1. Alarmă cu bomba în Micro 17

Locuitorii cartierului Micro 17 au trăit luni seară clipe de panică după ce cineva a sunat la 112 alertând autoritățile că în stația de autobuz de pe strada Independenței, din imediata apropiere a Pieței, există un geamantan suspect abandonat. În jurul orei 22.30 zona a fost blocată de intervenția geniștilor de la SRI, polițiștilor, pompierilor și jandarmilor, fiind declanșată alarmă de gradul ”0”

În stația indicată, lângă o băncuță, exista un geamantan mare de voiaj, de culoare verde, astfel că autoritățile au acționat potrivit protocoalelor pentru că nimeni nu știa ce conține geamantanul respectiv.

După circa o oră, geniștii au constatat că geamantanul este gol, astfel că acțiunea s-a încheiat.

A fost declanșată o anchetă pentru a fi descoperit cel care a lăsat geanta acolo și de ce a făcut acest lucru.

Copiii din cartier au povestit aseară că au văzut un boschetar care ar fi luat geamantanul de la o ghenă de gunoi. Ulterior, se pare că acesta a abandonat acest geamantan în stația de autobuz, lucru ce a stârnit panica de aseară din cartierul Micro 17.

În urmă cu mai mulți ani, podul Decebal a fost închis tot de un pachet suspect care s-a dovedit, în cele din urmă, că a fost lăsat acolo tot de un om al străzii.

 

  1. Încep schimbările în instituțiile ce aparțin de Primărie

Noua conducere a orașului începe să-şi instaleze oamenii în funcţii. Preşedintele clubului Olimpia Satu Mare, Dan Băbuţ, este primul eliberat din funcţie. Noul Consiliu Local al municipiului Satu Mare a fost convocat pentru  în prima întâlnire după constituire, pe ordinea de zi fiind un punct care prevede luarea unor măsuri organizatorice la Olimpia Satu Mare. Astfel, Dan Băbuţ nu va mai fi reprezentantul Consiliului Local în Consiliul de Administraţie al Olimpiei, şi prin urmare îşi va pierde funcţia.

Noul reprezentant în Consiliul de Administraţie al Olimpiei, propus de UDMR va fi, cel mai probabil, Novak Levente. Probabil noul preşedinte al Olimpiei va fi Pataki Zoltan, urmând să fie ales din Consiliul de Administraţie.

Urmează ca noua majoritate UDMR-PNL să stabilească noile nume şi noua conducere a Olimpiei.

De asemenea, vor fi luate noi măsuri şi la Clubul Sportiv Municipal. Aici, conducerea CSM va fi asigurată de Vasile Fogel.

”Există posibilitatea să facem schimbări, dar în momentul de față eu zic că este prematur să vorbim despre schimbări personale. Urmează ca și aceste instituții să fie auditate, să vedem în ce situație economico-financiară, respectiv care este situația în ceea ce privește personalul acestor instituții, pentru că în unele instituții personalul este umflat, au fost modificări în acești patru ani la aceste instituții, a fost o adevărată migrație a oamenilor, a personalului nou venit, trebuie să vedem exact care este situația. În urma acestor verificări vom putea trage o concluzie vizavi de instituțiile subordonate”, a declarat primarul Kereskenyi Gabor, imediat după investirea în funcţie.

 

  1. Accident teribil, la Economic. Adolescent ucis de un tânăr

Un groaznic accident de circulație s-a produs în municipiul satu Mare, în zona Colegiului Economic, în urma căruia un adolescent de 16 ani și-a pierdut viața.

Victima s-a angajat în traversarea bulevardului Henri Coandă prin loc nepermis şi a fost lovit de un autoturism condus de un tânăr de 18 ani.

”Accidentul a avut loc cu puţin timp după miezul nopţii. Pe Bulevardul Henri Coandă din municipiul Satu Mare, un şofer în vârstă de 18 ani a accidentat mortal un tânăr de 16 ani, care a traversat strada fără ca să se asigure”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Satu Mare, Răducu Silaghi.

Practic, tânărul de 16 ani a țâșnit pur și simplu în fața mașinii, iar șoferul de 18 ani nu a reușit să-l evite și l-a lovit grav. Adolescentul a murit pe loc, în ciuda manevrelor de resuscitare efectuate de cadrele medicale sosite de urgență la fața locului.

Se pare că tânărul șofer și-a luat permisul exact în ziua în care a avut loc accidentul. El a fost rețnut pentru 24 de ore, iar acum este cercetat sub control judiciar pentru ucidere din culpă și conducere fără permis.

 

  1. Primarul Kereskenyi despre plecarea lui Coica: Au pârjolit terenul, au luat tot ce au găsit

Noul primar al municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, aduce acuzaţii extrem de grave fostului primar Dorel Coica şi echipei sale. El susţine că fostul primar şi echipa sa au plecat de la Primărie luând cu ei tot ce se putea inclusiv plachetele şi tablourile primite de foştii edili, pentru municipiul Satu Mare. Ba mai mult, au luat tot ce se putea de la protocol, toate sucurile şi toată cafeaua.

Redăm în continuare mesajul primarului Kereskenyi Gabor, postat pe facebook.

 ”O lege nescrisă spune că la finalul unei competiții, dacă adversarul a fost mai bun, îi strângi mâna și mergi mai departe.

Aș fi dorit să la fel să se întâmple și la Primăria Satu Mare, după alegerile din 5 iunie. 
Am avut marea supriză ca fostul primar Dorel Coica să plece din țară înainte de a face activitatea de predare-primire, așa cum se procedează legal și normal atunci când se schimbă conducătorul unei unități.
Cu bune și rele.
Dorel Coica a plecat în concediu, la 1.000 de km de Satu Mare, probabil să nu poată fi contactat. Mă folosesc de acest prilej să-i urez multă sănătate și să se bucure de soarele Italiei. 
Dar nu asta m-a deranjat cel mai mult. 
La plecarea din Primărie, Dorel Coica şi cei care au acţionat în numele lui au ”pârjolit terenul”. Au luat tot ce au găsit, de la articole de papetărie, până la sucuri, cafele.
Au luat însă și plachete, distincții sau tablouri primite de MUNICIPIUL SATU MARE de la parteneri externi. Majoritatea au fost primite de foștii primari ai municipiului Satu Mare și care nu le-au luat cu ei atunci când au plecat, ci au ținut să rămână municipiului. Poate nu au o valoare de inventar foarte mare, dar cu siguranță au o valoare sentimentală și simbolică.
Sper ca bunul simț să triumfe și fostul primar Dorel Coica să înapoieze municipiului Satu Mare toate bunurile pe care le-a luat abuziv atunci când a plecat”.

 

  1. APM Satu Mare propune realizarea unui tunel pe sub Someş

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy, a prezentat, în şedinţa Colegiului Prefectural, propunerile făcute pentru menţinerea calităţii aerului, una dintre acestea fiind realizarea unui tunel subteran pe sub râul Someş.

Ea a explicat că judeţul Satu Mare stă foarte bine la calitatea aerului, fiind câteodată probleme doar cu emisiile de la autoturisme, în unele zone intens circulate.

“Spre marea noastră bucurie, pot să spun că în ceea ce priveşte calitatea aerului, judeţul Satu Mare stă foarte bine, prin urmare nu este nevoie, în urma unei monitorizări şi analize pe plan naţional, de realizarea unui plan de îmbunătăţire a calităţii aerului ci de un plan de menţinere a calităţii aerului. Depăşiri nu prea sunt. În analizării şi monitorizării raportului calităţii aerului, se constată faptul că numai traficul rutier influneţează calitatea aerului. Din 851 de măsurători doar 39 au fost cu depăşiri, Deci aici pe trafic avem de lucrat”, a declarat Bekessy.

Printre propunerile se numără realizarea unui tunel sub râul Someş, amenajarea de zone de agrement ecologice în locurile aflate în paragină, cum ar fi lacul Cubic, lacul Pescăruș, fluidizarea traficului prin sensuri giratorii cu insule verzi sau amenajarea de zone verzi în jurul institituțiilor și lângă drumurile publice.