Ziua Naţională a României a fost sărbătorită la Satu Mare cum nu a mai fost până acum. S-a pregătit o ediţie nu fastuoasă, având în vedere tragedia de la clbul Colectiv din Bucureşti şi atentatele din Franţa, însă sărbătoarea a fost gustată de sătmăreni, care au participat în număr mare. Nu au fost focuri de artificii şi concerte ale unor trupe în vogă, dovadă că sătmărenii ştiu să-şi aniverseze zia naţională şi într-un mod decent.

 Ziua Naţională a României a început cudepuneri de jerbe. De la orele dimineţii au început manifestările cu depuneri de jerbe la busturile domnitorilor şi oamenilor politici  Mihai Viteazu, al lui Avram Iancu, Corneliu Coposu, I.C. Brătianu, Iuliu Maniu. Dacă aici prezenţa a fost destul de redusă, la statuia lui Vasile Lucaciu au fost deja câteva mii de persoane. Aici a fost oficiat un serviciu religios, au fost depuse coroane, după care mulţimea s-a mutat în faţa Monumentul Ostaşului Român, unde a avut loc un recital al corului bărbătesc din Fiteuşul Mare.

Autorităţile locale au depus o coroană de flori, după care a avut loc o paradă militară cum nu a mai fost organizată la Satu Mare de Ziua Naţională a României. Şi-au prezentat tehnica din dotare Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Poliţia Locală. Sătmărenii prezenţi au putut vedea autoambifii blindate, autospeciale de intervenţie pe apă, geniu sau autospeciale pentru telecomunicații speciale, autospeciale ale Poliţiei, Poliţiei de Frontieră, Jandarmeriei dar şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Someş Satu Mare.

 

Mii de persoane la Ștefan Hrușcă

Tradiţionalele colinde româneşti au fost cântate de mii de sătmăreni în Piaţa 25 Octombrie. Momentul magic al sărbătorilor a fost trăit de sătmăreni cu ocazia recitalului îndrăgitului interpret Ştefan Hruşcă.

Colindele tradiţionale şi cântecele patriotice au fost cântate unanim de sătmăreni, care au îndurat frigul şi vântul.

Chiar dacă organizatorii au pregătit o ediţie mai decentă, recitatul lui Ştefan Hrucă a fost pe placul sătmărenilor, aceştia simțind cu adevărat Ziua Naţională a României.

Pe scenă a urcat câteva momente şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, care i-a spus interpretului că a fost aşteptat de foarte multă vreme la Satu Mare şi i-a dăruit un drapel. Ştefan Hruşcă a promis să poarte acest tricolor la fiecare concert al său.

După recital a avut loc “retragerea cu torţe”. Trupe ale Armatei, Jandarmeriei şi Pompierilor au intonat imnul naţional sub dirijarea preotului militar Cristian Silaghi şi au mărşăluit în centrul oraşului cu torţele aprinse.

 

Pornirea iluminatului de Crăciun

Un moment mult așteptat de sătmăreni și în mod special de cei mici a fost startul iluminatului public de sărbătorile de iarnă. Sute de copii cu părinți au luat cu asalt Parcul Centrul din Piața Libertății pentru a face numărătoarea inversă pentru start. Primarul Dorel Coica a apăsat buntonul prin care a fost pornit oficial iluminatul în toată zona centrală, în prezenţa a copiilor şi părinţilor.

Imediat după momentul “oficial” copiii au năvălit la moșul, renii şi spiriduşii din parcul central. Părinţii au imortalizat încântarea copiilor în prezenţa renumitelor personaje de Crăciun.

Circulația în Piața Libertății a fost închisă pentru a oferi câteva momente de bucurie atât copiilor cât și pentru a face loc retragerii cu torțe a trupelor Armatei Române.