La sesizările cititorilor noștrii, am verificat și noi (redacția), cele relatate de aceștia.
Trebuie să recunoaștem, că ne aflăm într-o situație foarte gravă, dacă luăm în considerare efectele acestor practici deloc sănătoase și care pot duce la situații foarte grave în ceea ce privește siguranța sănătății cetățenilor din urbea noastră.
Mai concrect: Sătmăreanul merge să schimbe o butelie de gaz la una din centrele autorizate pentru acest lucru. Și ce vede? Vede un lucrător parșiv, sătul de ,,prea multă muncă în plus” și care după ce se chinuie să deschidă lacătul rastelului unde sunt depozitate buteliile (acum în plină iarnă, fără nici măcar un acoperiș normal de protecție) ți-l trântește așa în schîrbă la picioare. De aici tu mic cetățean, pui mâna pe această butelie jegoasă, mizerabilă, și la care abia mai poți descoperi că este portocalie, albastră, sau mai știu eu ce culori. Doamnelor și domnilor de la CJPC (adică Protecția Consumatorului) Satu Mare, faceți bine și mai mergeți pe teren! Lumea suferă pentru incom­pe­tența sau rea-voința dumnea­voastră. Ați avut parte de niște măriri salariale astronomice. Mă­car acum în ceasul de pe urmă, veniți măcar să cercetați aceste lucruri grave și să demonstrați că mertați aceste beneficii financiare enorme.
Colegii dumneavoastră din Bihor au făcut acest lucru încă în 2018 luna noiembrie și atenție: în nici 5 zile au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 76.000 lei!
Ce au constatat dânșii? Din 6741 butelii verificate, au prezentat deficiențe 617 butelii și dintre care au fost oprite definitiv de la comercializare 134.
Deficiențele constatate au fost multiple. De la lipsa etichetelor cu elemente de identificare și caracterizare, lipsa datelor despre distribuitor, lipsa avertismentelor și riscuri previzibile la butelii MURDARE, deteriorate, cu vopseaua sărită, nemaiputând identifica informațiile necesare și care trebuiau să existe pe corpul buteliei (luna și anul scadenței, fluidul pentru care a fost construită butelia), precum și lipsa datei la care expiră verificarea ISCIR a buteliei. Mai putem adăuga aici și lipsa certificatului de înmatriculare de la Registrul Comerțului din care să reiasă că operatorul economic este autorizat să funcționeze. Mai trebuie aici menționat și faptul că mulți din acești agenți nu au afișat prețul de comercializare, sau dacă au totuși, sunt aproape invizibile, având un ajutor de scuză vremea, care a mai șters din inscripțiile pixului de pe o hârtie A4 afșată pe grătarul rastelului, expus la intemperiile vremii.
Ce este și mai revoltător este faptul că sunt și operatori economici care pun în vânzare butelii gata încărcate, la preț de 150lei butelia+64 lei încărcarea, când prețul unei butelii gata încărcate nu ajunge la 60 de lei. Și culmea! Așa zisă butelie nouă este de fapt aceeași uzată pe care le regăsim la centrele de schimb. Unde este noul?
Mai intervine aici și o altă avertizare. În Satu Mare majoritatea sătmărenilor sunt racordați la rețeaua de gaze. Însă foarte multe comunități arondate, dețin gospodării private la țară. Aici se cresc și porci și unde sacrificarea și mai ales pârjolirea nu se mai face cu paie. Țăranul român este inventiv. Folosește arzătorul pe gaz și sursa de gaz este butelia. Folosind acest procedeu, vrând-nevrând instrumentul se pune pe butelie în pauza în care gospodarul curăță porcul, mai bea o pălincă și așa mai departe. Când se termină butelia, omul nostru merge la schimb cu o butelie mânjită, unsuroasă, mizerabilă, și agentul îl schimbă pe loc. Butelia ajunge la centrul de încărcare, care ce face? Credeți că le verifică robinetele, le curăță, le vopsește, le revizuiește casă nu fie periculoase la folosire?
Pe Dracu! Le bagă la încărcat și gata. Cele care au probleme, se aruncă că nu prea merită repa­rate la acest profit. Mai ales că prețul la fier vechi este mai avantajos.
Așa ajungem că, mai ales pe timp de iarnă vedem la TV expolzii de butelii, oameni decedați, oameni răniți grav, case și destine distruse. La toate acestea se mai adaugă pericolul gripei porcine. Da, aceste butelii jegoase, pot răspândii această boală necruțătoare! Este foarte simplu: Românul nostru care nu are încredere în instituțiile statului mai ales în zonele unde s-au instaurat gripa porcină, a sacrificat animalele în miezul nopții pârjolind cu butelie. Această butelie mân­jită, murdară, jegoasă, ajunge la încărcat și distribuit în țară. Așa poate ajunge virusul gripei porcine și în zone în care acest flagel nu a fost semnalat. Degeaba spălați domnilor mașinile care intră în teritoriile infectate dacă nu vedeți acest transfer de viruși aparent nesemnificativ, se face așa de simplu: Camionul care încarcă zeci de butelii și pleacă în țară, cu destinații diferte nici nu știe ce pericol transportă. Și uite așa ne trezim în Satu Mare cu gripa porcină!
Soluția ar fi, dacă DJPC (adică, Protecția Consumatorului), s-ar trezi din amorțeală și ar face ceea ce înseamnă fișa postului. Alo!
Dumneavoastră ar trebui să constatați aceste probleme deosebit de grave și nu noi niște amărâți de gazetari. Încă nu este târziu. Faceți-vă treaba pentru care sunteți retribuiți cât de 4 ori un amărât care lucrează în privat la un salariu minim pe eco­nomie.
În ceea ce-l privește pe românul care sfidează cele mai elementare norme de igienă și duce la preschimbare o mizerie de butelie și care poate ajunge în bucătăria unei gospodine curate și de bun simț, toate astea și cu indolența societăților de îmbuteliere am curajul să spun: cu sprijinul DJPC (Adică, Protecția Consumatorului) din fiecare județ.
Deocamdată trebuie să constat că această instituție este dacă-l parafrazez pe marele Caragiale: ,,măreață, sublimă, dar care lipsește cu desăvârșire”
A. Ardeleanu