Mare examen de promovare la Primăria municipiului Satu Mare. Și mai mare decât examenul acesta este doar domnul șăf de la Piața Mică, care a avut de dat un mic test de promovare pe domoala grilă de salarizare.

Intră omul în sală, mă rog, să scrie ceva la examen, dacă tot ttrebuie dat, nu-i așa?

Avea în față doar cinci întrebări de dificultate minimă, niște chestii generale la care ar putea să răspundă fără vreun efort, aproape oricine.

Ei, dar omul nostru nu este oricine, așa că nu putea fi tratat ca un neica nimeni, care are nevoie de o gradație în plus la salariu, ca un biet conțopist.

Apoi, a  scris. Adică și-a trecut numele și prenumele, fain frumos, pe foaia albă ca laptele,că atâta știa. Apoi a ieșit furios din sală, apostrofându-i pe membrii comisiei pentru că nu i-au dat subiectele, așa, că să–și facă o idee.

Oricum, omul este liniștit. Autograful său neprețuit pe acea hârtie valorează cât o mie de compilații pe teme de administrație publică locală.

Scena aceasta de toată pomina a avut loc în frumoasa zi de 30 iunie 2016, ca să fim riguroși, ca niște istorici, pentru că actele și faptele acestui domn sunt mărețe de-a dreptul.

Enervat după această stupidă întâmplare, în care i-au fost puse la îndoială, neprețuitele capacități manageriale, marele edil al micii piețe, s-a și năpustit la răcoreală, o votcă, două, acolo ca să i se astâmpere nervii.

S-a refugiat apoi la hogeacul din mica piață, unde îl aștepta tanti Măria cu un pește, prăjit acolo, ecologic, cu toate aromele specifice, în spatele pieței.

La drept vorbind, imaginea din zona pieței mici este una tipică din Bangladesh.

Piramide imense de lebenițe se coc sub soarele canicular, înșirate, e drept, nu în spațiul pieței ci în spațiul public, așa că nimeni nu știe cui și cum plătesc oltenii lubenițari vreo taxă sau chirie.

Nu este foarte greu de ghicit cam cât de comestibile sunt lebenițeleălea dubioase, după ce stau vreo două săptămâni în arșita nemiloasă a verii!

Oltenii au venit în Sătmar cu cățel, cu purcel plus pruncii aferenți care dorm biețiide ei, sub cerul liber, într-un țarc, noroc că e cald și că plouă rar dar aspectele acestea nu au nimic de-a face cu un comerț, cât de cât civilizat.

Cât despre imensul șăf, ce să mai zicem? Se pare că este născut într-o zodie norocoasă (nu știm exact, Bachus cu care dintre zodii a fost mai generos), și afacerile îi merg în continuare, ca unse.

Cine știe, poate noua administrație sătmăreană va fi ceva mai curioasă și se va aventura în labirinturile mari de la piața mică, pentru a vedea (de) ce și cum, pentru că reclamațiile au curs valuri dinspre unii tarabiști!

 

Lunga vară fierbinte a lui 2016 va fi urmată de incendiara toamnă a alegerilor parlamentare.Deja, taberele s-au și așezat în dispozitivul de luptă.Un vechi camarad în ale politichiei făcea o distincție foarte clară între dușmani, în funcție de gradul de periculozitate a acestora: pe lumea există trei feluri de dușmani: dușmani obișnuiți, dușmani de moarte și colegi de partid.Acestea fiind zise, observăm că omul, târșit prin multe a avut perfectă dreptate.Partidele sătmărene dau în clocot, mai ales cele mari, unde și miza este pe măsură.Peneliștii sunt încă foarte departe de reglarea conturilor. Vechii pedeliști nu prea se armonizează cu peneliștii și de aici sar scântei din ce în ce mai mari.Deputata Andreea Paul a ieșit la luptă, criticând public prestația liderilor județeni ai partidului.Femeia aceasta este foarte bine înfiptă la București și de data asta chiar că este înarmată cu argumente solide și imbatabile în a-și susține cauza.Poate nu este întâmplător că în Țara Oașului, Colegiul doamnei deputat Paul, PNL a obținut cele mai bune rezultate din întreg județul nostru.Fără rezultatele de aici, PNL Satu Mare ar fi aproape neantizat și acest lucru îl știe toată lumea.Să vedem ce se mai întâmplă…La PSD acum, e zi de sânge udă. Războiul pentru șefia partidului are caracterul unei gherile (sub)urbane, iar competitorii se pare că nu-și mai aleg armele.Ca și la PNL, în acestrăzboi intestin este mai mult vorba despre alegerile din toamnă, pentru că este evident că gruparea care va câștiga alegerile interne din partid va tăia și va spânzura prin listele parlamentarelor.Este foarte greu de dat un pronostic, deoarece lupta este surdă și mută.Au avut loc conclavuri pe comune și cartiere dar nici acolo, pe față, nimeni nu a spus ceva concret, de teamă ca nu cumva, spionii celorlalte tabere să-și deschidă antenele, sau reportofoanele, după caz, așa cu ms-a mai întâmplat, nu demult.Este cât se poate de clar că scoaterea din joc al lui Mircea Govor, nu a adus nimic bun filialei sătmărene a celui mai important partid din România.Nemulțumiții spun că dacă Govor ar fi negociat cu UDMR, rezultatele ar fi fost cu totul și cu totul altele și nu s-ar fi ajuns la catastrofa de acum, în care 18 primari din județ, nu au niciun reprezentant în conducerea acestuia.Dar, vorba aia, zarurile au fost aruncate și acum să vedem cine le va nimeri și câte ”puncte” vor fi pe ele!

 

Alertă maximă printre sătmărenii și nu numai, din Marea Britanie după nenorocitul ăla de Brexit!

Pur și simplu, oamenii s-au văzut cum le scurge avutul atât de greu câștigat, printre degete!

Gândiți-vă că doar într-o singură zi, dacă folosim o referință monetară românească, românașii au pierdut la fiecare liră sterlină, un leu!

La o mie de lire, este vorba de o pierdere de zece milioane de lei vechi și acesta nu este un lucru tocmai comod, numai dacă ne gândim la faptul, cât de dificil au strâns, mulți dinte ai noștri, banii aceștia!

Bieții de ei, nici nu prea știu încotro să se îndrepte acum, pentru că taifunul odată dezlănțuit, poate avea consecințe generale, dezastruoase.

Disperarea este cu atât mai mare, cu cât, nici întoarcerea în țara natală nureprezintă o soluție, deoarece, în loc să investească într-o mică afacere, marea majoritate a sătmărenilor și în special a oșenilor, și-a construit case enorme, aducătoare nu de profit, ci de nesfârșite cheltuieli!

Deocamdată, nimeni nu a cercetat acest fenomen. Nu există niciun fel de diagnoză socială sau economică privind acest fenomen dar toate aceste anomalii se vor răzbun crunt, nu peste multă vreme, iar consecințele sunt incalculabile.

Vom vedea în următorul deceniu cum o zonă, respectiv Țara Oașului, care se îndrepta până mai ieri, cu pași hotărâți înspre prosperitate, se va ruina, la propriu, din cauza abandonării masive a acesteia de către locuitorii care nu se vor întoarce – poate niciodată – să locuiască în vilele acela imense și lugubre.

În orice caz, este o problemă care nu vizează doar Oașul, ci întreaga Românie, chiar dacă nu la această intensitate.

Noi am tot atras atenția asupra fenomenului dar se pare că suntem ca în povestea aia, cu drobul de sare!

Alegeri fără prelegeri