur și simplu – o vocație mitingistă.

Se vede stânjeneala foarte bine, chiar și pe chipul așa zișilor protestatari care de abia așteaptă să scape de această corvoadă, absolut inutilă!

Ne vine în minte o chestie e drept, anecdotică dar cât se poate de pilduitoare, petrecută în urmă cu mulți ani, pe atunci când prefect al județului era domnul Rudolf Riedl.

În miezul unei ierni, s-a pus de un mare miting de protest împotriva guvernului de atunci, aparținând Convenției Democratice.

Au strigat mitingiștii pe la ferestrele prefectului și într-un târziu, acesta a și coborât să discute cu manifestanții.

A aruncat o privire înspre cei câțiva rebegiți, care vociferau anemic și fără convingere, și cu o politețe tipic vieneză, lejer ironică, le-a spus: ”Păi dacă știam că sunteți așa de puțini, vă invitam să protestați în biroul meu unde e cald și bine, ba vă mai tratam și cu un ceai fierbinte!

Nu știu dacă sindicaliștii au înghițit până la urmă acest hap dar este evident că atunci când organizezi mitinguri doar pentru ”ceaiuri„ dictate de la centru, cu mize inexistente în realitate, rezultatele sunt cât se poate diluate, ca să nu spunem că ele se situează foarte aproape de zero barat!

Am observat că – în general – toate mitingurile – chiar și cele ”spontane”, amintiți-vă de cele din toamnă când cu victimele de la Colectiv, sunt organizate în baza unei comenzi ferme, venite de la Centru. Și atunci, după căderea guvernului Ponta, protestele au dispărut ca prin farmec!

 

Te Opriș(i)?