La Satu Mare: 1.000 de persoane scandat împotriva clasei politic

Românii s-au săturat de actualii politicieni. Tragedia de la clubul Colectiv din Bucureşti, unde au murit peste 30 de tineri şi alţi 150 au fost răniţi, a fost scânteia. Oamenii nu au mai suportat să vadă cum corupţia poate duce la moarte şi au ieşit în stradă, cerând demisia întregului sistem. După o zi de proteste serioase, premierul Victor Ponta şi-a depus mandatul, prin urmare, întregul cabinet va fi schimbat. Protestatarii nu s-au lăsat cu atât şi continuă protestele, cerând demisia întregului sistem.

Liderii politici locali, la fel ca şi cei naţionali, au părerile împărţţite în ce priveşte demisia premierului. Preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, regretă demisia fostului său șef de partid, dar are încredere că pe mai departe Liviu Dragnea va ști să găsească soluția cea mia bună.
Este regretabilă demisia premierului Victor Ponta. Îmi pare rău. Este decizia dânsului şi trebuie să o respectăm“, a spus Govor.
Întrebat ce se va întâmpla mai departe, el a spus: “Este complicat, se iau decizii politice, la nivel naţional. Sunt convins că domnul Dragnea va găsi soluţia cea mai bună“.
Govor crede că preşedintele Iohannis trebuie să facă o propunere “inspirată” pentru postul de prim-ministru.

În schimb, copreşedintele PNL Satu Mare, Romeo Nicoară, crede că demisia lui Ponta este de fapt un gest normal dar care vine cam târziu şi doreşte alegeri anticipate.
Este un gest normal, dar făcut mult prea târziu. Tensiunea din ţară i se datorează pentru refuzul repetat de a demisiona. Victimele tragicului accident din Bucureşti ar fi meritat mai mult din partea autorităţilor. Victor Ponta este o cangrenă morală pentru România. Politic, astăzi există doar o soluție logică și în acord cu ce solicită oamenii: alegeri anticipate cât mai repede. Trebuie să diapară din Parlament partidele marionetă“, a spus Nicoară.

Preşedintele UDMR Satu Mare, Pataki Csaba, este de părere că dacă existau mai multe demisii zilele trecute nu se ajungea aici, Ponta n-ar fi fost obligat de popor să demisioneze.
A riscat foarte mult, dacă erau demisii la alte nivele poate nu se ajunge aici. Oamenii au demonstrat că au spirit civic, nu trebuie trataţi ca nişte copii. Ei trebuie respectaţi. Aceasta era singura soluţie pentru detensionarea situaţiei. Persoanele care au ieşit în stradă ar dori un guvern mai aproape de ei, care reacţionează în timp real, cu alt stil de guvernare, alt tip de comunicare. Aşteptăm soluţia pentru ieşirea din criză, este important să se găsească o soluţie care să asigure stabilitate până la alegeri. Mai bine alegeri anticipate decât o criză prelungită! Astfel, oamenii pot să-şi exprime voturile“, a spus Pataki.

El a ținut să precizeze că UDMR nu va susţine sub nicio formă o coaliţie formată tot din actualii parteneri de guvernare.

 

Sătmărenii au ieşit în stradă

Peste 1.000 de persoane, majoritatea tineri, au participat la mitingul împotriva corupţiei organizat în centrul municipiului Satu Mare. Asemenea protestelor din alte oraşe, sătmărenii au scandat lozinci împotriva conducătorilor.

Protestatarii s-au adunat în Pasajul Corneliu Coposu, unde au început să cânte imnul naţional şi să scandeze lozinci antiguvernamentale, după care s-au deplasat la statuia lui Vasile Lucaciu din Piaţa Libertăţii, unde au cântat şi alte melodii şi au aprins lumânări în memoria victimelor din clubul Colectiv.

Protestatarii aceau pancarte inscripționate cu mesajele “Jos clasa politică coruptă”, “Învăţământ, nu Biserici” şi au scandat lozinci precum “Bucureștiu-n sânge, Satu Mare plânge”, “Uniţi, salvăm toată România”, “Vrem spitale, nu catedrale”, “Toate partidele, aceiaşi mizerie”, “Hoţii”, “Vrem Dreptate”, “Demisia”, “Ieşiţi în stradă dacă vă pasă”, “Ne vrem ţara înapoi”. Ei au avut şi pancarte cu versurile trupei Goodbye to Gravity, cea care a concertat în clubul Colectiv.

Din Piața Libertății mulțimea s-a deplasat în Piaţa 25 Octombrie, şi au vrut să ajungă şi în faţa Primăriei, dar au fost împiedicaţii de organizator, pe motiv că nu are autorizaţie pentru locul respectiv. Protestatarii s-au întors în faţa Prefecturii, unde au scandat “Astăzi Ponta, mâine Coica”, şi au mai rostit cuvinte obscene. După circa o oră, s-au îndreptat spre case.

Printre aceştia s-au aflau foarte mulţi tineri, dar şi oameni în toată firea care nu mai suportă actualul sistem politic.