La începutul lunii februarie 2016, o știre deosebită de cele de fiecare zi, emoționa întreaga țară: un adolescent din Negrești Oaș, pe numele său Răzvan Panait, a prins un tâlhar care tocmai jefuise o casieriță aflată pe stradă.

Băiatul ,aflat în municipiul Satu Mare, a observat cum un tâlhar i-a smuls geanta unei femei.

Răufăcătorul știa ce fură, din moment ce în geantă s-au găsit nu mai puțin de 72.000 de lei.

Erau banii obținuți din vânzări, pe care casierița îi ducea să-i depună la o bancă. Este clar că totul a fost premeditat cu minuțiozitate de către periculosul infractor, noroc cu tânărul negreștean care a fost pe fază și care,  până la venirea poliției, a reușit să-l imobilizeze pe jefuitor.

Povestea a făcut multă vâlvă și zarvă, dar cei care-l cunoșteau mult mai bine pe eroul povestirii noastre au rămas oarecum buimaci: ceva nu se potrivea în toată povestea aceasta.

Băiatul, departe de a fi un model de comportament și conștiință civică, era, la rândul său, un om certat cu legea, aflându-se de mai multă vreme în vizorul poliției pentru fapte similare cu cele care i-au adus acum laude, că le-a prevenit!

Dar cine știe, și-o fi zis unii, băiatul s-a cumințit și acum este demn de laudă!

Toate acestea însă, s-au spulberat ca și fumul: în seara zilei de 27 martie, Răzvan, împreună cu un complice l-au tâlhărit pe un bărbat din Negrești Oaș, smulgându-i un portmoneu în care se aflau 200 de lei și 50 de euro.

Normal, băieții au fost arestați și nu este exclus ca Răzvan Panait să dea nas în nas în pușcărie, cu cel pe care el însuși l-a capturat. Vor avea câteva amintiri comune de depănat, fără îndoială, în liniște și răcoare!

Până aici, povestea este doar stranie. Cum este posibil oare, ca un om care a prins un tâlhar, la nici două luni distanță, să comită aceeași infracțiune?

Mult mai simplu decât vă imaginați: este drept, Răzvan s-a aflat în zona în care tâlharul a smuls geanta femeii. El a observat mișcarea și a luat-o la goană pe urmele făptașului.

Dar nu pentru a-l imobiliza și preda poliției, nici vorbă!, ci pur și simplu cu intenția ca, la rândul său, să-i fure ghinionistului tâlhar, geanta!

Numai că nu prea i-a ieșit planul, deoarece în preajmă era multă lume și atunci, străfulgerat de o idee simplă dar genială, și-a transformat acțiunea de tâlhărire a unui tâlhar, în cea de capturare a acestuia, inducând  astfel în eroare, pe toată lumea!

Am insistat asupra acestui episod extrem de bizar deoarece el este extrem de sugestiv pentru ceea ce se întâmplă astăzi înîntreaga lume.

Cum un răufăcător patentat poate fi pus repede pe un nemeritat piedestal al conștiinței civice și al cinstei ireproșabile, de către o comunitate care mai crede în valorile sacre ale dreptății și onestității

”eroice”.

Măcar aici am avut și deznodământul firesc dar gândiți-vă, câți astfel de ”eroi” se bucură de stima societății, în vrem ce ei nu sunt altceva decât niște ticăloși înrăiți!

 

Și ca să rămânem tot în această tristă dar pilduitoare sferă a jocului amăgirilor, vom vorbi mai jos despre un alt ”erou” – și observăm că, mai nou, ori de ori câte ori scriem cuvântul erou, totdeauna ne sar în față ghilimelele – de data aceasta, din lumea plină de mistere de la granița cu Ucraina.

În urmă cu trei ani, polițistul de frontieră Robert Otto Hegheduș a fost declarat cu surle și trâmbițe ”Polițistul de frontieră incoruptibil 2013” pentru râvna depusă în combaterea contrabandei cu țigări la frontiera verde.

Dar ceea ce a urmat, pare desprins dintr-un film de serie B, în care polițistul dă mâna cu vardistul, mai ales când amândoi sălășluiesc ca niște siamezi, în aceeași persoană!

Povestea spune că în frumoasa și luminoasa zi de 8 octombrie 2015, fix la ora 16,45, ca să vedeți câtă exactitate!, curatul nostru polițist fu depistat în trafic de către poliție, la volanul unui autoturism marca Peugeot 207 cu numărul de înmatriculare HD II HBO (nicio legătură cu celebrul post TV, deși acțiunea pare ruptă dintr-un film de pe acolo!) având ascunse prin cotloane 1000 de pachete de țigări Jing Ling!

Normal, nici băiatul nostru nu este chiar atât de prost, încât să se lase înhățat așa, la un control de rutină, așa că a început să bălmăjească o poveste cusută cu ață albă, cum că s-ar afla într-o misiune de capturare a unor contrabandiști și, vezi Doamne!, să fie lăsat în pace să-și continue misiunea.

Legenda lui Ali Baba și cele 1001 de pachete de țigări a mers mai departe, atâta doar că organele de urmărire penală au descoperit, cât ai zice ”Țigară” că frontieristul făcea pur și simplu trafic de țigări, și nici vorbă de vreo misiune sub acoperire, după cum el însuși insinua.

Acum, marele erou din 2013 va răspunde în 2016, ca inculpat, mai ales că s-a stabilit că tipul nu era – nici pe departe – la prima mișculație de acest gen.

Și uite așa, s-a mai fâsâit un mit, cel al polițistului de frontieră, gata să-și dea ultima suflare pentru stârpirea lucrativei contrabande cu țigări!

Există semnale dinspre partea ucraineană, că în satele din imediata vecinătate a frontierei cu România există deja mici baze aeriene de unde se lansează cu parapanta peste deal, în România, baxuri mari de țigări.

Numai dintr-unsat, într-o singură noapte, localnicii spun că trec munții, în medie cinci astfel de ingenioase dispozitive aeropurtate pline de țigări!

De unde rezultă, măcar prin deducție logică faptul că dacă aeropurtatele astea, au luat-o pe direcția est – vest, fără retur, nu puteau ajunge decât în România și de aici, până la portbagajul unui Peugeot 207, nu-i decât un pas!

Mic pentru marea contrabandă, organizată pe rețele consacrate dar uriaș pentru un polițist de frontieră, incoruptibildar cu niște limite, totuși!

 

Nu aveți cum să nu vă amintiți de uriașul scandal făcut de către pedelei și penelei, după campania electorală prezidențială din 2014, în care aceștia incriminau – și pe bună dreptate! – amestecul brutal al bisericii în lucruri care intră în directă coliziune cu diavolul, cum ar fi, de pildă, politica!

Au urmat apoi celebrele înregistrări în care preotesele care și-au căpătat slujbe pe linie de partid erau trimise la dracu dacă nu fac campanie după cum zice Domnul…președinte.

Pare-se că meteahna coruperii popimii pravoslavnice, este departe de a se sfârși, și taman ăia care denunțau astfel de metehne, s-au găsit acum să recurgă exact la aceleași diabolice metode de persuasiune publică.

Altfel cum ne-am putea explica acțiunea de ademenire a o fețelor bisericești de pe raza comunei Păulești, de către cuviosul candidat Zenoviu?

SE vede treaba că smeritul candidat nu prea este dus la biserică, din moment ce a invitat clerul local ortodox, la o întâlnire într-un restaurant, din apropiere, cât se poate de romantic, în plin postul Paștelui!

Ciudat este însă faptul că – doar cu o singură lăudabilă excepție – popii s-au și prezentat și probabil că i-au jurat credință Domnului…candidat, cu neclintită hotărâre, exact așa cum au făcut și cu candidații USL, înainte vreme.

Exact aceiași popi care  pupau cu râvnă mai an, poala uselistă, cu același cucernic imbold, își pleacă acum, capetele înspre poala penelistă…

Noi nu ne amestecăm în politică, și cu atât mai puțin în cele sfinte dar avem deja o vagă dar cvasi – vomitivă senzație de deja vu, deja connu…

Dacă după atâtea compromisuri, încă de pe vremea legionarilor interbelici, apoi a comuniștilor și terminând cu toate partidele de după căderea comunismului care s-au perindat la putere, biserica noastră națională nu a înțeles nimic, apoi cum să ne mai mire situația de astăzi, când încrederea în biserică a populației, a ajuns la minimul său, de la Revoluție încoace!

 

Peugeot și Parapanta