Se știe prea bine că, de-a lungul anilor, filiala sătmăreană a PNL a tot fost zguduită de scandaluri mai mult sau mai puțin intestine dar cea ce se întâmplă acum, depășește orice închipuire.

Seismul este atât de puternic, încât nici nu se mai știe ce va rămâne întreg din toată această șandrama.

Dacă vă amintiți, noi am tot scris despre circul ce va urma dar nici nu ne-am închipuit, câte plăci tectonice ale intereselor directe, vor fi dislocate în această bătălie pentru putere.

Adevărul este că nici nu se putea altfel. Partidul acesta, născut doar pentru a-l duce pe Iohannis la victorie, nu poate să se articuleze nici măcar doctrinar, astfel că acum vorbesc în numele liberalismului, niște indivizi care habar nu au cu ce se mănâncă prăjitura asta politică!

Înțelegerile prealabile cu UDMR Satu Mare, care în plan electoral nu vor aduce nimic bun peneliștilor, ca să nu spunem mai mult, vor fi respectate doar în măsura în care PNL Satu Mare va face un scor bun la alegerile locale din 5 iunie.

Sângeroasa bătălie s-a dat la organizația municipală, unde Romeo Pop fu acuzat de toate relele din lume dar nici în teritoriu situația nu este cu nimic mai fericită.

Înafara Ardudului, liberalii nu vor lua nici un oraș, iar la comune, având în vedere că totuși, s-au unit două partide destul de importante, rezultatele alegerilor nu vor fi de natură să aducă prea multe zâmbete pe chipurile liderilor actuali, care dau semne tot mai clare de nervozitate.

Iestimp, o anumită parte a partidului, cea care a fost învinsă la alegerile interne, își freacă mâinile de bucurie.

Ghinionul șefilor actuali, dezastrul din vară, va fi fructificat mai înspre toamnă, când, fără drept de apel, actuala conducere penelistă din Sătmar va fi decapitată și vor veni, nu-i așa?, specialiștii, cei care au fost dați la o parte de niște nevolnici, de niște nepricepuți, și vor face ordine în filială.

Este evident că actuala conducere, sau mă rog, partea aceea care se crede acum pe cai mari, se află într-o cumplită capcană și numai lipsa de experiență și fler politic îi împiedică pe protagoniști să vadă în ce rahat s-au băgat!

De pe acum se prefigurează ideea că PNL Satu Mare va face un scor deranjant de mic, stare de fapt care îl va situa printre codașele țării, oricât de mult vor umfla disperații perdanți, cu pompa mediei ponderate, un scor anemic.

Este foarte greu ca între doi coloși, gen PSD și UDMR să-ți faci loc, unde mai pui că și ALDE a rupt o halcă zdravănă din trupul inert al liberalismului sătmărean.

Ca să nu mai vorbim despre halucinantul anunț pe care l-a dat presei o parte a Biroului PNL, fapt fără precedent în politica sătmăreană. E groasă rău, fraților!

Dar până la urmă, totul va fi cât se poate de exact, că vine și în politică o astfel de zi, cea a numărării voturilor.

Proverbul adaptat pentru 2016 sună așa: ”Vara se numără bobocii, iar până în toamnă, alte codobaturi vor croncăni din sediul de pe ZsidoKorso!

 

Se știe deja că avem maximum patru candidați la Primăria municipiului Satu Mare, care vor conta în lupta finală, sângereoasă și brutală,și vor reuși să treacă de pragul de 5%, necesar accederii în Consiliul Local.

Ceilalți competitori nu sunt  nici măcar de fațadă, ci mai degrabă de carnaval.

Ideea înființării unei grădini zoologice este cât se poate de aiuristică, din moment ce nici aia din Baia Mare, după cum bine se știe, nu mai are zile multe!

Dar mă rog, veterinar fiind, trebuia să vii și mneata cu ceva care să rupă gura târgului.

Oare pe cine mai miră faptul că lumea fuge de politică precum dracul de tămâie? Ați văzut cu ce texte subliminale au ieșit unii candidați? Ce soluții văzduhiste dau?

Să nu credeți că sunt chiar atât de idioți precum par, normal că nici ei nu cred tâmpeniile pe care le spun dar își imaginează că alegătorii lor sunt chiar mai proști decât ei, lucru care, din păcate, de multe ori așa și este!

Nenea Anderco se pare că nu a învățat nimic din smotoceala candidaturii pe listele PMP și mânat parcă de un demon, iar se aruncă în luptă, de data asta ca independent, deci fără absolut nicio miză!

Țărăniștii, uneperiștii și alte fărâme nesemnificative vor face doar figurație, și vor încerca să dezmorțească atmosfera asta dezolantă de joc politic inutil.

Defapt, printre marile câștiguri ale democrației românești, sau democraturii?,se numără și dreptul de a te face de tătă groaza, liber și necondiționat!

Toate acestea sunt dovada peremptorie a unei imaturități politice jenante, a unei lipse de resurse umane de calitate care să poată ține steagul partidului, sus!

Nu ne facem nicio iluzie că Sătmarul mai poate fi scos din amorțeala sa milenară, că orașul acesta mai poate fi înviat, așa că nu prea contează cine o să câștige alegerile și cu ce sperietori naționaliste vom mai fi agresați!

Anul 2016 nu va însemna nimic pentru Satu Mare și cu asta nu credem că am spus vreo noutate!

Alegerile vin și trec,  ca orice lucru de pe lumea asta, să mai fie un pic de vânzoleală de prost gust, ocluzii interne și concluzii vâjâitoare, și apoi iar ne vom scufunda finuț în hipermediocritatea pe care ți-o poate conferi aerul unui oraș marginal dintr-o țară la rândul ei, de margine! 

Cetățeanul turmentat strigă de aproape un veac și jumătate din piesa lui Caragiale, ”Eu cu cine votez?” iar ecoul glasului său îmbibat la greu în licori spirtoase, îi răspunde vag, din tunelul timpului: ”Cu oricine, că tot aia e!”

 

Se pare că fiecare cult religios se descurcă după posibilități și conjuncturi.

Dacă biserica romano – catolică s-a umplut de avere în urma retrocedărilor și încasează numai din chirii sume astronomice, biserica ortodoxă face și ea ce poate, ca să mai strângă un bănuț, acolo, de o colivă.

Dar cel mai interesant fenomen se manifestă în sânul unor culte neoprotestante, care clamează smerenia și mântuirea prin credință, nu-i așa?

Odată însă intrat în labirinturile acestor culte, mai exact în lumea afacerilor, vei constata că ai intrat într-o altă…lume,poate mai tenebroasă chiar decât a celorlalți!

Se știe că mulți dintre neoprotestanții ăștia sunt oameni de afaceri prosperi și mulți nu înțeleg cumde le merg ăstora afacerile atât de bine, în vreme ce sunt destui care trag targa pe uscat.

Concluzia este că oamenii aceștia manifestă o solidaritate internă de invidiat.

Apoi se vorbește despre ”omerta”, legea tăcerii. Niciodată un angajat la negru, și aceștia sunt selectați doar din sânul bisericii, nu-l va trăda pe patronul său, la ITM sau înaltă parte, pentru că ar munci fără acte.

În recrutarea personalului sunt angrenați chiar și unii pastori, oameni de afaceri la rândul lor.

Orice încercare de evadare din această rețea pernicioasă este imposibilă. Dacă ar încerca vreodată cineva să denunțe ilegalitățile de acolo, atunci ar fi excomunicat și apoi acel om ar trebui să suporte consecințe de neimaginat!

Cam așa stau treburile și această tristă situație ne-a întărit convingerea că întreg sistemul social și politic, ba chiar și cel religios este afectat de o gravă maladie de tip mafiot care va duce în cele din urmă la un colaps național de proporții!

Astăzi este Vinerea Mare și s-ar cuveni să reflectăm puțin, în liniște, la grozăvia și păcătoșenia fără precedent a timpurilor pe care le trăim!

Desigur, nu vom medita nici măcar o singură secundă la toate acestea, cine are vreme de așa ceva, acum când aprovizionarea pentru masa de Paște este în toi?

Important este acum, să ne hrănim trupurile nevolnice. Flămânzenia sufletului se pare că nu deranjează, deocamdată, pe (aproape) nimeni…

 

Candid Atu!