În căutările mele disperate, de a găsi o sticlă termoizolantă, necesară unui șe­mi­neu achi­zițio­nat de la un supermarket de profil și care din pă­cate nu asigură și pie­se de schimb, am luat la rând toate firmele de profil din oraș.

Așa am ajuns și la atelierul de sticlărie de pe str. Ecaterina Teodoriu (lângă stadionul So­meșul), unde în cinci minute, am fost servit la un preț foarte rezonabil. Aici am avut ocazia să aflu că la acest atelier, în afară de sticle, geamuri și oglinzi, este un personal condus de un mare meseriaș în ale sticlei și mai ales în arta confecționării de vitralii.
Arta vitraliului constă în îmblânzirea şi utilizarea luminii de dragul frumosului. Sticla colo­rată a fost un miraj pe care oame­nii au încercat să-l stă­pâ­nească încă din antichitate. Catedralele romanice şi gotice ale Europei au consacrat definitiv breasla şi arta vitraliului. Tiffany, la sfârşitul se-colului XIX, cu arta lui de bijutier a redat spaţiului secular vi­traliul, iar de atunci fiecare încăpere are dreptul la distincţia şi farmecul luminii îmblânzite.
Sticlei originale de vitraliu i se înglobează vopseaua în masă în momentul fabricării şi turnării. Vitraliul este compus din bucăţi de sticlă care trec fiecare prin procesul tăierii, şlefuirii şi pre­lucrării manuale de către artist. Bucăţile de sticlă de diverse culori sunt apoi combinate şi asamblate în tiparul modelului ales de beneficiar prin lipire termică cu cupru şi cositor în metoda Tiffany şi plumb şi cositor în metoda clasică.


Sticla colorată din vitraliile produse în atelierul nostru este de provenienţă americană.
Dispunem de o gamă de aproximativ de 300 de culori distincte de sticlă colorată ame­ricană.
Vitraliile sunt un caleidoscop care transformă lumina într-o bijuterie, înnobilând şi încălzind spaţiile în care sunt prezente. O încăpere cu vitraliu este altfel. Vitraliul dă de cele mai multe ori tonul şi distincţia spaţiului în care este expus, constituindu-se ca piesă de rezistenţă a unui imobil. Vitraliul înseamnă stil şi distincţie pentru orice încăpere.
Procesul de confecționare al vitraliului în metoda Tiffany constă întâi în conceperea modelului după consultarea cu clientul și după preferințele acestuia pe un program dedicat pentru vitalii. Schița apoi se tipărește la dimensiunea reală a ușii sau geamului și fiecare bucățică din vitraliu se transformă din hârtie în sticlă. Fiecare bucată se taie exact după șablonul tipărit din culoarea aleasă de client. Fiecare bucată odată tăiată, este șlefuită cu mâna la un polizor cu apă, specific pentru vitralii. Apoi piesele așezate în puzzle-ul modelului se îmbracă pe cantul fiecărei bucăți de sticlă separat cu o foiță din cupru. Marginile foițelor de cupru al tuturor pieselor se prind laolaltă, la cald, cu un ciocan de lipit cu staniu sau cositor.
Aceste detalii ni le-a furnizat șeful acestei sticlării unicat în Satu Mare, Adrian Curta.


Iată ce am aflat despre „omul” Adrian Curta:
,,Sunt căsătorit cu iubita mea Lotte din 1997 și am șapte copiii. 3 dintre ei adoptați.
Pasiunea pentru artă am simțit-o încă pe băncile școlii, când în ore îmi pictam profesorii în timp ce predau.
Am absolvit o școală de artă în Oradea, dar profesional m-am implicat într-o carieră juridică. Din 2002 un prieten cunoscător al meșteșugului vitraliilor m-a invitat să ne asociem într-o a­facere în care am putut să îmi folosesc talentul artistic.
Astfel s-au născut sute de vitralii pe care le-am creat și apoi montat peste tot în țară. juridică. Din 2002 un prieten cunoscător al meșteșugului vitraliilor m-a invitat să ne asociem într-o afacere în care am putut să îmi folosesc talentul artistic.
Astfel s-au născut sute de vitralii pe care le-am creat și apoi montat peste tot în țară.
Am început în Oradea și din 2004 sunt în Satu Mare.
Fiecare vitraliu îl concep gân­dindu-mă la binele și satis­facția clientului.
Vă aștept să ne bucurăm împreună de frumusețea jocului de lumini al vitraliului.
Fiecare vitraliu pe care am privilegiul să-l produc conţine puţin din sufletul meu.
Designul vitraliilor îl adaptez la stilul şi specificul locuinţei sau localului dvs.
Majoritatea lucrărilor sunt lucrări private la iubitori de artă în living-uri, uși de intrare, casa scării. De asemenea, avem o serie de lucrări publice la restaurante, hoteluri, săli festive.


Am făcut și multe vitralii religioase la multe biserici din zonă.
Puteți vedea lucrările noastre publice la oricare dintre locațiile acestea:
Hotel Bucureşti, Mamaia
Hotel Bulevard, Constanţa
Hotel Mara, Baia Mare
Hotel Dana II, Satu Mare
Hotel Rivulus, Baia Mare
Biserica Ortodoxă cart Carpați 2, Satu Mare
Hotel Eurohotel, 3 stele, Baia Mare
Restaurantele “La Fatoria” Mamaia şi Constanţa
Restaurant Transcrenguţa, Satu Mare
Hotel Melody, Satu Mare
Restaurant Amurg, Cluj Napoca
Biserica Ortodoxă cart. Ferneziu, Baia Mare
Biserica Romano – Catolică, str. Păuleşti, Satu Mare
Biserica Ortodoxă ”Sfântul Gheorghe”, Satu Mare
Biserica Ortodoxă Românaşi
Biserica Ortodoxă Bixad
Biserica Ortodoxă Racșa
Biserica Logos, Baia Mare


Prețul vitraliilor începe în jur de 170 euro per metru pătrat și poate crește în funcție de numărul de piese din vitraliu până la 7 – 800 de euro per metru pătrat. În medie modelele alese cel mai adesea de clienți sunt în jur de 3 -400 de euro per metru pătrat.
Pentru a vedea lucrările noastre, a consulta catalogul nostru și a ne contacta, ne găsiți pe internet la: facebook.com/vitraliu sau pe vitraliiromania.ro și la telefon 0720534944 și vă invităm la atelier în Satu Mare pe str. Ecaterina Teodoroiu 14, lângă Bd. Cloșca, vis a vis cu stadionul Someșul.
A.Ardeleanu