Cei care au răbdarea, sau interesul, de a studia fenomenul politic local, vor observa că, în principal, din prim planul politicii sătmărene încep să dispară indivizii care până mai ieri erau foarte vocali, și-și exprimau opiniile tranșant, fără prea multe nuanțe, mai mult sau mai puțin vizibile.

Ultima victimă de anonimizare pare a fi deputata Andreea Paul, cea care până mai ieri, era o luptătoare înfocată pe frontul atât de proteic al liberalismului de moment.

Bătăliile ei, fățișe sau subterane, nu prea au dat roade, ba mai mult, nenea Blaga Vasilică a matrafoxat-o cu niște trimiteri canine de-a dreptul penibile, invocând în finalul unei burzuluite intervenții, voința lui Grivei.

Nu credem că lucrurile vor rămâne așa, pentru că vechii liberali de abia așteaptă să vadă o răfuială între pedeliștii de odinioară, fapt care le-ar consolida poziția de unic stăpânitor peste două partide aflate de tare multă vreme într-un sufocant și agasant mariaj de contrarii.

La fel a pățit și Adi Cozma, care s-a supărat tare pe noi, atunci când cu câteva luni în urmă, îl avertizam că prin candidatura sa la Primăria municipiului Satu Mare, a căzut în capcana vieții sale dar nu-i bai, că are acuma destul timp să cugete la toate acestea, deoarece a venit și pentru el, inconfortabilul dar revelatorul moment, în care a văzut cine îi sunt prieteni cu adevărat, din păcate, nu foarte mulți, și cine au fost cei de fațadă.

Măcar dacă ar face o listă cu fariseii, așa, ca un fel de piedică în calea uitării…

Am dat aici două nume de oameni care au o anume valoare  dar care, cu toate acestea, au fost puși pe tușă.

Dacă mai coborâm un pic prin labirinturile istoriei recente, vom da de un alt politician care a avut cam aceeași soartă și anume, Sergiu Băbășan, cel care pornea în 2012 la o luptă curajoasă, plină de antren și dezvăluiri incendiare, dar pe care sătmărenii acelui an, nu prea o simțeau ca fiind și a lor.

Omul a arătat cu degetul dar avea și soluții pertinente pentru multe din hibele pe care le demasca.

Poate că nici partidul de pe platforma căruia vitupera, nu era cel mai potrivit, PRM, un partid nefrecventabil la Satu Mare, poate că și lipsa de experiență politică să-și fi spus cuvântul dar apoi, toate încercările sale politice, culminând cu candidatura la alegerile parțiale parlamentare din primăvara lui 2014, au reprezentat tot atâtea jaloane ale eșecului, care nu i se pot imputa direct, dacă vrem să fim cinstiți până la capăt!

Se pare că prototipul politicanului coleric, nu prea prinde la Sătmar. Dacă îi veți analiza pe liderii actuali ai principalelor partide sătmărene veți constata că, aproape în toate cazurile, aceștia sunt niște oameni cumpătați, cu vorba calculată, care arareori se hazardează în declarații fără acoperire, deși, de multe ori, mass media și-ar mai dori puțină sare și piper, măcar de dragul ratingului.

Aceasta este doar o simplă observație, și nu intenționăm nici pe departe, să sugerăm vreun anume comportament politic, pentru că, la urma urmei, acesta ține de personalitatea fiecărui politician dar poate că un pic de analiză ar mai putea duce înspre niște concluzii, cât de cât relevante.

Se spune că în general, omul deștept învață din greșelile altora, pe când cel prost, nici măcar din ale lui.

Acuma să vedem…

 

 

Dacă în alte orașe din țară, luna august este una a liniștii și lentorii aproape depline, precum și a concediilor minunate petrecute cât mai departe de orașul natal, la Satu Mare, se putea altfel?, lucrurile stau tocmai pe dos.

Luna august este cea mai infernală lună din an, și asta se observă cel mai bine în trafic.

Năvala stranierilor este, an de an, la fel de asiduă, și acest aflux dă peste cap, nu doar Sătmarul, ci întreg județul.

Dar pare-se că anul acesta va fi mai dificil decât oricare. Dinspre vest, orașul este blocat la Vama Petea, unde se formează, de câteva luni bune, cozi interminabile.

Nimeni nu știe ce a dus la gâtuirea circulației pe ambele sensuri, între două țări membre ale UE, că imigranți pe aici nu s-au văzut decât din ăia care pur și simplu s-au rătăcit!

Parcă cineva ar dori cu tot dinadinsul să încurce cât de mult, lucrurile prin vamă, ca să-i piară românului cheful de a se mai întoarce în patria mamă.

Dinspre sud, aproape că nu se poate intra în Satu Mare, din cauză că se fac niște lucrări care obturează circulația, iar cozile de mașini ajungeau până în Doba!

În oraș, traficul este pur și simplu blocat datorită lucrărilor de reparație făcute la Podul Decebal.

Dacă ne-ar ataca – Doamne ferește! – acum vreo forță armată, fiți siguri că Sătmarul ar fi de necucerit, pentru că trupele nu ar avea cum să ajungă în oraș.

Și dacă totuși ar ajunge, tot dispozitivul lor de atac, oricât de sofisticat ar fi, s-ar face praf prin gropile, uneori adevărate cratere, căscate în mijlocul drumurilor.

Iată adevărata noastră forță defensivă, ascunsă chiar pe principalele artere de circulație: gropile! Necazul șoferilor, bucuria atelierelor de reparații!

Lăsând gluma la o parte, este indicat dragi oameni buni, ca timp de o lună, măcar până pe întâi septembrie, să fiți plecați departe de Sătmar!

În oraș, circulația va fi pur și simplu sugrumată, iar dacă mai adăugăm inconvenientele de mai sus, putem avea imaginea unui blocaj apocaliptic.

Puhoaiele de români veniți de la muncă din străinătate vor bate orașul la pas dar mai ales în mașini, de unde se vor revărsa necruțătoare înspre răbdătorul cer, urletele manelelor preferate de rafinații melomani reîntorși în patrie.

 

Și acum un pic de analiză politică de vacanță.

PNL și PSD s-au ales cu câte o nouă conducere, normal, fără nici un fel de alegeri.

Liderul local a fost impus de la centru și poate că în condițiile în care la orizont se prefigurează alegerile parlamentare, nici nu era nimerit acum să se facă alegeri directe, pentru a nu mai stârni Dumnezeu știe ce patimi.

Așa măcar, cred ăia de la Bucale, toate taberele din partid se vor ocupa numai și numai de obținerea victoriei în alegeri și apoi, în tihnă, vor urma alegerile interne.

E și aceasta o rațiune preelectorală, îndelung preparată în laboratoarele centrale, nu zicem nu, poate nu cea mai bună dar cu siguranță, cea mai puțin rea.

Cea mai grea misiune o au, fără îndoială, președinții județenelor PNL și PSD, amândoi din Negrești Oaș.

Dacă lui Ionuț Rus îi va fi oarecum mai lesne să coordoneze partidul, orișicum, este vicepreședintele Consiliului Județean, fiind astfel în miezul problemelor, în cazul PSD, doamna Fedorca va trebui să facă eforturi uriașe de a conduce partidul, dintr-un orășel de la marginea județului.

Gurile amare din PSD spun că numirea Aureliei în fruntea județenei PSD ar constitui un deficit de imagine pentru partid, și anume, acela că o formațiune politică așa de mare, cum este PSD, să fie condus dintr-un oraș așa de mic dar să nu uităm că numirile acestea sunt interimare, și că doar pe la Crăciun, când se taie porcii, o să curgă poate nițel sânge și prin partide.

Ascensiunea lui Ciprian Ardelean în funcția de președinte executiv este, credem, o necesară reparație morală și poate, un pas util spre poziția de lider județean.

Pe la ALDE este pace, iar UDMR se află încă în stare de euforie, după recâștigarea fără drept de apel, a pozițiilor pierdute în 2012 dar totuși, urmează și pentru ei, dificilul examen al parlamentarelor de la începutul iernii.

Ce a fost, am văzut, ce va fi, va fi!

 

Groapa și Hârtoapa