FDG-ul aruncă în cursă trei candidaţi

 O mişcare politică după modelul Iohannis, care să pună primar neamţ se pregăteşte şi la Satu Mare. Unii dintre pretendenţi îşi pregătesc terenul încă de mai bine de un an, dar anunţul oficial a fost făcut de abia în cursul acestei săptămâni. Deşi etnicii germani din judeţ nu sunt foarte numeroşi la număr, ei speră ca pe fondul dezamăgirii electoratului de politicienii din ultimii 25 de ani, dar şi a unelor performanţe obţinute de comunitatea lor, să poată convinge atât electoratul român cât şi pe cel maghiar să-i voteze.

Forumul Democrat German Satu Mare se pregătește să aibă propriul candidat la Primăria Satu Mare la alegerile din iunie 2016. Conducerea forumului a anunțat într-o conferinţă de presă că se efectuează un sondaj de opinie cu privire la acest aspect, în care sunt incluse şi trei nume ale unor doritori: Ioan Leitner, Ştefan Ressler şi Iosif Holczli.

Preşedintele FDG Satu Mare, Ioan Leitner, a explicat în cadrul conferinței, că deşi etnicii germani reprezintă doar 1% din populaţia municipiului, aceştia sunt foarte activi.

Forumul German va face un sondaj de opinie în rândul cetăţenilor din municipiul Satu Mare cu dorinţa de a vedea poziţia de care se bucură în opinia electoratului. Cu toate că ponderea germanilor din municipiul Satu Mare, declarată conform recensământului din 2011, reprezintă doar puţin peste 1% din populaţie, aceasta este foarte activă, bine integrată în societate şi deschisă. Din aceste considerente precum şi din faptul că din punct de vedere al promovării economiei judeţului Forumul German este pe primul loc, considerăm că a venit momentul ca la alegerile locale din anul 2016 să participăm cu candidaţi proprii atât pentru Primăria cât şi pentru Consiliul Local al municipiului Satu Mare. O decizie în acest sens urmează să fie luată după evaluarea rezultatelor sondajului“, a spus acesta.

Sondajul de opinie va fi realizat în rândul tuturor sătmărenilor, care vor fi întrebaţi dacă îşi doresc un etnic german la Primărie, şi dacă sunt dispuşi să-l voteze. În funcţie de răspuns ei vor lua o decizie.

Până la finalizarea sondajului, FDG Satu Mare mai poartă discuţii în vederea încheierii unor eventuale alianţe atât cu UDMR, cu care se află în pateneriat de 25 de ani, cât şi cu noul PNL, mai ales după victoria lui Iohannis.

Cu alte cuvinte, se poate spune că FDG pregăteşte la Satu Mare o mişcare de tip Iohannis. Oameni serioşi, pragmatici, aplicaţi, care nu vorbesc prea mult dar care preferă să arate rezultate, vor promite că vor îmbunătăţi viaţa tuturor sătmărenilor.

 

Situaţia se complică

În aceste condiţii, lucrurile se complică la Primăria Satu Mare. Până acum există foarte mulţi anunţaţi în cursele interne din partide. Şi-au anunţat candidatura Kereskenyi Gabor şi Masculic Csaba de la UDMR, Romeo Pop, Adrian Cozma, Adrian Albu, Cosmin Raţiu şi Mihai Huzău de la PNL, actualul primar Dorel Coica de la PSD, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, de la ALDE a anunţat că este tentat de o astfel de candidatură.

“Pe mine mă tentează această idee. Cred că am reuşit să facem destul de multe lucruri cu echipa de la Consiliul Judeţean. Eu simt că am şi experienţa necesară din punct de vedere administrativ. Cred că am putea să facem lucruri bune, utile şi frumoase pentru sătmăreni. Bineînţeles, sătmărenii trebuie să fie de acord. Pe mine m-ar tenta şi chiar mi se pare o idee bună în sensul că am reuşi să ne facem utili pe mai departe. Oricum această idee cu alegerea în Consiliul Judeţean a preşedintelui nu mi se pare o idee bună, nu mi se pare o idee bună care aş îmbrăţişa-o, pentru că mi-aş dori să fiu susţinut în continuare de sătmăreni, dacă aşa îşi doresc, nu neapărat de consilierii judeţeni. Cred că atunci poţi să devii baron local când eşti susţinut de 33 de oameni, sau 17 e suficient”, a declarat Adrian Ştef.

Prin urmare, încă este prea devreme de anunţat viitorul primar. Rămâne de văzut cum vor reacţiona sătmărenii la ideea unui primar după modelul Iohannis, cât de mulţumiţi vor fi de activitatea primarului Dorel Coica, a preşedintelui Adrian Ştef, cum îşi va putea mobiliza UDMR-ul electoratul. Depinde foarte mult şi de cum se vor termina procesele cu Agenţia Naţională de Integritate a multor pretendenţi.

Cert este că se poartă negocieri între toate partidele, şi având în vedere structura etnică a populaţiei, ar fi foarte posibil ca acele procente care pot determina viitorul primar să fie stabilite în unele jocuri de culise. Până la urmă, şi cei care obţin posturi de viceprimari sunt tot câştigători, chiar dacă nu iau medalia de aur.