Un bugetar de lux al instituţiei cataloghează drept “devastator” sprijinul acordat agenţilor economici

 

După mai mulţi ani în care se tot încercă acordarea de facilităţi fiscale firmelor din municipiul Satu Mare, consilierii locali s-au hotărât să aplice o reducere de 10% persoanelor juridice care îşi plătesc impozitele pe clădiri până în 31 martie. Singurul care s-a împotrivit acestei măsuri a fost un “bugetar de lux”, Dan Mirel, şef de serviciu în cadrul acestei direcţii, care a afrimat că această bonificaţie acordată firmelor ar avea un impact “devastator” asupra bugetului. De parcă salariul lui de aproape 10.000 de lei/lună plătit din banii sătmărenilor ar avea impact “benefic” asupra bugetului.

 Consilierii locali au aprobat în ultima şedinţă creşterea bonificaţiei pentru plata impozitelor în cazul contribuabililor persoane juridice de la 5% la 10%, menţionând că ar fi un semnal pozitiv oferit mediului de afaceri, chiar dacă şeful Serviciului de Executare Silită din cadrul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale, Mirel Dan, a declarat că va avea un impact “devastator” în bugetul local.

Proiectul de hotărâre privind valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora precum şi amenzile aplicabile în municipiul Satu Mare în anul 2016, a fost supus votului în şedinţa de Consiliu Local. Înainte de aprobarea acestuia, consilierii locali Adrian Albu şi Masculic Csaba au propus modificarea bonificaţiei pentru plata impozitelor, de la 5% la 10%.

Prezent în şedinţă, şeful Serviciului de Executare Silită, Mirel Dan, a precizat că până acum impactul este de 350.000 lei cu bonificaţia de 5% iar dacă va creşte la 10% va aduce o gaură în bugetul local.

Acordarea unei bonificaţii de 10% va fi devastatoare în buget, depăşind 2 milioane iar în mod ideal ar duce la 3 milioane de lei, dacă toate firmele ar plăti. Suma se va ridica deoarece numărul plătitorilor care vor beneficia de această bonificaţie de 10%, va creşte şi se ridică cam la 2 milioane de lei pe an. În conformitate cu legile Finanţelor Locale, trebuie găsită o altă sursă cu care să acoperim această pagubă, această gaură în bugetul local, ceea ce noi până acum nu am găsit nicio sursă”, a afirmat Mirel Dan.

Consilierul local Masculic Csaba a declarat că această propunere o va susţine pe mai departe, menţionând că şi anul trecut a încercat să acorde această bonificaţie de 10%, dar fracţiunea PSD s-a împotrivit, pe motiv că nu a fost fundamentată propunerea.

Dacă acordăm 10% şi toţi ar plăti până în 31 martie, atunci ar fi un impact de 2,5 milioane de lei, dar ştim cu toţii că nu se va întâmpla acest lucru. Trebuie să dăm un semnal şi să venim în sprijinul acelor firme care au lichidităţi la ora respectivă şi în plus cei care cunosc cum funcţionează bugetul şi trezoreria, ştiu că vom avea nişte bani în plus în 31 martie, de care nu vom avea nevoie pentru că va fi o lichiditate mai mare. Dacă ne gândim că în luna iulie şi august, când întotdeauna avem probleme cu lichidităţile, nu ştiu de ce ar strica să avem în cont nişte bani în plus. Nu este vorba de impact de 2,5 milioane, numai cei care nu vor, spun acest lucru”, a spus Masculic Csaba.

Consilerul UDMR Butka Gergo consideră că această propunere este o măsură economică pentru mediul de afaceri din Satu Mare, societăţi care contribuie activ la plata salariilor funcţionarilor din cadrul Finanţelor Publice.

Propunerea celor doi consilieri a fost aprobată cu unanimitate de voturi.

 

Salarii babane la DITL, din banii sătmărenilor

Se ştie faptul că majoritatea funcţionarilor publici au salarii relativ mici, însă printre angajaţii de la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale sunt anumite persoane care au venituri substanţiale realizate din salariile plătite cu greu de sătmăreni. În topul salariilor funcţionarilor publici se află, ca în anii trecuţi, şefii de la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale.

Directorul DITL Satu Mare Iosif Drimuş sau şefii de servicii Veronica Frăţilă şi Dan Mirel au reuşit să câştige în anii trecuţi undeva la 100.000 de lei/an fiecare, doar din salarii.

Iosif Drimuş, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale, a realizat în 2012 venituri din salarii de 101.096 lei iar Dan Mirel  a avut venituri din salariu de 102.634 lei.

De altfel nici primarul Dorel Coica nu este de acord cu veniturile celor din conducerea DITL. A încercat să schimbe organigrama isntituţiei pentru o nouă încadrare, dar aceasta a fost atacată în instanţă tocmai de către cei care au salarii de aproape 10.000 de lei/lună.