Până la urmă, buba s-a spart chiar și în lumea aparent liniștită a folkului sătmărean.

Doar se știe, folkul românesc s-a născut la Satu Mare, cam pe la mijlocul anilor 60 ai secolului trecut, atunci când Mircea Florian, elev pe atunci al liceului Mihai Eminescu, a promovat pentru prima dată, acest gen.

De atunci, povestea a tot crescut și apoi, ca orice frumoasă legendă, a descrescut, până a ajuns la nivel de păruială, făcută publică pe Facebook.

Există în Satu Mare o pleiadă de seniori ai folkului adevărat, alcătuită din Octavian Bud, Emilian Onciu, Ionel și Ileana Bledea, ori Carmen Bratosin.

Dintre aceștia, primii doi au căpătat rapid o confirmare valorică națională, mai ales în anii de glorie ai folkului românesc, în vremea cenaclului Flacăra.

Pe lângă aceștia oameni talentați, fojgăiau și câțiva menestreli de ocazie, care nu aveau niciun fel de repertoriu propriu și lălăiau cântecele altora, după cum se pricepeau, zdrăngănind exasperant la câte o chitară dezacordată…

Folkiștii îi tolerau, știind prea bine că lălăitorii ăștia siniștri nu au cum să le facă vreodată, concurență.

Prin Dumnezeu știe ce mașinațiuni, unul dintre guriștii ăștia ai noștri, cu o poreclă înnegurată totuși, de ”soare”, a ajuns la butoane, în sensul că el umfla potul, adică banii de la Ziua Orașului, sau alte paranghelii organizate de Primăria Satu Mare, pe care îi împărțea apoi, fix după bunul său plac.

Nu intrăm în amănuntele legate de prestația absolut penibilă a individului, care interpretează tot felul de cântece, unul mai jalnic decât celălalt!

Și cum ipochimenului îi cam plac…paraii, vă dați seama că nu a ratat ocazia de a-și face plăcerea, în sensul că a împărțit cu ceilalți folkiști mălaiul primit de la șefu mare, după sănătosul principiu,”una mie, una mie, una mie și poate una și ție!”

Ceilalți folkiști, resemnați, nu au cârcotit, de teamă să nu fie tăiați cu totului de pe listă, dar ce-i mult îi mult, așa că folkistul George Negrea a făcut public acest jaf infam, care se perpetuează de ani de zile.

Desigur, gașca bahică a celui atacat a și sărit la gâtul tânărului cantautor, că face de râs folkul sătmărean, prin aceste dezvăluiri incomode.

I-auzi! Deci nu cel care fac o porcărie este vinovat, ci acela care o demască!

Ciudată logică, ce să zicem!

Nu ar fi rău dacă totuși, cineva s-ar ocupa de aceste chichițe financiare, că nu știm de ce, dar avem impresia că scandalul din folk, nu este altceva decât vârful unui aisberg urât, mare și rece, de te iau fiorii!

 

A început războiul împărțelilor. Consilierii județeni precum și cei locali, sunt în foarte mare fierbere, pentru împărțirea restului de ciolan.

Cel mai ademenitor post este acela de președinte al Consiliului Județean, urmat de cele două de vicepreședinți ai CJ, și merge vorba că udemeriștii au bătut palma cu liberalii dar le cam tremură degetele, pentru că s-ar putea ca la toamnă, alegerile generale să fie câștigate, după cum se arată, de PSD și atunci iarăși județul ar rămâne pe dinafară!

Se vorbește apoi, de o alianță ”românească”, reprezentată de 20 de voturi din cele 33 de la CJ, deci o majoritate consistentă, dacă stai să te gândești bine, dar probabil că aceasta este doar o supoziție pur teoretică.

Este foarte greu de crezut că o astfel de (mez)alianță ar fi posibilă, având în vedere tensiunile insurmontabile existente între partidele românești.

Dar cine știe, dacă niște lideri locali ar fi demiși și ar veni la conducere oameni mai cumpătați, s-ar putea lua în calcul și această variantă.

Și în PSD dar și în PNL există oameni ponderați care nu sunt adepții scandalurilor penibile, respectați de societate dar din păcate, aceia nu prea au un cuvânt de spus acum.

Dacă liderii de la Centru s-ar gândi că totuși, la toamnă urmează alegerile parlamentare, ar analiza problema un pic mai serios și ar face necesarele schimbări.

Dar nu-i treaba noastră să ne băgăm în bucătăria partidelor, că vedem cum se arde papricașul și se întinde peste o mămăliguță pripită.

Acuma numai să vedem cine va putea mesteca acest indigest meniu politic!

Pe de altă parte, Sătmarul a trecut prin experiența cu președinte de CJ și primar la municipiu de la UDMR, așa că nu s-ar face gaură în cer dacă istoria s-ar repeta!

Vă spuneam că lucrurile sunt încâlcite rău și orice variantă s-ar alege, nemulțumiți tot vor exista!

Urmează apoi viceprimarii: 65, în întreg județul. La Satu Mare, un nume este deja cunoscut din cei doi, și anume, Ștefan Ressler, de la Forumul Democrat German care pentru partitura interpretată cu o posibilă candidatură la Primărie, a fost răsplătit cu medalia de argint a acelei competiții.

Pentru celălalt post, lupta rămâne deschisă.

În comunele unde primarii au câștigat cu un procent covârșitor, desigur că alegerea edilului șef secund va fi doar o simplă formalitate.

Adevărate războaie se vor da în localitățile în care forțele politice sunt sensibil egale și unde surprizele de proporții, nu se vor lăsa așteptate, astfel că unii primari vor fi siliți să joace timp de patru ani în filmul, ”În pat cu dușmanul”!

Oricum, scena politică va mai fi animată puțin, după care vom reintra într-o amorțeală vecină cu depresia și vom aștepta răbdători alți patru ani, pentru a face figurație, în piesa asta de teatru de prost gust, numită, ”Democrația în România”.

Până la o altă ridicare de cortină, încredințați-vă soarta în mâinile Celui de Sus!

 

Un scandal cât China este pe cale să izbucnească prin Sătmar. Primul este de-a dreptul incredibil, cu o gagicuță care s-a lăsat inseminată artificial de un moșulică – amant în vârstă de peste 6o de ani, care mai are niște copii cu o alta și uite așa, o bombă cu explozie – puțin – întârziată va exploda pe la începutul lunii iulie, când fericita metresă va aduce pe lume doi gemeni, astfel că virilul iubit va avea, acum înainte de pensie, o familie cu mulți, mulți copii.

Desigur, povestea asta, fără precedent, nu doar în Sătmar dar poate că nicăieri în lume, va face să curgă multă cerneală dar nu –i nici un bai, că doar îndrăgostiții și-au asumat – probabil, dar nu suntem foarte siguri – și riscul acestui scandal bizar, pe cât de mare, pe atât de jenant pentru toate părțile implicate în el, cu voie sau fără de voie.

Vedeți, oameni buni, trăim într-o țară tristă, vorba lui nenea Iancu, dar cu mult umor!

O altă graviduță, tinerică de data asta, nu este alta decât o mironosiță de pe la liceul ortodox.

Acum, conducerea școlii habar nu are cum să mușamalizeze toată tărășenia asta, ca nu cumva să se afle.

Dar cum ai putea ascunde un secret a lui Polichinelle, când deja se știu și amănunte destul de picante despre această năzbâtie de tinerețe?

Asta e altă poveste care merită relatată, nu pentru că o tânără a înțeles să ajute și ea cumva viitorul sistem de pensii, aducând pe lume, la vârsta adolescenței un prunc, dar oarecum este deplasată această sarcină, în contextul cucernicului și milosârdnicului, liceu ortodox.

Ei, dar dacă am scrie noi câte se întâmplă prin școli, nu ne-ar ajunge o revistă de tip Cancan!

Am scris aceste mici rândulețe, pentru ca să dovedim că nu ne ocupăm doar de plicticoasele daraveli politicești, ci avem informații chiar și dintre cele mai lumești.

Am povestit aici despre două viitoare noi mămici. Noi le urăm naștere ușoară, să-și poată crește pruncii cu sănătate și fericire, iar taților, desigur, le recomandăm să aibă grijă de femeile acestea, că nu este ușor să te dedici unei astfel de misiuni nobile!

Vom reveni, la momentul oportun cu noi știri, despre travaliu, nota primită de copii la naștere și alte amănunte, de mare interes pentru cititorii noștri!

 

Magdalena spune drept, cine te-a mușcat de piept?